Cum n-au mâncat est-europenii lebedele reginei la Londra. Istoria unui fals jurnalistic grosolan, produs în 2003 de tabloidul britanic „The Sun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai faimos şi dăunător mit urban referitor la România este că un grup de ţigani români ar fi mâncat lebede furate de pe un lac din Viena la începutul anilor '90. Informaţia n-a putut fi dovedită niciodată şi s-a dovedit ulterior o ştire inventată, dar a stat la baza "regenerării" mitului printr-un fals jurnalistic grosolan produs în 2003 de tabloidul britanic "The Sun".

Pe data de 4 iulie 2003, ziarul britanic "The Sun", unul dintre cele mai celebre şi citite tabloide din lume, titra pe prima pagină: "Friptură de lebădă: Imigranţi care fură păsările Reginei pentru grătar".

În subtitlul promo-ului de pe prima pagină, autorul articolului adăuga: "Braconieri fără milă din taberele de refugiaţi pentru est-europeni ademenesc păsările regale britanice protejate de lege în capcane şi apoi le prăjesc la grătar, arată un raport oficial al Poliţiei Metropolitane".

Intro-ul făcea trimitere către un articol din pagina 7, cu titlul "O bandă de refugiaţi a furat două lebede pentru friptură". În cuprinsul textului, autorul spune că "Poliţia a tăbărât peste o bandă de imigranţi şi i-a prins cu mâinile pline de sânge în timp ce se pregăteau să gătească două lebede regale. Imigranţii tocmai prăjeau o raţă, în Parcul Beckton, din estul Londrei, dar cele două lebede au fost găsite ascunse într-o pungă, pregătite să fie făcute friptură. Descoperirea de săptămâna trecută confirmă temerile potrivit cărora imigranţii halesc cu regularitate păsările Reginei".

Articolul, care a dispărut de pe internet în forma originală, mai spune că "sute de astfel de creaturi graţioase au fost măcelărite", "că mai mulţi indivizi au fost arestaţi" şi mai citează o purtătoare de cuvânt anonimă a Poliţiei care cere ca cine are informaţii suplimentare să se adreseze de urgenţă forţelor de ordine.

Informaţia a fost preluată aproape instantaneu de către un alt important cotidian britanic, "The Guardian". În articolul respectiv, jurnaliştii de la "The Guardian" se feresc să facă afirmaţii, dar citează, de asemenea surse anonime din Poliţie.

În zilele următoare, informaţia a fost preluată de zeci de alte canale de ştiri, în special din presa de provincie din Marea Britanie, şi, în scurt timp, a devenit viral şi a făcut înconjurul lumii, cu variaţii şi înflorituri diverse. Articole pe această temă au apărut cu frecvenţă ridicată în anii următori în presa tabloidă britanică. Majoritatea au avut la bază reclamaţii depuse la Poliţie de cetăţeni panicaţi de afirmaţiile iniţiale. Niciuna dintre aceste sesizări n-a fost probată după investigaţiile Poliţiei.

Lingvistul şi cercetătorul ieşean Dan Alexe a tratat problema mitului urban "ţiganii şi lebedele fripte" în cartea "Dacopatia şi alte rătăciri româneşti", publicată în 2015 la Editura Humanitas.

"Toată lumea «ştie» că nişte ţigani din România au mâncat lebedele de pe lacul dintr-un parc din Viena. (...) Miturile urbane au drept caracteristică faptul că sunt acceptate şi retransmise în mod necritic de cei care le propagă, aceştia sprijinindu-se pe un artificiu retoric ce ţine de domeniul credinţei, iar nu al gândirii raţionale, şi anume: «e ştiut că…»! (...) La fel s-a întâmplat şi cu mitul, nicăieri confirmat, nicicând dovedit, niciodată constatat, al imigranţilor care mănâncă lebede, sau animale de companie, ba până şi căpriţele savante de la un circ", scrie Dan Alexe în "Dacopatia şi alte rătăciri româneşti".

Un jurnalist independent sârb, Nick Medic, a început la vremea respectivă o investigaţie pe cont propriu pentru a verifica validitatea ştirii din "The Sun". Medic lucra în cadrul unui proiect al cărui scop era tocmai evitarea derapajelor jurnalistice în articolele referitoare la imigranţii est-europeni din Marea Britanie.

Jurnalistul a descoperit că raportul Poliţiei citat în articolul "Friptură de lebădă" era, de fapt, un simplu memoriu intern, scris de Departamentul pentru Protecţia Animalelor Sălbatice din cadrul Poliţiei Metropolitane din Londra. Angajaţii departamentului cereau poliţiştilor aflaţi în patrulare prin parcurile regale din Londra să fie mai atenţi cu turiştii care se apropie prea mult de lebede şi care ar putea să le rănească sau să le hrănească cu mâncare nepotrivită.

Ulterior, Poliţia londoneză i-a trimis lui Nick Medic un punct de vedere oficial în care îi preciza că "noi nu am trimis niciodată un astfel de raport către «The Sun», aşa că nu putem şti la ce se referă". În plus, cei la Poliţie i-au transmis că n-au făcut nicio arestare în ultima perioadă în legătură cu presupuse abateri legale legate de lebedele regale şi că au discutat cu Mike Sullivan (n.r. - autorul articolului din "The Sun"), care a admis că a greşit.

Nick Medic a trimis răspunsul Poliţiei către Press Complaints Commission (PCC), comisia britanică pentru etică jurnalistică, din partea cărora au fost contactaţi editorii de la "The Sun", care s-au oferit să publice o "clarificare".

Clarificarea nu conţinea nici scuze din partea tabloidului şi nici nu făcea lumină în privinţa minciunii referitoare la est-europeni. Nick Medic a fost nemulţumit de formula propusă şi a cerut PCC să corecteze draftul iniţial. În cele din urmă, PCC a acceptat varianta "The Sun", care a fost publicată abia după cinci luni de la falsul iniţial, cu litere mici, în pagina 41 a tabloidului.

Iată cum suna fraza esenţială a clarificării, publicată în ediţia "The Sun" din data de 6 decembrie 2003: "Numeroşi cetăţeni au sesizat că lebedele erau omorâte şi mâncate de oameni despre care ei au presupus că provin din Europa de Est. Nimeni nu a fost arestat în legătură cu aceste presupuse fapte şi acceptăm, prin urmare, că nu este posibil să fi tras concluzia că a fost vorba despre imigranţi".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite