România, paralizată de viscol: drumuri şi şcoli închise, oameni blocaţi sub troiene. La noapte vor fi -25 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumarii nu fac faţă viscolului la Iaşi Foto: Adevărul
Drumarii nu fac faţă viscolului la Iaşi Foto: Adevărul

Sute de şcoli din toată ţara continuă să fie închise, în timp ce drumurile naţionale devin tot mai impracticabile. Din cauza gerului năprasnic, au fost anulate mai multe trenuri, iar avioanele au decolat cu întârzieri de câteva zeci de minute.

UPDATE În jurul orei 14.00, în judeţul Iaşi a mai fost raportat drept blocat doar drumul spre Hârlău, la limita cu judeţul Botoşani. Ambulanţele şi drumarii fac eforturi mari pentu a ajunge să preia un nou-născut, mai mulţi bolnavi dializaţi şi să elibereze drumul spre o casă de copii. În noaptea zilei de 13 decembrie sunt prognozate temperaturi de până la -10 grade Celsius la Iaşi, fapt ce ar putea crea probleme la fel de grave, cauzate de îngheţarea apei topite pe asfalt. 

UPDATE Aproape 800 de persoane blocate sau izolate în urma ninsorilor şi visolului, majoritatea din judeţele Botoşani, Dolj şi Teleorman, au fost deszăpezite în noaptea de miercuri spre joi de poliţişti, jandarmi şi pompieri, informează  Ministerul Administraţiei şi Internelor. În urma acţiunilor au fost deszăpezite 782 de persoane, cele mai multe în judeţele Botoşani (369), Dolj (140) şi Teleorman (59), se arată într-un comunicat de presă al MAI.

În judeţul Suceava există restricţii de circulaţie pentru autovehiculele de tonaj greu pe DN 29 A Suceava-Zvoriştea, iar 15 şcoli şi 11 grădiniţe din localităţi din estul judeţului sunt închise.

Sute elevi vasluieni nu au mers la şcoală joi, fiindcă peste 70 de şcoli au fost închise. De asemenea, alte câteva sute de elevi navetişti nu au reuşit să ajungă la şcolile din oraşe întrucât microbuzele care trebuia sa-i aducă nu au circulat.

UPDATE La ora 09.00, circulaţia rutieră era întreruptă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe următoarele drumuri naţionale:
- DN24C, pe tronsonul Santa Mare – Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani);
- DN29, pe sectorul Botoşani – Săveni – Manoleasa (judeţul Botoşani);
- DN29A, pe tronsonul Dorohoi – Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani);
- DN29D, pe segmentul Botoşani – Ştefăneşti (judeţul Botoşani);
- DN51, pe tronsonul Izvoarele – Zimnicea (judeţul Teleorman);
- DN65A, pe tronsonul Roşiori de Vede – Turnu Măgurele (judeţul Teleorman);
- DN65E, pe segmentul Roşiori de Vede – Furculeşti, judeţul Teleorman
- DN 21, pe sectorul Drajna Nouă – Călăraşi, judeţul Călăraşi;
- DN3, pe tronsonul Lehliu Gară – Călăraşi, judeţul Călăraşi.

Totodată, pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale se circulă îngreunat:
- DN 15D, Bălăneşti – Dulceşti, judeţul Neamţ (restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone);
- DN 21, în localitatea Drajna Nouă, judeţul Călăraşi;
- DN 24, Coropceni – Iaşi, judeţul Iaşi(restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone);
- DN 28, Iaşi (judeţul Iaşi) – Albiţa (judeţul Vaslui) şi Săbăoani (judeţul Neamţ) – Târgu Frumos (judeţul Iaşi) - restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone;
- DN28A,Târgu Frumos – Motca (judeţul Iaşi) - restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone;- DN28B, Hârlău (judeţul Iaşi) – Frumuşica (judeţul Botoşani);
- DN29, Suceava (judeţul Suceava) – Huţani (judeţul Botoşani) - restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone;
- DN31, Olteniţa – Mănăstirea, judeţul Călăraşi;
- DN41, Olteniţa (judeţul Călăraşi) – Greaca (judeţul Giurgiu);
- DN54, Caracal – Gârcov, judeţul Olt- restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone
;- DN55, Craiova – Bechet, judeţul Dolj- restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone;
- DN56, Craiova – Calafat, judeţul Dolj- restricţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone;
- DN5C, Slobozia – Pietrişu, judeţul Giurgiu;- DN67D, Godeanu (judeţul Mehedinţi) – Băile Herculane (judeţul Caraş-Severin).

UPDATE Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă că cinci trenuri care circulă pe rutele Jimbolia - Lovrin şi Sânnicolau Mare - Cenad, din judeţul Timiş, sunt anulate din cauza zăpezii. Trenurile au fost anulate din cauza sulurilor de zăpadă formate în urma ninsorii şi a visolului din ultimele zile, circulaţia automotoarelor fiind interzisă.

Zborurile de pe aeroportul Otopeni au întârziere de câteva zeci de minute în unele cazuri fiindcă aeronavele trebuie curăţate înainte de decolare.

UPDATE Din cauza unui autotren rămas de-a curmezişul pe partea carosabilă, circulaţia rutieră pe DN5 este blocată la kilometrul 48, în zona localităţii giurgiuvene Daia, informează Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit unei informări meteorologice emise miercuri şi valabile până sâmbătă dimineaţa, vremea se va răci treptat, devenind deosebit de rece, geroasă mai ales noaptea şi dimineaţa în cea mai mare parte a ţării.

Cele mai scăzute temperaturi se vor înregistra în cursul nopţii de joi spre vineri, cu precădere în nord-estul, centrul şi sudul ţării, unde minimele vor coborî frecvent sub -15 grade, până în jurul valorii de -26 de grade în estul Transilvaniei.

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor situa, în general, între -10 şi 0 grade
______________________________________________________________________________________
Ninsoarea puternică, combinată cu viscolul care atinge viteze de 60-70 de kilometri la oră continuă să facă ravagii în judeţul Iaşi şi în seara zilei de 12 decembrie. Codul galben este valabil până la ora 21.00, dar prognoza meteorologică arată că va ninge toată noaptea şi mâine dimineaţă.

Responsabilii cu deszăpezirea s-au întâlnit în această seară în cadrul unei şedinţe a comandamentului de iarnă şi au stabilit ca unică prioritate găsirea şi salvarea până în dimineaţa zilei de 13 decembrie a oamenilor care au rămas blocaţi în maşini pe drumurile judeţene, naţionale şi europene.

Autorităţile spun că nu pot face o estimare a numărului de persoane sinistrate, însă la Botoşani, unde situaţia este similară, au fost salvaţi dintre nămeţi, până în seara zilei de 12 decembrie, în jur de 100 de persoane, iar utilajele continuă să intervină pentru deblocarea altora. 

"Dacă cei de la Poliţie ar fi acţionat din timp şi n-ar fi permis nimănui să mai iasă din oraş, ar fi fost mai uşor cu deszăpezirea. Toate drumurile din judeţ sunt pline cu maşini abandonate pe marginea drumului. Este imposibil de trecut cu autogrederele pe acolo. Dacă ninge atât de tare şi mâine, nu cred că avem ce face în următoarele 24 de ore", a explicat unul dintre oamenii implicaţi în deszăpezire. 

De cealaltă parte, şefii Consiliului Judeţean dau vina pe furia naturi şi intenţionează să ia măsuri de la anul. "Nenorocirea a făcut ca ninsoarea să cuprindă tot judeţul. Facem eforturi foarte mari pentru a asigura accesul pentru toate situaţiile de urgenţă. Acolo unde este nevoie, vom pune înaintea acelor maşini o freză şi un autogreder pentru a face cărare până la locul intervenţiei. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor va fi dotată cu parazăpezi. Vrem ca pe viitor să prevenim astfel de probleme. Totodată, mă gândesc să achiziţionăm un sistem cu terminale GPS, care vor fi montate pe fiecare utilaj. În acest fel vom putea afla în fiecare minut unde este respectivul utilaj şi dacă munceşte", a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi. 

Consorţiul care a câştigat contractul de deszăpezire, format din firmele Eky – Sam şi Ted Construct, are la dispoziţie pentru sutele de kilometri de drum din judeţ doar 14 răspânditoare (sărăriţe), 8 autogredere, 5 autofreze şi 5 încărcătoare. Numărul acestora a fost suplimentat luni, cu 4 sărăriţe şi 4 autogredere. Utilajele sunt în prezent la stradă. 

Circulaţia camioanelor pe drumul Bacău-Roman a fost oprită în această noapte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite