Moartea în spital a unui medic cu 60 de ani de experienţă. Familia invocă infecţii nosocomiale, şefii unităţii sanitare trag concluzia: „Nimeni nu e vinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concluzia spitalului arată că pacientul Constantin Anagnoste a fost îngrijit corespunzător în cele două săptămâni de spitalizare FOTO: Arhivă
Concluzia spitalului arată că pacientul Constantin Anagnoste a fost îngrijit corespunzător în cele două săptămâni de spitalizare FOTO: Arhivă

Comisia de Etică de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi care a anchetat decesul doctorului Constantin Anagnoste, operat în Clinica de Ortopedie a unităţii medicale, a ajuns la concluzia că moartea medicului nu a fost determinată de o infecţie nosocomială.

Rezultatul anchetei interne de la Spitalul „Sf. Spiridon” arată că medicul curant al bolnavului, Paul Sîrbu, nu a încălcat normele şi protocoalele existente. Mai mult, Comisia de Etică a constatat că decesul pacientului nu a fost determinat de o infecţie nosocomială. Rezultatul comisiei va fi înaintat în cursul zilei de azi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi.

„Comisia a constatat că medicul curant şi echipele de la Ortopedie şi din ATI care au avut grijă de pacient nu au încălcat norme medicale şi etice. S-au urmărit punctele de vedere ale tuturor angajaţilor care au colaborat la caz. Pe de altă parte, dovezile paraclinice au arătat că este vorba despre o infecţie postoperatorie, nu infecţie nosocomială, în condiţiile în care niciuna dintre clinicile menţionate nu au avut cazuri raportate anterior. Infecţia pe care pacientul a dezvoltat-o nu se află în relaţie de cauzalitate cu decesul regretatului profesor”, a declarat Diana Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Spiridon”.

Medicul a mai precizat că, deşi familia acuză spitalulul de posibilitatea unei infecţii nosocomiale, rudele defunctului nu au fost de acord cu efectuarea necropsiei, prin care medicii legişti să stabilească motivul decesului.

Comisia de Etică s-a sesizat după ce medicul din Vaslui, internat cu fractură de col femural în luna noiembrie, a decedat la aproape două săptămâni de la internare. Rudele pacientului au depus mai multe plângeri la diferite instituţii.

Soţia defunctului a sesizat DSP şi Colegiul Medicilor din Iaşi (CMI) susţinând că Constantin Anagnoste, în vârstă de 90 de ani, şi-a pierdut viaţa când a făcut şoc septic în ATI. „A fost internat în ATI la a doua internare. Acolo a intrat în şoc septic şi medicii au descoperit că e vorba de clostridium difficile”, a precizat Violeta Anagnoste, soţia lui Constantin Anagnoste.

Conducerea spitalului a mai precizat că pacientul a fost diagnosticat cu Clostridium difficile după un control de rutină în ATI. „Pacientul a avut o perioadă de constipaţie după operaţie, i s-a făcut clismă şi după primele scaune apărute, ATI a luat probă şi a depistat bacteria. Îl avea în corp. Noi toţi îl avem în stare latentă. Se poate activa după un şoc, o operaţie, un tratament care nu-i convine, un tratament cu antibiotic care nu-i convine deloc pentru că dereglează toată flora intestinală şi atunci iese la iveală”, a subliniat Mihaela Prelipcean, director medical al unităţii spitaliceşti.

Citeşte şi:

Un medic ortoped operat de o fractură de col femural la Iaşi a murit după un şoc septic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite