Misterul morţii a trei fetiţe: Poliţia merge pe varianta accidentului, locuitorii acuză paza ineficientă. „Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate!“

Misterul morţii a trei fetiţe: Poliţia merge pe varianta accidentului, locuitorii acuză paza ineficientă. „Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate!“

Ioana şi Petronela Buznea, două dintre victime, au fost pomenite, alături de prietena lor Sânziana, de preotul din localitate FOTO Facebook

Sute de mesaje de revoltă au fost postate de reţelele sociale în ultimele zile de către cetăţeni din zona oraşului Hârlău, după ce trei fetiţe au murit, sâmbătă, înecate în lacul de acumulare Pârcovaci, situat în zonă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cetăţenii din Hârlău arată cu degetul către autorităţi şi spun că paza barajului Pârcovaci este ineficientă, cu atât mai mult cu cât astfel de tragedii au mai avut loc şi în trecut. Anul trecut, de pildă, un alt băiat, de 14 ani, a murit înecat acolo.
 
„Luaţi mai în serios acest baraj. Nu se poate lăsa fără supraveghere. În fiecare an se întâmplă nenorociri, familii distruse. Câtă nepăsare din partea unora care au putere să facă ceva şi nu fac nimic. Trebuie să se întâmple nenorociri ca să vă treziţi la realitate“, e mesajul manifest al unei tinere din Hârlău, care până ieri fusese distribuit de aproape 1.000 de persoane. 
 
Barajul Pârcovaci este administrat de către Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad. Petru Avram, directorul ABA Prut Bârlad, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că barajul are panouri de avertizare cu mesajul „Scăldatul interzis! Pericol de înec“ şi „Este interzis accesul persoane lor neautorizate pe baraj“.
 
Avram a mai arătat că există un parapet de beton înalt de 80 de centimetri. Paza barajului este asigurată de doi angajaţi, dar acumularea are o suprafaţă de 81 de hectare şi e înconjurată de pădure privată. La canton sunt angajaţi care asigură permanenţa 24/24, ne-a mai spus directorul administraţiei. Asta însă nu-i împiedică pe cei care vin la scăldat şi la pescuit. 
 

Cine erau cele trei copile 

 
Tragedia de la Pârcovaci a avut loc sâmbătă, când cele trei fete mergeau pe marginea barajului. Potrivit unor surse din Poliţie, variantă luată în calcul de autorităţi e că cele trei fetiţe au căzut accidental în apă. 
 
„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Cercetările continuă“, ne-a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
 
Ioana, Petronela şi Sînziana proveneau din două familii liniştite din comunitate, şi erau prietene de nedespărţit. Preotul din Pîrcovaci, Nicolae Crăciun, spune că fetiţele erau voioase în ultima perioadă, după ce s-au ridicat din restricţii şi, chiar dacă nu puteau merge la şcoală, mergeau des la Biserică, unde participau şi la un concurs de bătut toaca.
 
„Îmi exprim regretul pentru ceea ce s-a întâmplat. Fetele au mers ieri (n.r. - sâmbătă) la Biserică, veneau des la slujbe, participau şi la un concurs de bătut toaca pe care îl organizăm noi. După toată perioada aceasta de izolare, erau bucuroase că aveau unde merge. Am o idee pe care sper să o pot duce la capăt, şi anume să ridicăm o troiţă în acel loc. Şi pentru a comemora victimele, dar şi ca un semnal de alarmă“, ne-a precizat preotul Nicolae Crăciun, parohul Bisericii din Pârcovaci.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: