Moştenirea extraordinară a lui Zaharia Cuşnir, găsită într-o mansardă uitată de lume. Fotografii din Basarabia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Zaharia Cuşnir / Sursa: Washington Post
FOTO: Zaharia Cuşnir / Sursa: Washington Post

Comoara lăsată de Zaharia Cuşnir va fi scoasă în această vară pe uliţele satelor din Moldova, chiar în locurile în care au fost făcute fotografiile.

Un fotograf moldovean a găsit, într-o mansardă prăfuită şi uitată de lume, din satul Roşietici, din nordul Moldovei, o adevărată comoară din viaţa satului de pe valea Răutului. 

Este vorba despre 4.000 de fotografii realizate de Zaharia Cuşnir, cu chipurile unor oameni din anii '50, portrete ale unor femei cu o frumuseţe naturală şi ale unor copii care îşi trăiau copilăria într-o ţară cuprinsă de tristeţe. 

Imaginile documentează viaţa satului din fosta republică sovietică, între anii 1950 şi 1970. 

GALERIE FOTO DIN BASARABIA

Descoperirea a fost făcută de Victor Galuşca, în anul 2016, iar timp de un an, împreună cu Nicolae Pojoga şi Elena Donciu, colegii lui de la Asociaţia pentru Documente şi Arhive Fotografice A-DOF, a curăţat, indexat şi scanat negativele găsite. Mii de fotografii surprinse fără prea multă pregătire, fără lumini sau altă aparatură profesionistă. 

Zaharia Cuşnir, cel care a realizat fotografiile la mijlocul anilor 1900, nu era fotograf profesionist. A făcut studii de pedagog la Iaşi şi a lucrat ca salahor, aruncător de pământ sau cărăuş de lut. 

Fotografia era doar un hobby, pentru a scăpa pentru moment de problemele cu care se confrunta zi de zi. Cuşnir mergea cu bicicleta din oraş în oraş şi făcea fotografii sătenilor pe care îi întâlnea stând în faţa porţii, ori îi suprindea în momente speciale din viaţa lor, precum sărbători, nunţi sau chiar înmormântări. 

În această vară, Galuşca şi asociatul său, Nadejda Cervinskaya, speră să organizeze o expoziţie în aer liber în satele în care Cuşnir a făcut fotografiile.

„Vreau să găsesc locurile exacte în care Zaharia a fotografiat. Vreau să pun fotografiile acolo, astfel încât oamenii să poată veni şi să se plimbe, pentru a vedea diferenţa de timp, în acelaşi loc”, a declarat Galuşca, pentru washingtonpost.com.

Zeci de persoane au recunoscut până acum personajele din fotografii ca prieteni, rude sau foşti vecini şi au oferit detalii suplimentare, pe care Galuşca le introduce într-o bază de date.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Diplomaţii ruşi din Coreea de Nord, nevoiţi să-şi care bagajele pe jos până la graniţa cu Rusia. Phenianul se confruntă cu o criză de alimente

Irina Alexe, fosta angajată a MAI care s-a pensionat la 42 de ani, a fost numită secretar de stat în Ministerul de Interne

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite