Moartea fulgerătoare a unui olimpic internaţional. Un student român la Cambridge, medaliat cu aur, s-a stins din viaţă la 21 de ani din motive necunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Cristian Călin a obţinut medalii de aur, argint şi bronz la olimpiade internaţionale FOTO: Ziarul de Iaşi
David Cristian Călin a obţinut medalii de aur, argint şi bronz la olimpiade internaţionale FOTO: Ziarul de Iaşi

David Cristian Călin (21 de ani), student în anul al II-lea la prestigioasa universitate Cambridge, absolventul Colegiului „Costache Negruzzi” din Iaşi, olimpic internaţional la ştiinţele pământului şi chimie, a murit joi.

Elevul Anului 2012 din Iaşi, David Cristian Călin, a murit subit în cursul zilei de ieri. Deocamdată cauza decesului nu este cunoscută cu exactitate, dar cel mai probabil studentul a murit din cauza unei afecţiuni de care nu se ştia suferind.

Tânărul şi-a pierdut viaţa în timp ce se afla în ţară, în vacanţă. David Cristian Călin era student în anul al II-lea la Universitatea Cambridge. Decesul ieşeanului a avut loc în timp ce fratele său plecase în Anglia, la un interviu de admitere în cadrul aceleiaşi universităţi. 

David Cristian Călin, absolvent al Colegiului „Costache Negruzzi” din Iaşi, a participat şi a câştigat premii la numeroase concursuri şi olimpiade locale, naţionale şi internaţionale. Tânărul a făcut performanţă în domeniul ştiinţelor pământului, fizici şi chimiei, dar era pasionat şi de ştiinţele umane.

Profesorii şi colegii săi au precizat că David a fost un tânăr excepţional, o minte sclipitoare care a urcat Iaşiul pe podiumul olimpic de mai multe ori. Elevul ieşean a obţinut în anul 2010 medalia de bronz la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, organizată în Nigeria. În următorul an, David s-a clasat pe primul loc la Olimpiada de Ştiinţe ale Pământului şi a adus aurul acasă.

În 2012, David Cristian Călin s-a remarcat din nou şi a câştigat medalia de argint la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaada, secţiunea chimie. La ediţia din 2013 a olimpiadei pluridisciplinare, care reuneşte cei mai buni elevi la ştiinţe din întreaga lume, tânărul din Iaşi a obţinut medalia de aur. Pentru realizările sale profesionale, în 2012, David Cristian Călin a fost declarat de autorităţile ieşene „Elevul Anului”. 

Vestea dispariţiei studentului eminent i-a întristat pe profesorii săi care au menţionat reporterilor de la Ziarul de Iaşi că David a fost un elev deosebit. 

„A fost o veste îngrozitoare, nedreaptă, incredibilă. David Cristian Călin era unul dintre elevii de excepţie ai Colegiului Costache Negruzii şi ai învăţământului ieşean. Era o minte sclipitoare, un tânăr pasionat de chimie care a fost declarat în 2012 şi elevul anului, era un corolar de activităţi! E o tristeţe copleşitoare, un destin extrem de implacabil. Azi (n.r. ieri) am lăcrimat cu toţii. Cuvintele care îl caracterizau erau inteligenţă nativă, studiu, pasiune! Cu siguranţă ar fi făcut un drum de cercetare serios”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean

Profesorii Colegiului „Costache Negruzzi” au precizat că sunt şocaţi de vestea tragică. Potrivit lor, absolventul i-a vizitat în urmă cu câteva zile. „David a fost unul dintre absolvenţii de marcă ai şcolii noastre, a obţinut premii la olimpiade şi concursuri şcolare. Chiar zilele trecute a venit prin şcoală şi am vorbit cu el. David era un copil serios, nici nu am cuvinte, un copil deosebit care a muncit mult, pasionat de ştiinţe, avea relaţii bune cu colegii şi cu profesorii. Când am aflat, nu mi-a venit să cred, apoi mi s-a confirmat că a murit”, a spus Elvira Rotundu, directorul Colegiului „Costache Negruzzi" din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite