O adolescentă de 16 ani din Iaşi a născut pentru a doua oară. Alta a rămas fără uter la 15 ani. „Educaţia sexuală ar trebui să se facă în şcoli din clasa a V-a“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Radiografia fenomenului „Copii care au copii” arată îngrijorător la nivelul întregii ţări. Medicii spun că sărăcia şi lipsa educaţiei sexuale în şcoli sunt principalele cauze ale acestui fenomen.

România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. Şi judeţul Iaşi se află în topul judeţelor cu cele mai multe mame minore. Pe 20 februarie, la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi, o adolescentă de 16 ani a născut pentru a doua oară, fiind o naştere prematură. 

Medicii subliniază că prematuritatea în aceste situaţii este foarte frecventă. Corpul fetelor nu este pregătit pentru o sarcină, acesta aflându-se în proces de dezvoltare.

Referindu-se la impactul pe care îl are o sarcină asupra unei mame minore, medicii enumeră un impact medical, unul psihologic şi altul socio-economic. 

Aceste complicaţii pot schimba complet viaţa unei tinere mame. La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi cazul cel mai grav a fost cel al unei fete de 15 ani care a născut şi, din păcate, uterul nu a reacţionat la manevrele de a produce contracţia. Aşadar, pentru a o salva, medicii au apelat la histerectomie - scoaterea uterului.

„De cele mai multe ori, la aceste mame sarcina se însoţeşte de complicaţii obstreticale. Naşterea este mai laborioasă. Se impune de multe ori operaţia de cezariană. Trebuie să menţionăm şi faptul că pentru toate mamele minore naşterea presupune riscuri foarte mari. Ele nu sunt pregătite să ducă un travaliu, nu sunt pregătite fiziologic să facă asta”, a declarat dr. Bogdan Doroftei, director medical la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Educaţia sexuală în şcoli

Dr. Monica Holicov, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi, explică de ce este importantă implementarea educaţiei sexuale în şcoli, sub supravegherea medicilor specialişti.

„Nu înţeleg reticenţa părinţilor, a bisericii şi a politicienilor în a implementa lecţii de educaţie sexuală în şcoală. Este cunoscut atât pentru părinţi, cât şi pentru profesori cât de greu este să îi vorbeşti unui copil – sau unui adolescent, mai degrabă – despre un subiect atât de tabu.

În secolul actual, când Internetul e la un click distanţă, să crezi că un copil este atât de naiv încât să creadă că abstinenţa este singura protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau a sarcinii nedorite ar fi o greşeală. De ce să nu lase părinţii responsabilitatea educaţiei sexuale unui profesionist capabil să răspundă pertinent şi ştiinţific la toate întrebările unui copil?”, ne-a declarat ginecologul ieşean. 

Multe dintre aceste mame minore ajung în spital abia în ultima fază a sarcinii, atunci când nici ele nu ştiu ce să mai facă.

Potrivit specialiştilor, tinerele ascund sarcina şi nu acceptă situaţia în care se află, nu sunt monitorizate nici de medicii de familie. Minorele nu realizează din prima care este riscul unei întârzieri a menstruaţiei, deoarece, imediat după venirea primei menstruaţii, nu există o regularitate, existând unele modificări în organism. 

Toate aceste aspecte arată necesitatea implementării educaţiei sexuale în şcoli. Medicul Monica Holivoc ne-a spus căror grupe de vârstă crede că li s-ar putea adresa aceste cursuri.

„Cred că din clasa a V-a ar trebui să se facă aceste ore de educaţie sexuală în şcoli. Se poate începe cu anatomia organelor genitale, pentru că ei sunt curioşi. Aşa nu ar mai exista situaţii în care băieţii ridică fusta fetelor la şcoală sau mai-ştiu-eu-ce alte cazuri. Ar ajuta în clasa a V-a şi câteva ore de educaţie intimă, adică de igienă sanitară. Nu văd de ce le-ar putea face rău – dimpotrivă.

Câteva noţiuni elementare trebuie spuse la toate clasele. Nu neapărat să dea teză la acest obiect, dar ar fi bine să fie făcute câteva ore cu subiectul ăsta, poate la dirigenţie. Curiozităţile apar şi de ce să nu le dăm informaţie de calitate? Ei îşi vor umple acest vid de informaţie cu date de pe Internet – informaţii neverificate sau pornografie”, a conchis Dr. Monica Holicov, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi.

Ce spun psihologii

Adolescenţa este perioada cea mai tumultoasă din punct de vedere hormonal şi mental. Această vârstă abundă de întrebări, nesiguranţă şi o lipsă a echilibrului, spun psihologii. 

Psihologul ieşean Bianca Adăscăliţei ne-a explicat ce se întâmplă atunci când adolescenţii devin părinţi.

Adolescenţa dispare brusc, cel puţin la nivel de acceptare socială, şi este înlocuită cu responsabilităţile adultului. Etapa de tranziţie dintre adolescenţă şi perioada adultă dispare. 

„Când apare sarcina, se trece brusc de la adolescenţă la adult. O schimbare bruscă este însoţită de cele mai multe ori de depresie, abuz de substanţe, tulburarea de stres posttraumatic. Mamele adolescente trebuie să se adapteze la responsabilităţile şi cerinţele părinteşti, adesea în contextul dezavantajelor economice şi sociale”, ne-a declarat psihologul ieşean Bianca Adăscăliţei. 

Astfel de factori de stres pot contribui la o serie de probleme de sănătate mintală care pot afecta în mod negativ funcţionarea şi comportamentul părintesc al mamelor adolescente şi pot creşte riscul de probleme de comportament la copiilor lor.

Un factor important care influenţează starea mamelor adolescente ţine de acceptarea venită din partea persoanelor apropiate.

„Poate că mai multă disponibilitate din partea noastră, a adulţilor, de a discuta cu adolescentele ce trec prin fiorii iubirii, ar putea clarifica anumite aspect legate de nesiguranţa lor şi decizia de a începe viaţa sexual. 

De cele mai multe ori privim problemele cu care se confruntă ca fiind puierile şi nesemnificative în comapaţie cu viaţa de adult. Dar o decizie greşită poate schimba parcursul a doi adolescenţi şi a copilului lor. Adolescenţii, în mare majoritate, nu sunt pregătiţi emoţional, financiar şi psihic de a aduce un copil pe lume”, a adăugat psihologul Bianca Adăscăliţei.

În final, aceasta a subliniat că, de cele mai multe ori, sexul în rândul adolescentelor nu se întâmplă pentru a aduce urmaşi, ci din motive precum: contrangerea fizică sau psihică (celebrele replici: „dacă nu mi te dăruişti, înseamnă că nu mă iubeşti”, „nu ai curaj dacă nu faci asta”, „toate au făcut, numai tu nu”, etc); Libidou ridicat datorită transformărilor hormonale; Ca armă de dominare sau de reglare a relaţiei cu partenerul şi incapacitatea de a spune „Nu”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Harta mamelor minore din România. De ce a luat amploare fenomenul adolescentelor care fac copii

Pensii speciale: 3.000 de privilegiaţi nu au plătit nici măcar 1 leu contribuţii, dar încasează 641 milioane de lei pe an

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite