Mituri şi întrebări frecvente despre marijuana. De ce planta este considerată un „drog-poartă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile identifică marijuana ca fiind cel mai folosit drog la nivel mondial. Deşi în unele state consumul de canabis este legalizat, cele mai multe ţări, inclusiv România, au trecut această plantă psihoactivă pe lista substanţelor ilegale.

Potrivit drugabuse.gov, fiecare tip de marijuana conţine THC – tetrahidrocanabinol, o substanţă psihoactivă. Cu cât valoarea acestei substanţe este mai mare, cu atât mai puternice sunt efectele plantei asupra corpului. Practic, consumul de cannabis determină, în primă fază, relaxarea organismului, care ajută la reducerea anxietăţii. Efectele diferă în funcţie de câţiva factori precum frecvenţa utilizării, vârsta consumatorului şi cantitatea de marijuana consumată.

Marijuana este consumată în joint-uri, în ţigările rulate în care se pun şi părţi din plante, în pipe sau, pentru a evita inhalarea fumului, unii folosesc vaporizatoarele, în care se pun extracte lichide din cannabis. Potrivit drugabuse.gov, unii amestecă marijuana în mâncare, făcând prăjituri sau bomboane, dar pot fierbe planta făcând ceai. Potrivit aceleiaşi surse, în cazul în care planta este băută sau mâncată, efectul se simte după jumătate de oră sau chiar o oră. Efectele diferă, unii pot vedea culori puternice, se alterează percepţia asupra timpului şi spaţiului, iar mişcările corpului sunt foarte lente, apar dificultăţi în a rezolva sarcini, iar dacă dozele sunt mari pot apărea halucinaţii şi psihoze.

Studiile legate de efectele acestei plante sunt contradictorii, însă cert este că un consum pe termen lung are efect puternic asupra creierului, mai ales dacă planta este consumată de la vârste foarte mici. Astfel, se pot observa dificultăţi de memorare, greutăţi în a realiza conexiuni între informaţii. Unele studiile arată că cei care au început să consume marijuana constant din adolescenţă au pierdut în medie 8 puncte IQ.

O scădere constantă a vârstei la care tinerii consumă pentru prima dată se observă şi în România. „În momentul de faţă, ca prevalenţă de consum, canabisul se află pe primul loc, iar faptul că au existat aceste tendinţe de a aduce în discuţie canabisul pe o componentă cum că nu ar produce aceleaşi efecte asupra organismului ca şi drogurile de risc, cum sunt heroina, cocaina sau amfetaminele, este o falsă idee. Şi canabisul reprezintă un drog periculos, care dă dependenţa de ambele tipuri, şi cea psihică şi cea fizică”, a declarat Sorin Oprea, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog. Specialiştii consideră că marijuana reprezintă „poarta“ către droguri mult mai puternice, fiind considerat o substanţă „punte“, de trecere către altele cu efecte mult mai grave.

Pe de altă parte, consumul de marijuana irită plămânii. Ceea ce poate determina tuse puternică şi un risc mai mare faţă de infecţiile la plămâni. Creşte ritmul cardiac într-un interval de până la trei ore după consum, ceea ce poate determina un atac de cord, fiind un risc pentru persoanele mai în vârstă şi cele cu afecţiuni ale inimii.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite