Muncitori printre schelete în curtea Mitropoliei Iaşi. Rămăşiţele umane, găsite acum o săptămână, zac neridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un muncitor trece la doi paşi de scheletele lăsate în bătaia ploii de peste o săptămână FOTO Evenimentul
Un muncitor trece la doi paşi de scheletele lăsate în bătaia ploii de peste o săptămână FOTO Evenimentul

Pe locul în care sute de mii de credincioşi din România se perindă cu ocazia pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva au fost descoperite recent mai multe schelete umane, care provin, cel mai probabil, dintr-un cimitir vechi. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei nu se grăbesc, însă, să le ridice şi să le descarce arheologic.

Muncitorii care lucrează la şantierul de restaurare a complexului mitropolitan din Iaşi au găsit, acum mai bine de o săptămână, mai multe schelete umane. Descoperirea a fost făcută în urma săpăturilor efectuate în curtea din spatele Catedralei Mitropolitane, loc în care sute de mii de oameni din România se adună anual, în luna octombrie, pentru pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Părerile specialiştilor, după primele investigaţii, e că osemintele provin din cimitirul aferent uneia dintre cele două biserici care au existat pe locul actualei Catedrale Mitropolitane: Biserica Albă din secolul al XVI-lea sau Stretenia, o altă biserică din secolul al XVII-lea.

Problema este că, deşi au fost descoperite de mai bine de o săptămână, osemintele au rămas în mijlocul şantierului de unde nimeni nu se grăbeşte să le ridice. Muncitorii îşi văd de treabă printre schelete, potrivit unei imagini suprinse ieri, 19 mai, de ziarulvenimentul.ro.

Reprezentanţii Mitropoliei nu pot fi contactaţi pentru un punct de vedere pe această chestiune, iar arheologii angajaţi la şantier refuză să ofere un punct de vedere în lipsa acordului clerului.

„Nu am voie să dau nici o relaţie fără acceptul Mitropoliei. Nu mă interesează de câte săptămâni sunt scoase scheletele. Vorbiţi cu cei de la Mitropolie şi apoi vă spun şi de Sfânta Parascheva şi de descoperire, de tot ce vreţi”, a declarat arheologul Vasile Cotiugă, de la Departamentul de Istorie şi Arheologie, pentru ziarulevenimentul.ro.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite