Monument istoric din Iaşi, ridicat în cinstea Revoluţiei de la 1848, distrus în timpul unui concert în aer liber

Monument istoric din Iaşi, ridicat în cinstea Revoluţiei de la 1848, distrus în timpul unui concert în aer liber

Placă memorială distrusă la Iaşi. Foto: bzi.ro

Mai multe persoane au distrus, duminică seară, în timpul unui concert organizat de un producător de bere, placa memorială ce marchează locul unde s-a redactat Proclamaţia de la 1848.


Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, în acest caz sunt cercetate patru persoane care pot fi puse sub acuzare de distrugere a unui monument de patrimoniu. Placa memorială este situată în apropierea Palatului Culturii şi marchează locul în care se afla Hotelul St. Petesburg, acolo unde a fost redactată de către Vasile Alecsandri Petiţiunea Proclamaţiune, document ce a stat la baza izbucnirii Revoluţiei de la 1848 din Moldova.

"Ieri, membrii unui echipaj de poliţie care patrula în zona şi asigurau ordinea la concertele care au avut loc în faţa Palatului Culturii, s-au autosesizat cu privire la vandalizarea acestui monument. Astfel, au fost ridicate şi anchetate patru persoane, care au comis această faptă. La acest moment nu deţinem mai multe informaţii, însâ vom reveni cu detalii referitoare la ce sanctiuni s-au aplicat pentru aceştia", a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Placa memorială, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu, ar fi fost distrusă în timpul unui concert susţinut de trupele Paraziţii şi Alternosfera şi care a fost organizat de un producător de bere din România. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură au demarat şi ei o anchetă

“Am fost astăzi la faţa locului. Monumentul este înscris pe lista naţională. Noi am făcut o solicitare care Poliţia Locală să vedem cine sunt şi despre ce este vorba. Este un caz de dosar penal ce ţine de distrugerea unui monument de patrimoniu", a declarat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, pentru bzi.ro