Mierea de albine, de mii de ani remediul la îndemână pentru tratarea insomniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform specialiştilor în remedii naturiste, insomnia poate fi tratată sau chiar evitată prin consumul frecvent de miere de albine, un aliment care îmbunătăţeşte şi prelungeşte somnul de refacere. De asemenea, valeriana, sunătoarea, sulfina şi floarea pasiunii pot reduce tulburările de somn.

Insomnia este o tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care determină reducerea duratei şi a profunzimii somnului şi care este întâlnită în astenii, boli psihice sau nevroze.

Insomnia se instalează din ce  în ce mai frecvent în viaţa omului secolului XXI şi apare din cauza stilului de viaţă dezorganizat şi a stresului.

În orice magazin naturist am intra pentru a întreba cum putem scăpa de insomnie, ni se vor recomanda, cu siguranţă, valeriana, ceaiul de sunătoare, sulfina sau floarea pasiunii. Dar, unul dintre cele mai vechi remedii de combatare a insomniei este mierea de albine.

Mierea de albine şi ciclul HYMN

Farmacistul, cercetătorul şi autorul scoţian Mike McInnis este de părere că mierea, luată înainte de culcare, îmbunătăţeşte şi prelungeşte somnul de refacere prin cel putin trei mecanisme:

  • asigura depozite suficiente de glicogen pentru opt ore de somn (acest lucru previne sau diminuează eliberarea celor doi hormoni ai stresului, cortizolul şi adrenalina)
  • stabilizează nivelul de zahăr din sânge
  • contribuie la eliberarea melatoninei, hormonul necesar atât pentru vindecarea cât şi pentru refacerea ţesuturilor în corp pe timpul nopţii


McInnes numeşte acest proces ciclul miere-insulina-melatonina sau ciclul HYMN (HoneY – insulin- MelatoniN). 

Combinaţiile în care poate fi folosită mierea, seara, înainte de culcare, pentru prevenirea sau tratarea insomniei sunt variate. Printre acestea se numără:

  • două linguriţe cu oţet de cidru amestecat cu două linguriţe de miere într-un pahar cu apă
  • o linguriţă de miere într-o cană de ceai cald de muşeţel, flori de portocală, lămâiţă sau tei
  • o cană cu jumatate suc de portocale si jumatate apă caldă la care se adaugă două linguriţe de miere
  • o linguriţă de miere într-o cană de ceai cald de mentă şi cuişoare
  • 60 ml miere cu cinci picături de ulei de levănţică pentru un amestec folosit în doze de două linguriţe, timp de 10 – 15 minute, în timpul unei băi de seară

Valeriana se ia cu 45 de minute înainte de culcare

Încă din timpul romanilor se considera că valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tulburărilor nervoase şi cardiace şi a bolilor fizice asociate cu acestea. Folosirea sa în afecţiunile sistemului nervos duce la efecte excelente de prevenire şi combatere a multor stări specifice, cum ar fi insomniile şi tulburările de somn, asigurând o creştere a perioadei de somn profund.

Un studiu realizat de specialiştii americani de la Clinica Mayo a arătat că valeriana, prin proprietăţile sale sedative şi miorelaxante, are efect asemănător oxazepamului, un medicament prescris în caz de insomnie şi de anxietate. Pentru a fi eficientă, valeriana se administrează în cure de 28 de zile, cu 45 de minute înainte de culcare, iar doza este de 150 până la 300 mg.

Sunătoarea reglează somnul

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă cu multiple virtuţi terapeutice şi este recomandată, în special persoanelor deprimate, neliniştite, care adorm greu sau se trezesc din cauza frământărilor în toiul nopţii, datorită proprietăţilor sale sedative şi antidepresive.

În compoziţia plantei există peste 15 compuşi activi, printre care acidul valerianic, saponinele şi colina. Se consumă fie sub formă de ceai (câte două căni pe zi, timp de două-trei luni), fie de comprimate (300 mg cu 0,3% hipericină), fie tinctură, o linguriţă de 4-6 ori pe zi.

Sulfina, una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute în medicina populară românească

Sulfina (Melilotus officinalis) este o plantă înrudită cu lucerna şi cu fasolea, făcând parte din familia leguminoaselor. Pulberea de sulfină se obţine prin măcinarea părţilor aeriene uscate şi este eficientă în tratarea unor afecţiuni cum ar fi insomnia sau stările de anxietate.

Se administrează câte o jumătate de linguriţă - o linguriţă rasă, de trei-patru ori pe zi, în cure cu o durată de până la trei luni. Se pot lua până la 6 linguriţe pe zi, dar pe o perioadă care să nu depăşească 7 zile.

Mai puteţi citi:

Tratament pentru insomnie. Terapia cu şoapte, fenomenul misterios crae provoacă euforie şi vindecă insomnia

Incă un motiv să tratezi serios insomnia: creşte de opt ori riscul de atac cerebral

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite