Milionarul care a găsit reţeta supravieţuirii VIDEO

Milionarul care a găsit reţeta supravieţuirii VIDEO

Ionel Agrigoroaei a deschis de Crăciun o patiserie

Omul de afaceri ieşean Ionel Agrigoroaei (42 de ani) a dat de trei ori faliment. De fiecare dată, a pornit din nou de la zero.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ultima oară l-a lovit „trăsnetul" vara trecută, când Fiscul şi băncile l-au declarat insolvabil. Agrigoroaei s-a ridicat, s-a scuturat de praf şi s-a relansat în afaceri.

Agrigoroaei a devenit cunoscut drept milionarul care a absolvit bacalaureatul cu o întârziere de 20 de ani. El spune doar că nu-i place să lase lucrurile neterminate. De trei ori a simţit până acum că îi fuge pământul de sub picioare. Totuşi, după fiecare faliment şi-a reluat cu răbdare planurile de afaceri.

În vara acestui an a fost nevoit să-şi închidă din nou compania de confecţii fiindcă nu a mai avut cu ce să-şi plătească angajaţii, băncile şi impozitele la stat. „Am făcut o greşeală foarte mare. M-am axat prea mult pe un singur client, iar criza m-a prins cu sume foarte mari pe care le aveam de recuperat", explică Ionel Agrigoroaei.

Momentul de cumpănă l-a pus la grea încercare pe ieşeanul cu zeci de angajaţi care lucrau pentru parteneri din toate colţurile lumii. „De când am închis afacerea, n-am dormit niciodată opt ore legate. A fost un moment dificil pe care toată familia l-a resimţit foarte puternic. Am avut totuşi noroc că nu ne-a luat casa banca, fiindcă din fericire am gajat doar 20% din ea pentru împrumut", povesteşte înfiorat omul de afaceri.

A mers la psiholog

Fiindcă s-a trezit fără niciun ban după ce a condus afaceri de milioane, ieşeanul a trebuit să fie curajos pentru familia sa. „Copiii au fost afectaţi, dar au început să-şi revină. Fiica mea de 15 ani a dezvoltat un tic: îşi mişca încontinuu unul dintre umeri din cauza stresului, iar băiatul cel mic clipea des dintr-un ochi. Am stat mult timp cu ei şi i-am învăţat să lupte cu gândurile negre", adaugă ieşeanul.

Omul de afaceri şi soţia sa au mers la psiholog pentru a-şi regăsi echilibrul. „Medicul psiholog care ne-a văzut a spus: «Văd că aţi găsit toate cârligele de care trebuie să vă agăţaţi pentru a trece de acest moment. Eu nu am cu ce să vă ajut»", completează Agrigoroaei.

A schimbat textilele cu patiseria

După ce a trăit zeci de ani printre textile, ieşeanul a renunţat la afacerile în acest domeniu. „Primul   faliment s-a produs în 1993. Eram într-o situaţie similară cu cea de acum. Rămăsesem blocat cu banii în stocuri şi fiindcă n-am avut cu să plătim banca şi salariaţii, am intrat în panică şi am vândut totul: maşini, terenuri şi apartamentul şi am achitat toate restanţele. Acest hop putea fi evitat dacă nu mă grăbeam", îşi aminteşte Ionel Agrigoroaei.

VIDEO: Ionel Agrigoroaei îşi prezintă prăjiturile

Cel de-al doilea faliment a venit în 1999. Atunci a pierdut totul din cauza chinezilor. Aceştia i-au copiat modelele de geci pe care le producea la Iaşi şi i-au furat şi clienţii, cărora le-au vândut geci identice, dar la jumătate de preţ. „Sunt câteva reguli pe care le-am învăţat pe propria piele. Trebuie să ţii cu dinţii secretul afacerii tale, să fii mereu atent să lucrezi cu cât mai mulţi furnizori chiar dacă contractele sunt mai mici şi să citeşti şi de 100 de ori ce acte închei cu banca", explică ieşeanul.

În urmă cu o săptămână, Agrigoroaei şi-a deschis un mic atelier de patiserie unde face prăjituri „ca la bunica" şi visează săşi extindă afacerea.

Prietenii l-au ajutat să reintre în afaceri

După ce apropiaţii au aflat că am din nou probleme au sărit să mă ajute să mă redresez. M-a sunat chiar un fost angajat de-al meu, care lucrează acum în Italia, şi s-a oferit să-mi împrumute 2.000 de euro pentru ami deschide noua afacere", afirmă ieşeanul.

Investiţia de 35.000 de euro în patiserie a făcut-o cu banii împrumutaţi de la prieteni. Omul de afaceri intenţionează să producă, pe lângă prăjituri, şi mâncare de tip fast-food şi să vândă apoi alimentele sub franciză.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: