„Naivitatea” judecătorilor care l-au eliberat pe şeful Cordunenilor după şapte luni de închisoare: Prezintă motivaţie pentru schimbare profesională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Corduneanu, după eliberarea din închisoare FOTO Facebook
Costel Corduneanu, după eliberarea din închisoare FOTO Facebook

Liderul clanului interlop Corduneanu de la Iaşi a fost eliberat condiţionat de către judecătorii din Mureş după ce magistraţii au fost convinşi că acesta s-a îndreptat în spatele gratiilor. Mai mult, judecătorii cred că interlopul „prezintă motivaţie pentru schimbare profesională”.

Interlopul Costel Corduneanu (51 de ani) a fost eliberat condiţionat la mijlocul lunii trecute, după ce a executat în jur de şapte luni de închisoare dintr-o pedeapsă de trei ani, primită la începutul anului. 

Decizia de eliberare a liderului clanului cu acelaşi nume de la Iaşi a venit după mai multe cereri în acest sens depuse de interlop. Vestea bună a venit pentru Corduneanu de la un complet de la Tribunalul Mureş, care, după ce l-a audiat pe ieşean, a ajuns la concluzia că acesta se poate întoarce în societate.

Adevărul” a obţinut motivarea judecătorilor de la Mureş, din document reieşind că interlopul a fost plimbat în cele şapte luni de detenţie, prin nu mai puţin de şapte penitenciare.

Depărtarea de familie a fost, de altfel, unul dintre argumentele celor doi avocaţi care l-au apărat pe Corduneanu. Unul dintre apărători a mai invocat în faţa instanţei şi că ieşeanul se afla la momentul judecării cererii într-un penitenciar supraaglomerat, cu peste 37% din capacitate.

Corduneanu spune că a avut şi coronavirus

Starea de sănătate a interlopului a fost un alt motiv invocat de apărare. În timpul pledoariei, avocaţii au mai invocat că interlopul are un pacemaker montat pe inimă şi, în timpul detenţiei, a ajuns de mai multe ori la urgenţe din cauza problemelor cardiace. „Solicită să se aibă în vedere şi faptul că persoana condamnată are studii superioare, a participat la două olimpiade şi a fost medaliat la una dintre ele, are trei copii minori şi un al patrulea care nu este minor, beneficiază de susţinerea familiei, a fost ofiţer în armată câtă vreme a fost sportiv în comunism şi are toate şansele de reintegrare socială. Oricum, prin prisma parcurgerii acestui timp, cât ne raportăm la fapte din 1996 şi 2008, să susţinem astăzi că mai trebuie ţinut o lună pentru a fi educat, este profund exagerat şi în totală disonanţă cu ceea ce se percepe din normele Codului penal în materia liberării condiţionate”, a precizat avocatul lui Corduneanu.
  
La rândul său, în faţa instanţei, Costel Corduneanu a precizat că a avut coronavirus în perioada în care a fost închis şi că vrea să meargă acasă, deoarece are patru copii, pe care trebuie să îi întreţină.

Judecătorii i-au dat dreptate lui Corduneanu, considerând că acesta s-a îndreptat. „Instanţa constată că condamnatul a înregistrat un progres din punct de vedere educativ, iar perioada detenţiei pare să-i fi creat o conduită pozitivă. Relativ la acest aspect, apreciem că dovezile de îndreptare date de petent, apte să-l facă a respecta valorile sociale, sunt de natură să convingă instanţa că timpul petrecut în penitenciar este suficient, iar condamnatul are şanse de reintegrare socială”, au stabilit judecătorii. Aceştia au mai arătat că în privinţa lui Costel Corduneanu, „există factori de protecţie cu rol în stoparea comportamentelor viitoare infracţionale”.

Potrivit informaţiilor publice, Corduneanu nu lucra în vreun loc în momentul în care a fost încarcerat.

El a fost condamnat la trei ani de închisoare la finalul unui proces care a durat 11 ani şi în care aproape toţi fraţii săi au fost judecaţi pentru fapte de crimă organizată. Costel a fost găsit vinovat, însă doar pentru că a tocmit un hacker pentru a-i instala soţiei un soft de spionaj în telefon, crezând că îi e infidelă.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Maneaua lui Salam care a dus la război în lumea interlopă: „Să dispară indienii”. Costel Corduneanu, ameninţat: „Te mierlesc în centrul oraşului!“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite