Monument istoric în paragină, deşi s-au investit milioane în reabilitare. Constructorul s-a ales cu dosar penal şi conturile blocate

Monument istoric în paragină, deşi s-au investit milioane în reabilitare. Constructorul s-a ales cu dosar penal şi conturile blocate

În Casa Mavrocordat din Vaslui funcţionează Palatul Copiilor

O societate comercială importantă din Moldova este urmărită penal de procurorii ieşeni în urma unui contract de lucrări îndeplinit defectuos la Casa Mavrocordat din Vaslui. Monumentul istoric a rămas al nimănui, cu pereţi decopertaţi şi acoperiş prin care plouă.

Ştiri pe aceeaşi temă

SC Impex Romcatel SRl, aparţinând femeii de afaceri Viorica Frunză, este cercetată pentru înşelăciune şi fals iar zilele trecute anchetatorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri şi conturi ale firmei. “Putem confirma faptul că s-a dispus instituirea sechestrului asigurator însă nu putem oferi informaţii din dosar, întrucât acestea sunt confidenţiale”, a precizat Florin Căşuneanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, unitatea care conduce investigaţia.

Potrivit unor surse juridice, obiectul acestui dosar este modul în care Impex Romcatel a îndeplinit un contract din bani publici a cărui execuţie a început în 2009 la Palatul Copiilor din Vaslui. Atunci, firma ieşeană câştiga un proiect, prin care trebuia să restaureze şi reabiliteze clădirea din judeţul vecin, inclusă în categoria monumentelor istorice.

Din constatările efectuate de anchetatori, Impex Romcatel ar fi realizat în mod defectuos lucrările la Palatul Copiilor şi s-ar fi creat un prejudiciu de 1,6 milioane de lei. În tot scandalul ar fi apărut şi documente ce ar fi fost falsificate, folosite pentru obţinerea sumei de bani.

„Firma a recurs la scanarea semnăturii unui reprezentant al instituţiei şi a ştampilei, folosind nişte documente false pentru a extrage sume din contul de garanţie de bună execuţie şi de cesionare în favoarea unei bănci a unor creanţe inventate, ce le-ar avea de recuperat de la Palatul Copiilor Vaslui“, precizau şefii instituţiei vasluiene, într-un memoriu ce a ajuns la Parlament în februarie 2014. Valoarea totală a contractului a fost de peste 5 milioane de lei însă suma nu a ajuns iar lucrările au fost abandonate. Când Impex Romcatel a sistat lucrările, prin tavanul Palatului Copiilor din Vaslui, ce funcţionează în Casa Mavrocordat, un monument istoric, ploua prin tavan, pereţii erau decopertaţi iar burlanele lipseau.

Cei doi avocaţi ai firmei Impex Romcatel, Gianina Poroşnicu şi Bogdan Volovăţ, au refuzat să comenteze acuzaţiile din acest dosar. Contactată telefonic, Viorica Frunză a refuzat şi ea dialogul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: