Modul în care va fi acordată indemnizaţia de hrană ameninţă să scoată oamenii în stradă

Modul în care va fi acordată indemnizaţia de hrană ameninţă să scoată oamenii în stradă

FOTO Sanitas Iasi

Toţi salariaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială vor primi îndemnizaţie de hrană din acest an, a anunţat zilele trecute Federaţia Sanitas, dar decizia ar putea să aducă din nou oamenii în stradă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, lucrătorii din Asistenţă Socială şi cei finanţaţi din bugetul de stat, precum direcţiei de asistenţă socială, centrele de transfuzii, medicina şcolară şi sportivă nu beneficiau deloc de acest beneficiu.

Indemnizaţia de hrană trebuie să se încadreze în procentul de sporuri, de 30%, iar pentru a face faţă cheltuielilor, unele instituţii au decis deja să plătească mai puţin zilele de weekend. În Iaşi, două unităţi au semnalat deja Sanitas că vor proceda astfel: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Spitalul Municipal Paşcani. Preşedintele Sanitas Iaşi spune că pentru cei care lucrează sâmbăta şi duminica această decizie este discriminatorie şi că oamenii vor ieşi în pierdere dacă se aplică.

„Indemnizaţia de hrană este băgată în procentul de 30% total sporuri şi asta crează probleme. Practic, se dă indemnizaţia de hrană, dar se iau din sporuri. Ţi se dau de toate, dar cumulate trebuie să fie 30%. Ca să se poată încadra în procentul acesta, la Spitalul Municipal Paşcani managerul a propus să se ia din  banii din care erau plătite zilele de weekend, iar aceeaşi poveste este şi la DGASPC. Deci dacă în decembrie zilele de sâmbătă şi duminică au fost plătite cu 100%, conform prevederilor din Codul Muncii, acum le vor plăti doar cu 5%. Ţi se dau 300 de lei indemnizaţie de hrană şi ţi se iau 700 de lei spor”, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi. Acesta explică şi că dacă indemnizaţia va avea aceeaşi valoare pentru toţi muncitorii, indiferent dacă lucrează sau nu în weekend, situaţia va fi inechitabilă pentru cei care muncesc.

Decizia riscă deci să aducă din nou angajaţii din sistemul sanitar şi social în stradă.

Citiţi şi:

Persoane cu dizabilităţi cărate pe scările Primăriei Iaşi pentru a participa la o discuţie despre rampele de acces

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările