Misterul violului Larisei, cazul copilei din Iaşi ucise care a dus la schimbarea legilor şi la decapitarea Poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
larisa Chelaru ar fi fost violată de o persoană necunoscută, alta decât criminalul, înainte de a fi ucisă FOTO Ziarul de Iaşi
larisa Chelaru ar fi fost violată de o persoană necunoscută, alta decât criminalul, înainte de a fi ucisă FOTO Ziarul de Iaşi

Cotidianul „Adevărul” continuă campania „România infractorilor necunoscuţi” cu prezentarea cazului fetiţei Larisa Chelaru, ucisă în urmă cu 11 ani. Uciderea ei a fost una dintre cele mai mediatizate crime din România ultimilor ani şi ascunde un detaliu mai puţin cunoscut: copila ar fi fost şi violată înainte de a fi ucisă, însă autorul nu a fost prins nici până azi.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de omor instrumentate vreodată în România, cel privind uciderea fetiţei Larisa Chelaru (8 ani), din judeţul Iaşi, ascunde un detaliu puţin cunoscut. Copila ar fi fost violată de o altă persoană decât criminalul, însă urmele genetice găsite în zona intimă nu au putut să îi ducă pe anchetatori la autor, care a rămas necunoscut şi la mai bine de un deceniu de la comiterea faptei.

Dosarul privind presupusul abuz sexual al Larisei Chelaru este cel mai vechi caz de viol cu autor necunoscut din judeţul Iaşi şi unul dintre cele mai vechi din ţară, fiind, aparent, de nerezolvat pentru autorităţi . Cazul se află în lucru la poliţişti, sub coordonarea unui procuror, însă şansele de a fi soluţionat scade proporţional cu trecerea timpului.

Istoria cazului

Cazul Larisei Chelaru a schimbat legislaţia din România privind căutările copiilor daţi dispăruţi dar a şi „decapitat”, la momentul respectiv, conducerea Poliţiei Iaşi din cauza cercetărilor defectuoase efectuate. Larisa a dispărut de acasă pe pe 18 octombrie 2005, zi în care a fost abuzată sexual şi ucisă de vecinul său, Robert Ciobanu. Robert a fost în cercul de suspecţi de la început însă a negat orice implicare în caz şi a fost lăsat în pace de poliţişti.  El  a recunoscut abia după ce a fost pus în faţa probelor indubitabile stânse de anchetatori, adică abia după aproximativ trei săptămâni de la crimă. În acel interval, după ce poliţiştii i-au dat numele „pe surse” jurnaliştilor, un taximetrist nevinovat s-a sinucis în timp ce era internat la Spitalul de Psihiatrie Socola.


Robert Ciobanu şi-a ispăşit pedeapsa primită pentru uciderea Larisei FOTO 7Est

robert ciobanu

Era doar prima victimă colaterală a cazului intitulat generic „Larisa”.  În timpul procesului lui Robert Ciobanu, tatăl Larisei, Constantin, s-a sinucis după ce a crezut că ucigaşul fiicei sale va scăpa cu o pedeapsă înjumătăţită întrucât era minor. Robert Ciobanu a fost condamnat, în 2006, la 20 de ani de închisoare şi încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind eliberat în 2014, după schimbarea Codului Penal şi intrarea în vigoare a reglementărilor care spun că un minor (la momentul comiterei faptei), nu poate primi o pedeapsă mai mare de 15 de ani de detenţie într-un centru de reeducare.

Cum a fost deschis dosarul de viol

Robert Ciobanu, aflat în prezent acasă, în judeţul Iaşi, a plecat în puşcărie cu un secret pe care nu l-a dezvăluit niciodată. În timpul anchetei derulate împotriva sa, procurorii au dispus şi efectuarea mai multor expertize. Iar de pe hainele micuţei au fost prelevate probe biologice în vederea confruntării acestora cu cele ale persoanelor care au intrat în contact Larisa. Procurorii au înlăturat de la început profilele genetice ale rudelor fetei, considerând că, în mod evident, acestea se aflau pe hainele ei deoarece toţi locuiau în acelaşi imobil.  În zona intimă a copilei, anchetatorii au descoperit un profil genetic care nu a corespuns cu a niciunuia dintre membrii familiei, dar nici a lui Robert Ciobanu, a rudelor sau apropiaţilor săi. Un necunoscut despre care se crede că ar fi întreţinut raporturi sexuale cu fetiţa înainte ca aceasta să fi fost ucisă.

„În urma efectuării expertizelor biocriminalistice şi genetice de verificare a ADN-ului s-a constatat că profilul genetic al inculpatului Ciobanu Robert a fost descoperit pe pantalonii de pijama şi pantalonii de trening purtaţi de victimă în momentul agresiunii. Totodată, în conţinutul secreţiei vaginale a fost descoperit profilul genetic al unei persoane de sex masculin, alta decât Ciobanu Robert Constantin”, se arăta în documentele anchetatorilor. Această descoperire i-a determinat pe procurori să deschidă un dosar penal diferit, în care autorul este şi acum necunoscut.


Ucigaşul nu a colaborat

După ce au introdus profilul genetic prelevat de pe trupul fetiţei, anchetatorii nu au putut găsi un corespondent în baza loc de date care să îi ducă la făptaşi.  „Dacă profilul genetic care a fost descoperit ar fi fost al uneia dintre persoanele de la care deja s-au preluat probe, acesta ar fi apărut. Iar Robert nu a spus că ar fi avut vreun coautor. Singurul fapt este că s-a găsit acest profil. Dacă va fi găsită persoana respectivă şi va fi lămurită împrejurarea în care a ajuns acolo atunci lucrurile se pot clarifica”, declara procurorul Vasilii Pretula, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, în urmă cu un an, într-un interviu acordat cotidianului „Adevărul”. 

Cu aceeaşi ocazie, anchetatorul ne-a mai spus că printre persoanele de la care anchetatorii au prelevat la vremea respectivă probe ADN s-au numărat atât tatăl şi fratele Larisei cât şi tatăl lui Robert Ciobanu, precum şi alţi oameni din localitatea Lunca Cetăţuii, de la marginea Iaşiului, localitatea de origine a a familiei Larisei, însă niciunul dintre rezultate nu a corespuns cu ADN-ul prelevat de pe trupul copilei.

Audiat şi cu privire violatorul misterios, Robert Ciobanu, cel care deja a ispăşit pedeapsa pentru uciderea Larisei Chelaru, a declarat anchetatorilor că nu a avut niciun complice şi nu ştie nimic despre o agresiune sexuală comisă de o altă persoană. Înainte de a o ucide pe copilă, la rândul său, Robert Ciobanu a abuzat-o sexual pe Larisa. El a declarat anchetatorilor că acesta a fost şi motivul pentru care a ucis-o: teama că va fi pârât familiei. La momentul crimei, Robert Ciobanu avea 16 ani.

Potrivit unui răspuns oferit „Adevărul” de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, în prezent, în judeţ sunt în cercetare 30 de dosare cu autor necunoscut privind infracţiuni de viol.

Mai puteţi citi, pe aceeaşi temă:

Autorul teribilei crime din Iaşi va fi eliberat de noul Cod Penal. Cazul „Larisa“: au fost ucişi doi oameni, iar şefii din Poliţie au fost schimbaţi

Cum a scăpat de puşcărie criminalul Larisei Chelaru. Tânărul vrea să ia viaţa de la capăt şi locuieşte cu tatăl

Condamnat pe viaţă pentru patru crime şi eliberat de judecători, criminalul Covali a ieşit dezbrăcat în stradă, susţinând că este femeie

Unul dintre cei mai mari criminali din România a fost eliberat, deşi era condamnat la închisoare pe viaţă

Iaşi: Cel mai fioros vieţaş, ţinut în spatele gratiilor de judecători

Condamnatul pe viaţă care a comis patru crime rămâne după gratii. Criminalul emo s-a răzgândit. A acceptat oferta de a ispăşi restul pedepsei pentru uciderea unei eleve, „la reeducare”          

„Criminalul emo” forţează limitele Noului Cod Penal: Lucian Hoară a refuzat trimiterea în centrul de detenţie         

Mammon, adolescentul care şi-a ucis iubita de 15 ani în numele Diavolului, ar putea scăpa de închisoare

Cazul Lucian Hoară: cinci ani de închisoare pentru crima care a oripilat Hunedoara. Ucigaşul emo nu a regretat moartea iubitei sale în vârstă de 15 ani

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite