Naşul unui racket basarabean, inculpat în dosarul familiei Ponta, beneficiar de indemnizaţie de revoluţionar în Iaşi, unde nu s-a tras niciun glonţ la Revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversatul om de afaceri Liviu Munteanu, inculpat în dosarul în care cumnatul fostului premier Victor Ponta este acuzat de deturnare de fonduri publice, se află pe lista persoanelor care vor beneficia, pentru tot restul vieţii, de o indemnizaţie de 2.000 de lei pentru aportul în cadrul înfăptuirii Revoluţiei Române din 1989. Munteanu este naşul de cununie al unuia dintre cei mai periculoşi rakeţi din Republica Moldova.

Lista persoanelor care beneficiază de o serie de facilităţi de la statul român pentru „rolul determinant” avut în timpul Revoluţiei din 1989 conţine şi numele unor persoane controversate, asociate în trecut cu mediul infracţional. În total, la nivel naţional, în Monitorul Oficial de pe 2 martie, peste 1.600 de persoane au fost incluse în această listă urmând a beneficia de indemnizaţii nete lunare de 2.000 de lei, dar şi de alte facilităţi cum ar fi transport gratuit sau subvenţionarea dobânzii la un credit pentru cumpărarea unei locuinţe.

Pe lista luptătorilor cu rol determinant se află şi controversatul Liviu Munteanu, un om de afaceri din Iaşi, apropiat în trecut al lumii interlope din Republica Moldova. Munteanu a devenit cunoscut la nivel naţional în urmă cu aproximativ un an, atunci când era citat la DNA Ploieşti în dosarul în care cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, era arestat pentru deturnare de fonduri publice.

Legătura cu rakeţii

Potrivit unor surse din lumea interlopă, Liviu că Munteanu nu este doar prieten, ci chiar cumătru, respectiv naş de cununie al interlopilor basarabeni, Vasile Rodideal şi Ion Druţă. Primul dintre ei este căutat peste tot în lume de Interpol după ce a fost condamnat în România pentru instigare la omor, iar cel de-al doilea se află după gratii în Republica Moldova, fiind cercetat şi în două dintre cele mai celebre asasinate din ţara noastră: cel din cartierul Vitan, Bucureşti, şi cel al omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian.

Afaceristul ieşean a fost căsătorit până în 2010 cu Culiţa Munteanu. Cei doi au desfăcut căsătoria de comun acord, printr-o sentinţă judecătorească pronunţată în acelaşi an. Înainte de a se despărţi, soţii Munteanu au închegat o serie de relaţii cu persoane influente din lumea interlopă.Dacă, la începutul anilor 2000, Munteanu era mai apropiat de clanul Corduneanu, mai târziu, afaceristul cercetat în dosarul familiei premierului Victor Ponta şi-a extins legăturile şi cu mafia de peste Prut. Alături de soţia sa, Munteanu i-a cununat pe Ion şi Cristina Druţă.

Soţii Druţă au locuit pentru o perioadă la Iaşi, unde au desfăşurat afaceri dubioase alături de ceilalţi doi fraţi ai lui Ion Druţă, Grigore şi Tudor, arestaţi şi ei în cazul uciderii omului de afaceri băcăuan Valeriu Damian, patron al lanţului de benzinării HeliosDupă ce a atras atenţia asupra sa, Druţă s-a retras în Republica Moldova.

Pe lângă Druţă, Liviu Munteanu şi-a făcut intrare în trecut şi la raketul Vasile Rodideal, celebru şi el în Iaşi pentru scandalurile penale în care a fost implicat. Notorietatea lui Rodideal a crescut după ce a vrut să arunce un aer un duşman din lumea interlopă din oraş. Sursele citate au precizat că Liviu Munteanu a botezat un băiat de-a lui Rodideal. Acest lucru s-ar fi întâmplat când fiul lui Rodideal era mare, fiind vorba doar de o oficializare a relaţiei Munteanu - Rodideal.

Implicarea în dosarul cumnatului lui Ponta

Omul de afaceri Liviu Munteanu este cercetat alături de Iulian Herţanu, dar şi de deputatul Sebastian Ghiţă, într-un dosar ce vizează deturnarea a aproximativ 8 milioane de lei dintr-un proiect de finanţare europeană privind extinderea canalizării oraşului Comarnic.

„Am ajuns administrator la această firmă datorită prieteniei pe care o am cu domnul Herţanu. Am copilărit în acelaşi cartier. Au existat unele elemente care m-au determinat să ies din această firmă. Nu-i cunosc pe parlamentarii din acest dosar“, spunea Muntean, în februarie 2015, la ieşirea de la DNA. Potrivit unor surse juridice, afaceristul ieşean ar fi colaborat cu anchetatorii în acest dosar.

În ce a constat revoluţia de la Iaşi

Procurorii militar de la Parchetul General descriu, în ordonanţa prin care clasează dosarul Revoluţiei, în ce au constat mişcările revoluţionare din Capitala Moldovei, în 1989. Este vorba de o manifestare de pe 14 decembrie, din Piaţa Unirii. „Deşi încă din data de 14.12.1989, forţe de miliţie, gărzi patriotice şi autospeciale ale pompierilor au intervenit în Piaţa Unirii din municipiul Iaşi pentru a preîntâmpina o acţiune de protest împotriva regimului comunist, iar organele fostei securităţi au reţinut o parte dintre organizatori, acţiunile de reprimare a demonstraţiilor au început să fie coordonate, politic şi militar, de la nivel central, după data de 16.12.1989”, se arată în ordonanţa procurorilor de la Parchetul General.

Potrivit celor care au participat la acel eveniment, numărul persoanelor implicate ar fi fost de 16, dintre care 12 trăiesc şi astăzi. Pe lista lor nu se află mulţi dintre cei care au fost catalogaţi în prezent luptători cu rol determinant. Unul dintre cei care au participat la manifestările de la Iaşi, Jănică Panaite, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi”: „S-a spus că mişcarea din 14 decembrie a fost acţiunea unui grup de intelectuali, dar această idee este departe de adevăr. Au fost intelectuali, au fost şi muncitori, cum a fost cel care a făcut matriţele pentru manifeste, Dumnezeu să-l ierte, că s-a dus între timp. Mişcarea nu a fost o acţiune izolată. Dacă nu ar fi fost extraordinara mobilizare a forţelor de represiune, mitingul ar fi reuşit. Veneau oameni spre Piaţa Unirii şi de pe Independenţei, şi de pe Lăpuşneanu. În piaţă erau însă deja «civili» care «dirijau» oamenii: «circulaţi, circulaţi». Pe urmă, a fost ce se ştie. Unii au fost bătuţi, alţii arestaţi, toţi au fost anchetaţi“, a povestit scrii¬torul Jănică Panaite, unul dintre participanţii la încercarea de miting din 14 decembrie.

Pe lista celor care vor primi indemnizaţii se mai află fostul primar al Iaşului, Bebe Onofraş, dar şi actualul deputat Petru Movilă.
 

Citeşte şi:

Tovarăş al Cordunenilor, stăpân peste firma familiei Ponta. Personajul cheie din dosarul cumnatului premierului
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite