VIDEO Eduard Sandu, ventrilocul de la „Românii au talent“, este strănepotul unei legende a teatrului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul ieşean Eduard Andrei Sandu, alături de păpuşa căreia i-a dat viaţă, Nea Alecu FOTO captură protv.ro
Actorul ieşean Eduard Andrei Sandu, alături de păpuşa căreia i-a dat viaţă, Nea Alecu FOTO captură protv.ro

Eduard Andrei Sandu, un actor de 33 de ani din Iaşi, s-a calificat în finala „Românii au talent” cu unul dintre cele mai apreciate evoluţii din istoria variantei româneşti a show-ului de televiziune, ajuns la sezonul 3.

Edy, cum îi spun prietenii, a urcat pe scenă alături de „Nea Alecu“, o păpuşă pe care a mânuit-o cu o dexteritate rarisimă şi căreia i-a dat voce făcând pe-a ventrilocul. Numărul gândit de actorul moldovean a avut ca linie dominantă ironizarea cu mult umor a membrilor juriului, Mihai Petre, Andra şi Andi Moisescu. 

Eduard Sandu a reuşit să se califice propulsat direct de către voturile publicului şi este unul dintre marii favoriţi ai finalei.
Tânărul, cunoscut în special în lumea artistică din Botoşani, este descris de prieteni ca având o modestie şi un talent ieşite din comun. 

A evoluat timp de opt ani, după terminarea facultăţii, pe scena Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani. Şi-a dat demisia în 2011, în căutarea realizării profesionale, după cum a detaliat în prezentarea pe care şi-a făcut-o înaintea intrării în semifinala concursului. A plecat la Bucureşti, unde şi-a urmat cu încăpăţânare visul, acela de a deveni un păpuşar consacrat, în ciuda nenumăratelor refuzuri.

Un amănunt puţin cunoscut lui biografia lui Eduard Sandu este acela că poartă gena unui mare artist român. Tânărul ventriloc este strănepotul lui Miluţă Gheorghiu, un actor legendar în perioada interbelică la Iaşi, rămas în analele teatrului românesc cu o interpretare de excepţie a rolului principal din piesa „Chiriţa în provincie“. 

De altfel, urmaşul pare să-i calce pe urme, actorul având parte doar de critici pozitive cât timp a evoluat la Botoşani. „Eduard Sandu nu face parte din rândul actorilor care se făuresc pe sine în mijlocul scenei, ci dintre aceia care oferă echilibru, culoare şi, mai ales, dezvăluie personaje. În «Chiriţa în provincie», în «Buzunarul cu pâine» sau în «Amadeus», Eduard Sandu străbate cu acelaşi pas, egal şi responsabil“, scrie într-una dintre recenziile presei locale de specialitate.

Urmăriţi mai jos evoluţia lui Eduard Sandu în semifinala "Românii au talent":

Născut în 1979, Sandu a terminat Liceul Teoretic „Al.I.Cuza“ din Iaşi, apoi Universitatea de Arte „George Enescu“ din acelaşi oraş, la Facultatea de Actorie şi Mânuire de Păpuşi şi Marionete, clasa profesorului universitar Emil Coseru. A absolvit în 2003 şi a început repede cariera. A fost atras de teatrul de păpuşi deoarece a găsit o satisfacţie enormă în animarea unui corp neînsufleţit.

"Deşi nu am vrut iniţial foarte mult lucrul ăsta, am descoperit de fapt o lume minunată în Teatrul de Păpuşi. Este fascinant să dai viaţă chiar şi unei cârpe, este de fapt magia creaţiei de a însufleţi. Am fost opt ani de zile actor la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, mi-am dat demisia acum doi ani şi ca sa spun aşa, mi-am luat viaţa în piept ca freelancer. Venirea mea la Bucureşti m-a făcut să cred că e foarte greu să răzbaţi într-o lume pe care nu o cunoşti. Când m-am hotărât să devin ventriloc chiar am încercat să creez propria păpuşă", şi-a descris Eduard evoluţia. 

"Am început să exersez, exersam cam cinci ore pe zi, tot timpul mă înregistram, tot timpul mă filmam, tot timpul mă uitam in oglindă. Tot timpul am avut un moment în care am zis «Nu pot sa fac asta!». Ce m-a ajutat foarte mult a fost o carte în care era o replică în care se spunea: «Tu te creezi pe tine însuţi tot timpul şi dacă îţi doreşti un lucru ţi se întâmplă dacă tu şi faci în direcţia aia» şi spui «băi,dacă eu îmi doresc asta, vreau să fac asta, exersez pentru asta». Eu am fost într-o situaţie extremă şi a trebuit să reuşesc pentru asta", a declarat Eduard la Pro Tv, înainte de a intra în semifinală.

Pentru foştii colegi din nordul extrem al României, pasul uriaş făcut în Eduard către afirmare nu este tocmai o surpriză, ci doar o mare bucurie. „Îmi pare rău că abia acum l-aţi descoperit şi v-aţi dat seama cât de talentat şi minunat este Edy ca actor. Pentru mine, el nu a fost doar un coleg, la Botoşani, ci şi un camarad adevărat. Îmi pare rău că nu mai este aici, dar mă bucur nespus de realizările sale şi-i doresc în continuare mult succes“, a spus Bogdan Horga, unul din prietenii şi colegii actori de la Teatrul “Mihai Eminescu“ din Botoşani.

Părerea acestuia este împărtăşită şi de o altă prietenă şi colegă pe care şi-a făcut încă din timpul facultăţii. „Eduard mi-a fost coleg de facultate şi mai apoi ne-am întâlnit şi pe scenă. Nu este doar un actor talentat, ci un adevărat luptător şi un ambiţios. Şi-a luat viaţa în mâini şi a plecat într-un loc pe care nu-l cunoştea atât de bine. Eu îl apreciez şi îl stimez foarte mult. Deşi îmi pare rău că nu mai este aici, cred că pasul făcut e cel mai bun. Eu sper din tot sufletul să convingă câţi mai mulţi oameni pentru că talent are foarte mult. Îmi doresc ca munca sa să fie răsplătită aşa cu se cuvine“, a completat actriţa Lorena Petronela Chiribuţă.

Directorul Teatrului din Botoşani spune că încă mai resimte pierderea lui Edy Sandu. „Îmi pare tare rău că a plecat. Este o mare pierdere pentru noi deoarece a fost unul din cei mai talentaţi oameni pe care i-am avut pe scena teatrului de când sunt eu aici”, a declarat Traian Apetrei, directorul Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite