Motivele pentru care un român cere un milion de euro de la stat. A conceput un copil în puşcărie, apoi a fost achitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrică Manolachi FOTO Arhivă personală
Petrică Manolachi FOTO Arhivă personală

Petrică Manolachi a dat în judecată statul român, prin Ministerul de Finanţe, solicitând peste un milion de euro despăgubiri după ce a fost achitat definitiv pentru o faptă pentru care executase, anterior, peste 3 ani de închisoare.

Manolachi (38 de ani), tată a doi copii, a depus acţiunea prin care solicită daune de la statul român la Tribunalul Suceava, judeţ în care, în prezent, bărbatul locuieşte. Manolachi cere 4,4 milioane de lei de la stat pentru că ar fi fost victima unei erori judiciare şi un alt milion de lei pentru „repararea pagubei în caz de privare nelegală de libertate”. De asemenea, Manolachi mai cere 70.000 de lei daune materiale.

În acţiunea de chemare în judecată, obţinută de „Adevărul”, Manolachi menţionează că a fost reţinut pentru complicitate la tâlhărie în data de 27 aprilie 2002 după ce, în prealabil, spune el, poliţiştii i-ar fi cerut să recunoască fapta. Arestat preventiv în acel dosar, Manolachi a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în acel dosar, executând 3 ani şi 4 luni înainte de a fi eliberat condiţionat, în 2012.

 În 2013, CEDO a arătat că justiţia română nu i-a oferit lui Manolachi un proces echitabil, invocând că acesta a fost condamnat de către instanţele de apel şi recurs fără a fi audiat şi fără audierea martorilor.  Tot atunci, CEDO a obligat statul român să îi plătească lui Manolachi 3.000 de euro daune morale, deşi acesta solicitase 2.9 milioane de euro.

În 2015, în baza deciziei CEDO, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis cererea de revizuire a dosarului lui Manolachi, trimiţând dosarul la Curtea de Apel Iaşi, pentru rejudecarea apelului. Atât Curtea de Apel Iaşi cât şi, mai apoi, Curtea Supremă, au dispus achitarea lui Manolachi, decizia fiind definitivă.

Condiţii grele în detenţie 

„În speţă, prejudiciul moral suferit de reclamant este indiscutabil, întrucât este evident că orice arestare şi condamnare pe nedrept produc celui în cauză suferinţe pe plan moral şi social. Daunele materiale solicitate constau în sumele de bani cheltuite efectiv în susţinerea reclamantului în mediul carceral, respectiv – pachetele cu alimente, sume de bani, îmbrăcăminte, vizitele primite în arest şi penitenciar din partea rudelor/familiei, deplasările acestora”, se arată în acţiune. 



În acelaşi document se mai precizează că Petrică Manolachi a fost închis în Penitenciarul Iaşi, într-o cameră cu 25 de paturi, în care se aflau peste 50 de deţinuţi, camera fiind „mizerabilă, plină de păduchi, ploşniţe, gândaci, etc., mâncarea furnizată de penitenciar era slab calorică şi în cele mai multe cazuri nu se putea consuma, doar pachetele l-au ajutat să supravieţuiască”.

manolachi iasi

„În acea perioadă a pierdut 5 măsele definitive, stresul şi condiţiile erau principalul factor, Penitenciarul Iaşi nu avea medic stomatolog, iar dacă existau probleme stomatologice se remediau doar prin extragerea dintelui cariat. În plus, în camera se fuma, iar reclamantul nu a fumat niciodată, fiind foarte greu de suportat fumul de ţigară de la 10-20 de deţinuţi, Penitenciarul Iaşi neavând camere pentru nefumători”, se mai arată în document.

În ultimul an de detenţie, Manolachi s-a căsătorit în mediul carceral – Penitenciarul Botoşani, primul său copil fiind conceput în acele condiţii. „Detenţia a reprezentat un factor de distrugere atât a vieţii sale cât şi a familiei reclamantului”, se mai arată în acţiune. „Nu a fost uşor nici pentru reclamant, nici pentru soţia, respectiv copiii săi să îl viziteze, iar din cauza ”regulilor” Penitenciarului Iaşi să nu poată să îşi îmbrăţişeze persoanele dragi, fiind vizitat în ”boxă” – privit printr-un geam despărţitor”, se mai invocă în documentul citat.

manolachi iasi

Într-o discuţie cu corespondentul „Adevărul”, Petrică Manolachi a precizat că şi-ar dori ca daunele morale să fie plătite ce către poliţiştii, procurorii şi judecătorii care au greşit în cazul său şi nu de contribuabili. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite