Monedă extrem de rară, din anii 1500, găsită la muncile câmpului. Cum putea ajunge pe piaţa neagră

Monedă extrem de rară, din anii 1500, găsită la muncile câmpului. Cum putea ajunge pe piaţa neagră

Prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă  FOTO Poliţia Română

Moneda a fost găsită de un localnic dintr-un sat din Neamţ, în timpul arăturilor de primăvară. Bărbatul a căutat răspunsuri pe internet, interesându-se de valoarea ei.

Ştiri pe aceeaşi temă

O monedă rară şi veche care putea ajunge pe piaţa neagră a ajuns în colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi. Moneda a fost găsită de un localnic dintr-un sat din Neamţ, în timpul arăturilor de primăvară. 
 
Bărbatul a postat un anunţ pe internet şi două fotografii, cerând păreri avizaţilor. Poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu.
 
„La data de 12 aprilie, poliţiştii Serviciul de Investigaţii Criminale Iaşi s-au sesizat din oficiu cu privire la o postare a unei persoane, însoţită de două fotografii cu o monedă veche, prin care solicita informaţii de la cunoscători despre aceasta”, se arată într-un comunicat de presă. 
 
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că persoana care avea moneda este din judeţul Neamţ şi a găsit-o pe timpul efectuării unor lucrări agricole în curtea locuinţei. La aceeaşi dată, persoana a înştiinţat primăria cu privire la descoperirea întâmplătoare, iar bunul a fost predat către Complexul Muzeal Moldova Iaşi.
 
Moneda descoperită întâmplător datează din perioada 1572 - 1574, este prima monedă românească (Ion Vodă cel Viteaz) confecţionată din aramă, cu diametrul de circa 24 mm şi este susceptibilă de a face parte din patrimoniul cultural naţional, categoria Tezaur. 
 
În colecţia Complexului Muzeal Naţional Moldova din Iaşi se regăseşte încă o monedă de acest fel, fiind exemplare destul de rar întâlnite.
 
După evaluare, găsitorul va primi echivalentul a 30% din valoarea monedei.  
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările