Moldovenii fac rând la aparatul de prelungit vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Leşan va începe tratamentul în această lună
Vasile Leşan va începe tratamentul în această lună

Suceveanul Vasile Leşan a avut de aşteptat două luni până să fie programat, iar vasluianul Mihai Amarandei a început să se iradieze din noiembrie.

Suceveanului Vasile Leşan (59 de ani) îi vine rândul la accelerator abia în această lună. Bărbatul a fost diagnosticat cu cancer la baza nasului la începutul anului trecut şi a făcut deja o serie de tratamente. Nu a înţeles însă de ce a trebuit să aştepte atât de mult. „M-au cam speriat pentru că mi-au spus că este cam târziu acum şi nu trebuie să mai pierd timpul“, a spus suceveanul.


Mai norocos a fost un vasluian, care a fost programat repede la raze. Din noiembrie, Mihai Amarandei de 67 de ani a mers zilnic la aparatul „minune“. Acolo trebuie să aştepte să-i vină rândul într-o sală mare, întunecată şi neprimitoare, cu fotolii vechi.


„Eu m-am dus la medic pentru că mă cam durea gâtul. După ce s-a uitat la mine şi m-a examinat, a început să-mi dea să fac tot felul de analize“, povesteşte bătrânul. Acum patru luni şi-a luat inima-n dinţi şi l-a întrebat direct pe doctor. „Mi-a spus exact ce bănuiam şi eu, că am cancer. Încerc să vin în fiecare zi mai devreme, să nu aştept prea mult la rând. Înăuntru stau doar câteva minute, nu mult, cum am văzut că stau alţii“, explică bărbatul.

Cinci minute de radiaţii
„Urmează domnul Amarandei“, se aude la un moment dat vocea unui medic din anticameră. Bătrânelul, întinerit parcă cu zece ani, sare repede de pe scaun şi merge glonţ la aparat. Este întins pe o masă rece şi imobilizat cu câteva benzi textile, să nu se mişte.


După el, medicul trage o uşă metalică grea, prin care nu trec radiaţiile. În câteva secunde se aude un ţârâit metalic. „Este semnalul că s-a început iradierea“, explică Mihaela Dulcescu, fizician medical. După cinci minute, vasluianul iese din sala acceleratorului şi, în drum spre spre salonul din Secţia de Oncologie unde este internat,  ne povesteşte pe scurt viaţa sa.

Mai bine de 40 de ani a lucrat pe macara şi a fost plecat chiar şi în Africa, pe vremea comuniştilor. „N-am fost niciodată până la anii mei internat într-un spital şi nici probleme de sănătate grave n-am avut“, spune hotărât Amarandei.

Pe cele 93 de paturi existente la Clinica de Oncologie de la Spitalul „Spiridon“ s-au perindat în primele nouă luni ale anului trecut 1.383 de persoane. Prin 65 de paturi au trecut pacienţii care fac radioterapie şi merg la acceleratorul de particule, iar pe alte 28 de paturi au fost internate persoane la care cancerul s-a extins.

Bătălie pe paturile de la Oncologie

1.300 de pacienţi s-au perindat, în primele 10 luni ale anului 2009, la acceleratorul de particule de la Spitalul „Spiridon“. În total, la Iaşi s-au tratat peste 4.400 de persoane diagnosticate cu diverse forme de cancer. 500 dintre acestea sunt cazuri noi, descoperite în cursul anului trecut. Numărul de paturi disponibile pentru pacienţii din Moldova este de numai 93.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite