Nebunie marca Dascălu&Nichita la Iaşi: pasaj subteran între Palatul Culturii şi Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierul de pe Ştefan cel Mare
Şantierul de pe Ştefan cel Mare

Colaborarea controversată între investitorul privat şi şeful municipalităţii din Iaşi, decretată ilegală de trei instanţe de judecată, a atins un nou apogeu. Primăria a propus construirea unui pasaj subteran care să faciliteze accesul clienţilor spre complexul comercial ridicat în spatele Palatului Culturii.

Potrivit proiectul de hotărâre de Consiliu Local, care urmează să fie votat în cursul lunii noiembrie, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a venit cu iniţiativa construirii unui pasaj subteran pietonal din faţa Palatului Culturii şi până pe bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea sediului Primăriei Iaşi.

Construcţia ar urma să se întindă pe o distanţă de aproximativ 200 de metri, iar Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care va fi elaborat pentru acest proiect presupune amenajarea unei suprafeţe de aproximativ 175.000 de metri pătraţi.

Suprafaţa cuprinde şi o altă trecere subterană, care ar urma să fie construită în cadrul aceluiaşi proiect, la câteva sute de metri distanţă înspre zona Podu Roş, pe sub strada Palat.

PUZ-ul va cuprinde "perimetrul delimitat de bulevardul Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfântul Constantin, strada Sfântul Lazăr, întocmit în vederea amenajării Dala urbană, punere în valoare vestigii arheologice-grădina publică şi vecinătăţi-zona centru sud a Municipiului Iaşi", se arată în proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei Iaşi.

Pământul din zona vizată se află în proprietatea Primăriei Iaşi şi a unei firme de consultanţă, SC One Line Concept&Consulting SRL, iar finanţarea ar urma să fie asigurată de Primăria Iaşi.

Scopul teoretic al pasajului ar fi acela de a pune în valoare vestigiile istorice descoperite în timpul săpăturilor pentru construirea ansamblului Palas. "Scopul PUZ-ului este să declarăm că acolo sunt spaţii protejate şi că nu se mai poate construi nimic", a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Practic, Primăria încearcă astfel să intre în legalitate cu statutul proprietăţii asupra pământului de sub complexul Palas, statut contestat în dese rânduri.

La fel de important, dar neprecizat de iniţiatorii proiectului, este faptul că pasajul va facilita accesul clienţilor dinspre bulavardul Ştefan cel Mare, care a fost transformat în zonă pietonală, către complexul comercial administrat  de omul de afaceri Iulian Dascălu.

"Prin acest PUZ, legiferăm faptul că spaţiul verde de la Palas este unul protejat. Acest lucru înseamnă că nu putem să aducem modificări. Se pot propune anumite proiecte, cum ar fi un pasaj subteran care să facă legătura între Ştefan cel Mare şi Palat. Putem face această propunere, dar ar trebui fundamentată printr-un studiu geo-topo. Dacă acest studiu demonstrează că proiectul pasajului este viabil, Primăria ar putea face un studiu de fezabilitate pentru oportunitatea lui şi poate găsi surse de finanţare", a mai spus Buraga.

Citeşte şi:

Haos juridic în afacerea Palas: trei instanţe au „demolat" proiectul, lucrările continuă

Primarul Nichita, premiat pentru tunul de la Palas de la Iaşi

„Regele mallurilor“,dator la Primăria Iaşi FOTO

Nedemolabilii: coloşi ilegali greu de pus la pământ. Complexul Palas, cap de listă alături de Cathedral Plaza

Controversatul proiect Palas în cifre şi imagini. Vezi cum arată complexul din centrul Iaşiului FOTO

Premierul Victor Ponta vine la Iaşi la tăierea panglicii unui proiect declarat ilegal în instanţă

Afacerea Palas, ilegală definitiv şi irevocabil FOTOGALERIE

Verdict ministerial în „afacerea Palas“. Aflaţi ce spun reprezentanţii Guvernului de cel mai controversat proiect imobiliar din Moldova

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite