LIVETEXT Ninsori abundente în judeţul Iaşi. Localităţi izolate, trenuri anulate, întârzieri imense în oraş. Harta online a tuturor utilajelor de deszăpezire

LIVETEXT Ninsori abundente în judeţul Iaşi. Localităţi izolate, trenuri anulate, întârzieri imense în oraş. Harta online a tuturor utilajelor de deszăpezire

Se circulă cu greutate pe toate drumurile din judeţul Iaşi FOTO Adevărul

Nisoarea abundentă din cursul nopţii a acoperit toate drumurile din judeţul Iaşi circulaţia fiind îngreunată în mai multe zone din cauza nămeţilor. Reprezentanţii de la Drumuri şi Poduri intervin cu 34 de utilaje.

Ştiri pe aceeaşi temă

13.10 Potrivit reprentanţilor Consiliului Judeţean Iaşi, până la această oră niciun drum judeţean din Iaşi nu este blocat. 
 
"Se intervine de la ora 3 (dimineaţa) încontinuu, cu autogrede, sărăriţe şi freze (total: 34 utilaje). Practic, toate utilajele (cu excepţia încărcătoarelor frontale) sunt pe traseu. Din cauza viscolului se formează "dopuri" de zăpadă, care îngreunează traficul (se formează la scurt timp după ce intervine utilajul). Ninge şi viscoleşte în tot judeţul, dar o situaţie mai dificilă este în zona sudică. Conform prognozei meteo, viscolul va dura până în jurul orei 21.00 (cod galben)", a precizat Marius Pârciu, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi. 
 
____________________________________________________________________________
   
_____________________________________________________________________________
    
12.00 Drumul care face legătura cu localitatea Ciorteşti este blocat la această oră. 
 
11.05 Un TIR s-a răsturnat la Dobrovăţ autorităţile încercând la această oră să îl scoată din şanţ şi să fluidizeze traficul. 
 
 
UPDATE 11.00 Poliţiştii rutieri se află în zonele Bucium şi Domniţa acolo unde verifică dacă şoferii care pleacă la drum au anvelope de iarnă. 
 
Femeiile gravide care se află la termen, dar şi persoane care au nevoie de dializă, au fost transportate de dimineaţă la spitale pentru a se evita apariţia unor situaţii nedorite. 
 
UPDATE 10.45 Un tramvai a deraiat în zona Tudor Vladimirescu din cauza zăpezii. Vehiculul a fost repus pe şine nefiind înregistrată nicio victimă.  (foto dreapta)
 
UPDATE 10.15 Două trenuri au fost anulate pentru luni, 19 decembrie. Este vorba de Buzău-Iaşi şi Iaşi-Braşov. 
 
Codul galben de ninsoare şi viscol este valabil până luni, 29 decembrie, la ora 23.00. Există însă posibilitatea ca meteorologii să prelungească avertizarea. La această oră, în judeţul Iaşi continuă să ningă, fapt ce îngreunează intervenţia drumarilor.
 
Drumurile de acces în localitatea Ipatele era blocată luni dimineaţă, în jurul orei 10.00, autorităţile intervenind pentru a deszăpezi zona.
 
Probleme cu căile de acces sunt şi în localităţile Româneşti, Mădârjac, Scobinţi, Sireţel, Ciorteşti, Podu Iloaie sau Popeşti. 
 
De asemenea, , oficialii DJADP au cerut Prefecturii să oprească circulaţia TIR-urilor. Dis-de-dimineaţă, un TIR a derapat în zona Bordea.
 
___________________________________________________________________________
 
Starea drumurilor din alte judeţe din MOLDOVA: 
 
____________________________________________________________________________
 
Recomandările poliţiştilor pentru şoferii care vor să plece la drum: 
 
Ø Adaptaţi viteza permanent la condiţiile de drum ( carosabil  acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă);
 
Ø Nu conduceţi când sunteţi obosiţi. Programaţi călătoriile în aşa fel încât să nu conduceţi în stare de oboseală! Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.
 
Ø Verificaţi instalaţia de iluminare-semnalizare, nivelul uleiului, antigelului, lichidului de parbriz, precum şi instalaţia de climatizare. Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare.
 
Ø Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 Km/h, în localităţi, sau 50 Km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
 
Ø Păstraţi o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
 
Ø Echipaţi-vă autovehiculele cu pneuri cu profil de iarnă. Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Atenţie la presiunea din acestea, pentru sezonul rece trebuie să fie mai scăzută;
 
Ø Folosiţi corespunzător sistemul de iluminare semnalizare, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Reamintim că legislaţia rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire, în afara localităţilor şi pe timpul zilei.
 
Ø Folosiţi luminile de ceaţă când vizibilitatea este scăzută.
 
Ø Folosiţi permanent centura de siguranţă, pentru că aceasta vă poate salva viaţa!
 
Ø Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
 
Ø În zilele cu ninsori, viscol, lapoviţă sau ploi o atenţie deosebită trebuie acordată pietonilor, care în astfel de condiţii sunt mai puţin prudenţi când traversează drumul public sau circulă pe partea carosabilă.
 
Ø Pietonii trebuie să se asigure temeinic înaintea traversării drumului public şi să se angajeze în traversare doar după ce s-au asigurat că manevra se poate face doar în condiţii de maximă siguranţă. Deplasarea pietonilor să
se facă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea st ângă a drumului şi cât mai aproape de marginea carosabilului.
 
   
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: