Mitropolia Iaşi, către autorităţi: „Să se interpreteze legea în spiritul ei, nu în litera ei. Unii pelerini au fost opriţi fiindcă nu aveau certificat verde”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Cucu
FOTO Andrei Cucu

Interdicţiile de circulaţie impuse în municipiul Iaşi au stârnit reacţii ale înaltelor feţe bisericeşti. În prima noapte de pelerinaj, unii dintre credincioşi nu au putut ajunge la racla cu moaştele sfinte pentru că nu aveau certificat verde. Mitropolia cere „înţelegere”.

La Iaşi se desfăşoară, în aceste zile, pelerinajul la Sfânta Parascheva, chiar în perioada în care municipiul se află în scenariul „roşu închis”, motiv pentru care în weekend există restricţii de circulaţie. În acest context, după prima noapte de pelerinaj, conducerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei cere o „înţelegere” din partea autorităţilor. 

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei spune că nu s-au înregistrat incidente deosebite, cu excepţia faptului că unii pelerini nu au putut ajunge în intervalul 20:00 - 05:00 la racla cu moaştele sfinte, pentru că nu aveau certificat verde.

„Astă-noapte, ţinându-se cont de o interdicţie generală de circulaţie, unii pelerini au fost opriţi pentru că nu aveau acel certificat verde. Ne dorim să reînnoim acest apel, această rugăminte către autorităţi. De altfel, la nivelul autorităţilor locale găsisem această înţelegere, dar ne dorim să existe o decizie care să aibă un efect în plan practic. Anume, să se interpreteze legea în spiritul ei, nu în litera ei”, a declarat pr. Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Acesta a subliniat că s-a stabilit de la început, între Mitropolie şi autorităţile locale din Iaşi, ca accesul pelerinilor să nu fie restricţionat pe niciun fel de motiv. Anul trecut, de exemplu, au avut acces doar pelerinii care aveau domiciliul în Iaşi. 

„Motivaţia acestei interdicţii a circulaţiei pe timp de noapte este aceea de a proteja sănătatea oamenilor şi de a limita răspândirea noului coronavirus. În momentul în care vine un pelerin noaptea şi nu are acel certificat verde, dacă nu este lăsat să intre, el împreună cu alţi pelerini creează aglomeraţie pe străzile Iaşului, aşteptând să se facă ora 05:00 dimineaţa. Iar apoi se aşază la un rând mult mai mare. Mai mult decât atât, la plecare aglomerează oraşul. Este mai logic, mai sănătos, să fie lăsaţi pelerinii să se închine noaptea, atunci lucrurile decurg mai repede. Sperăm să existe această înţelegere şi să se ia o decizie punctuală. Noi precizăm că nu ne dorim ca accesul pelerinilor să fie restricţionat pe niciun fel de motiv. Nici ca anul trecut, pe motiv de domiciu, nici pe alte motive care pot aduce tulburare şi discriminare”, a transmis Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La rândul său, primarul Iaşului, Mihai Chirica, le-a cerut ieşenilor să evite ca după ora 20.00 să se deplaseze prin centrul oraşului.

„Ne bazăm pe raţiune. Ieşenii nevaccinaţi au acces şi ziua, nu au de ce să vină la catedrală după ora 20.00. E greu să faci diferenţa între un pelerin vaccinat şi unul nevaccinat. Nu scrie pe fruntea nimănui. Eu cred că nu vor fi probleme”, a afirmat primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Vă recomandăm să citiţi şi:

ÎPS Teofan: „Rugăciunea noastră cuprinde suferinţa celor bolnavi şi strădania ostenitorilor din spitale”

Pacea din Dobrogea lui 1926. De ce au fost exhumaţi ostaşii căzuţi în Marele Război

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite