Mii de tone de mâncare aruncate de către români la gunoi. Munţi de deşeuri, în prima zi de Paşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: news.ro
FOTO: news.ro

Tone de mâncare sunt aruncate anual la gunoi de către ieşeni, iar angajaţii Salubris se aşteaptă ca imediat după Sărbătorile Pascale circa 80% dintre deşeuri să fie alimente.

Ieşenii aruncă anual munţi de gunoaie de mâncare, iar fenomenul ia o amploare din ce în ce mai mare în fiecare an. Multe dintre alimente au chiar ambalajele nedesfăcute, fiind aruncate după ce au fost păstrate intacte până au expirat. 

„O mare parte din vină o are lipsa unei infrastructuri agricole adecvate, precum tehnologia post-colectare. La noi, fiind şi un oraş în curs de dezvoltare, se face risipă de 85 – 115 kilograme de diferite alimente pe an. Această problemă este într-o etapă incipientă şi în continuă dezvoltare la noi. Populaţia trebuie educată să nu arunce, ci să recicleze şi alimentele. Noi avem un procent de 55 la sută deşeu organic, care conţine aproape 20 la sută deşeuri din alimente expirate sau degradate”, a declarat Cătălin Neculau, director Salubris Iaşi.

Oficialii Salubris spun că cel mai des sunt aruncate legumele, preparatele şi semi-preparatele, multe dintre ele neputând fi valorificate la Centrul Municipal de Colectare. 

„Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în Europa se aruncă la gunoi anual, în medie, 95 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Companiile producătoare de sucuri au cel mai mare consum de gaze cu efect de seră prin faptul că alimentele lichide sunt cele mai aruncate. Astfel de deşeuri, prin procesul de fermentaţie, produc un amestec care, ajungând la celelalte deşeuri, produce biogaz. Biogazul poate fi captat şi valorificat ca atare, deoarece este precum gazul metan”, a mai spus Cătălin Neculau, director Salubris.

Angajaţii Salubris spun că, în fiecare an, în zilele care urmează sărbătorilor, 80 la sută dintre deşeuri sunt alimentare şi atrag foarte mulţi oameni ai străzii care le consumă. Tone de cozonaci, ouă roşii sau salata de boeuf care nu au fost consumate la timp vor ajunge la gunoi. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Paştele copilăriei, aşa cum şi-l amintesc scriitorii: „Era un prilej de socializare şi de fugit de acasă“

Ultimul evreu din Afganistan se pregăteşte să plece. Povestea uluitoare a bărbatului eliberat cândva din închisoare de talibani doar ca să scape de gura lui

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite