Turnul gigant de 27 de etaje proiectat în centrul Iaşiului. Sute de oameni se arată revoltaţi de construcţia care ar urma să "îngroape" Palatul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construirea unui ansamblu de birouri şi locuinţe în centrul Iaşiului ridică nenumărate semne de întrebare cetăţenilor oraşului. Peste 100 de personalităţi din capitala Moldovei au semnat o scrisoare deschisă în care atrag atenţia asupra dezavantajelor.

Peste 100 de personalităţi din Iaşi au semnat o scrisoare deschisă în care cer stoparea lucrărilor de construire a unui bloc cu 27 de etaje, care ar urma să fie parte dintr-un nou ansamblu urbanistic. Este vorba despre extinderea proiectului Palas.

Grupul Iulius vizează ridicarea unui ansamblu de birouri şi locuinţe de o parte şi de alta a străzii Sf. Andrei, ansamblu care va avea drept clădire pivot un bloc turn cu 27 de etaje.

Acest bloc urmează să fie construit la o distanţă de 160 de metri de Palatul Culturii, respectiv 170 de metri de ctitoria lui Vasile Lupu şi 200 de metri de Catedrala veche Romano-Catolică.

Potrivit semnatarilor scrisorii, problema ar fi că acest proiect „urmează să afecteze negativ trei dintre cele mai importante monumente ale Iaşiului, simboluri nu numai istorice, ci şi arhitecturale, culturale, religioase şi vizuale: Palatul Culturii, biserica Trei Ierarhi, şi Catedrala veche Romano-Catolică". 

Dezvoltatorul Iulius Grup declară, în context, că „întrebările şi neliniştea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime". De asemenea, reprezentanţii grupului dezvoltator declară că toate punctele semnalate în scrisoare au fost analizate înainte de a propune proiectul de extindere Palas. 

Pe de altă parte, în cadrul unei dezbateri publice care a avut loc miercuri, 4 decembrie, extinderea Palas a fost prezentată ca fiind „un proiect în curs de dezvoltare, nu unul definitiv”. Însă, în momentul în care a avut loc dezbaterea publică, pe strada Sf. Andrei, locul în care ar urma să fie ridicată clădirea de 27 de etaje, casele în locul cărora umează a fi ridicat acel imobil erau deja dărâmate. 

În acelaşi context, primarul Mihai Chirica susţine că va proteja monumentele din Iaşi şi nu va accepta „mutilarea" acestora. De asemenea, în cadrul dezbaterii publice de miercuri, edilul Iaşiului a declarat că Primăria Municipiului Iaşi este partener al acestui proiect încă din 2015. 

Comisia de Monumente Iaşi a trimis mai departe documentele referitoare acestui proiect. Astfel, acestea au ajuns la forul superior de la Bucureşti, fiind vorba de o zonă protejată. 

La dezbaterea publică de miercuri, 4 decembrie, au participat reprezentanţii Iulius Grup, primarul Mihai Chirica, specialişti în domeniul arhitectural, dar şi locuitori ai blocurilor de lângă zona în care ar urma să prindă contur acest proiect. S-au ridicat probleme precum poluarea provocată de un nou mare şantier în municipiu, crearea de locuri de muncă, dar şi afectarea negativă a monumentelor istorice din Iaşi. De asemenea, unii consilieri locali prezenţi în sală au precizat că, în momentul în care acest proiect se va afla pe ordinea de zi a unei şedinţe de consiliu local, nu vor vota „pentru”.

Încă nu s-a luat o decizie, o nouă dezbatere publică pe acest subiect urmând să aibă loc pe 10 decembrie. În vară acestui an, compania Iulius anunţa câteva detalii despre proiect şi nominaliza inclusiv suma necesară investiţiei: 335 milioane euro.

Pozitia Iulius Grup

"Ca urmare a scrisorii deschise iniţiată de domnul profesor Laurenţiu Rădvan şi la care au aderat personalităţi din mediul academic şi cultural ale Iaşului, dorim să facem următoarele precizări:

Întrebările şi neliniştea exprimate în scrisoarea deschisă sunt repere legitime, pe care, la rândul nostru, le-am analizat înainte de a propune proiectul de extindere Palas. Faţă de fiecare dintre acestea avem o abordare amănunţită, bazată pe studii aplicate de arhitectură şi urbanism. Niciun aspect din cele menţionate nu reprezintă unul care să nu fi fost deja supus unei analize obiective din toate unghiurile şi nimic nu este mai important decât să nu îi dezamăgim pe cei care doresc respectarea istoriei oraşului. Din păcate, unele persoane, cu sau fără expertiză în domeniu, au preluat selectiv informaţii şi le-au prezentat într-o manieră distorsionată.

Subliniem faptul că dezvoltările urmează cursul firesc, fiind într-o etapă în care este consultată opinia publică şi că, la acest stadiu, avem propuneri, nu proiecte definitive. Suntem deschişi oricăror sugestii şi vă asigurăm că avem viziunea şi dorinţa de a face lucrurile bine." 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite