Moda „doula” face ravagii printre gravidele din România. O femeie din Iaşi, aproape de moarte după ce a vrut doar suport psihologic la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a născut, până la urmă, în spital
Femeia a născut, până la urmă, în spital

O femeie de 31 de ani din Iaşi a vrut să nască acasă, supravegheată doar de o dula. E vorba de o persoană fără pregătire medicală, care ar fi trebuit să îi asigure doar suport psihologic pe timpul naşterii. Gravida a ajuns în stare gravă la spital, fiind salvată de medici.

Ginecologii ieşeni trag un semnal de alarmă cu privire la un fenoment care ar fi luat amploarea în România, în ultimii ani. Din ce în ce mai multe gravide preferă să nască acasă, supravegheate de o persoană care le oferă doar suport psihologic, nu şi medical. Aceste persoane se numesc „doule” (în greacă acest cuvânt înseamnă „cea care îngrijeşte femeia”) şi, în România, nu sunt recunoscute în lumea medicală.

Doctorul Mircea Onofriescu, din cadrul Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, a exemplificat cazul unei paciente din Iaşi care în cursul zilei de miercuri, 15 august, a ajuns la spital.

Femeia născuse prin cezariană, în 2016, însă, a preferat, de această dată, să nască natural, acasă. Ea a intrat în travaliu în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de doulă, persoană a cărei identitate a refuzat să dezvăluie medicilor. În timpul naşterii de acasă au apărut complicaţii, gravida ajungând la spital. Capul fătului rămăsese blocat, fiind nevoie de intervenţie medicală urgentă.

„Pacienta declară că i s-au explicat verbal riscurile naşterii la domiciliu şi ale uterului cicatricial de către persoana numită doulă, dar nu a semnat vreun act oficial. În Triajul Spitalului, pacienta se prezintă cu membrane rupte spontan, declarativ, la ora 19:30-20:00, examenul local relevând col cu dilataţie completă, prezentaţie craniană occipito-sacrată blocată la strâmtoarea inferioară, suferinţă fetală acută. A fost necesară aplicatie de forceps la strimtoarea superioară a bazinului cu rupturi de canal molae matern si traumatism cranian minor”, a declarat Mircea Onofriescu.

Doctorul Mircea Onofriescu

Acesta a catalogat actul medical desfăşurat ca fiind „de o gravitate extremă. Onofriescu a precizat că. în ultima lună, două gravide care au născut natural după ce, anterior, născuse prin cezariană, au murit. Una dintre ele la un spital privat din Constanţa şi alta la Rădăuţi.

După ce a născut, deşi starea sa de sănătate, dar şi a copilului, nu erau normale, lehuza a cerut să fie externată. „Prezintă şi semne de depresie postpartum şi nu înţelege gravele complicaţii care pot să afecteze copilul şi sau care pot apărea la nivelul vaginului şi perineului”, a mai spus Onofriescu. Acesta a menţionat că unitatea sanitare va face o plângere penală împotriva persoanei denumită dula. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite