Membru al Lojei masonilor din Iaşi, primul primar de după Revoluţia din '89, încarcerat în Penitenciarul Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Onofraş, fost edil al municipiului Iaşi în perioada de după Revoluţie, a fost încarcerat vineri, 16 decembrie, după ce a fost condamnat definitiv într-un dosar de înşelăciune.

Ionel Onofraş a primit o condamnare definitivă de 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de înşelăciune, alături de alte persoane, de către Curtea de Apel Bacău. Judecătorii din Bacău au mai condamnat şi alte persoane în acest dosar, pedeapsa cea mai mare primind-o Horia Gurău, care va fi încarcerat pentru 10 ani.

Fostul primar al Iaşiului a fost trimis în judecată în 2014, acuzaţiile fiind de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, alături de Horia Gurău şi Eugen Groapă, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea, Onorică Palade şi Doina Laila Giurcanu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada martie-iunie 2009, Horia Gurău, Cătălin Daniel Lovin, Lucian Pintea şi Onorică Palade, în baza unei înţelegeri prealabile cu Ionel Onofraş, Doina Laila Giurcanu şi Eugen Groapă, au indus în eroare mai multe societăţi de leasing cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, având ca obiect utilaje marca XCMG (încărcătoare frontale) şi JCB (autogreder), utilaje care în realitate nu au existat, al căror preţ fusese deja plătit de proprietar furnizorului extern sau care nu corespundeau specificaţiilor tehnice.

„Mecanismul de fraudare a părţilor vătămate a constat în inducerea lor în eroare cu privire la existenţa fizică a utilajelor ce făceau obiectul contractelor de finanţare. În acest scop, inculpaţii s-au folosit de documente (contracte de vânzare-cumpărare, procese verbale de predare-primire şi recepţie, facturi fiscale, certificate de garanţie, înscrisuri sub semnătură privată false) care au creat aparenţa că utilajele se află în circuitul civil, obţinându-se astfel finanţarea achiziţionării lor de către utilizator. Astfel, în cadrul tuturor contractelor de leasing, utilajele apar ca fiind cumpărate de către utilizatori de la o societate comercială la care Ionel Onofraş era acţionar majoritar, iar Doina Laila Giurcanu era administrator. La rândul ei, societatea celor doi a achiziţionat utilajele de la două societăţi comerciale al căror administrator era Eugen Groapă. Ratele aferente contractelor de leasing au fost plătite timp de câteva luni de către societăţile utilizatoare, după care acestea le-au întrerupt, concomitent cu cedarea părţilor sociale către persoane din Republica Moldova”, au precizat procurorii, care au mai arătat că prejudiciul adus firmelor de leasing este de 6.867.678,46 lei şi 783.683,72 euro.

Ionel Onofraş, cunoscut şi ca „Bebe”, a fost primul primar postrevoluţionar al Iaşului şi membru al unei loje masonice, iar în prezent se ocupă doar de afaceri şi fotografie. De asemenea, Onofraş deţine un „palat” cu o suprafaţă utilă de 1.500 mp situat în inima Grădinii Botanice din Iaşi, pe un teren de 1,4 hectare. Vila a fost construită în 2001 şi a fost evaluată la trei milioane de euro.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite