Mega-tranzacţie imobiliară în centrul Iaşiului. Cea mai veche universitate din ţară şi-a luat sediul în care a stat cu chirie un deceniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au anunţat că au primit acordul Consiliului de Administraţie al Telekom România pentru cumpărarea clădirii de pe strada Lăpuşneanu. Valoarea tranzacţiei a fost de peste 2,1 milioane de euro.

După ce din 2008 a închiriat fosta clădire Romtelecom din centrul Iaşiului,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a primit acceptul să cumpere spaţiul. „Ne bucură faptul că, după 10 ani în care universitatea a închiriat imobilul, reuşim să finalizăm procedura de achiziţie şi să asigurăm continuitate pentru activitatea celor 13 şcoli doctorale din universitate. De asemenea, intrăm în posesia unui spaţiu cu o poziţionare atât centrală cât şi foarte aproape de campus, prin care nu doar că ne îmbogăţim patrimoniul, dar mai ales oferim studenţilor şi profesorilor noştri un spaţiu propice cercetării ştiinţifice şi schimbului de idei”, a declarat prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite al UAIC.

Corpul R al UAIC are o amprentă la sol de 592 de metri pătraţi, clădirea de 5 etaje are o suprafaţă totală desfăşurată de 4,581 de metri pătraţi, din care suprafaţa utilă este de 3,594 de metri pătraţi, plus 222 de metri pătraţi de terase. Terenul, cu suprafaţa de 900 de metri pătraţi, este proprietatea Primăriei Municipiului Iaşi.

În perioada în care universitatea a închiriat imobilul s-a investit în recompartimentarea spaţiilor şi transformarea lor în săli de curs şi de seminarii, reparaţia instalaţiilor electrice şi a celor sanitare, dotarea cu mobilier şi aparatură electronică. În prezent, clădirea asigură buna funcţionare a şcolilor doctorale ale UAIC, dar este şi gazda unor evenimente organizate de facultăţi.

„Universitatea a închiriat clădirea de pe strada Lăpuşneanu începând cu data de 8.10.2008, întrucât la acea vreme era necesar un spaţiu adecvat cercetării ştiinţifice, studiului şi schimbului de idei pentru doctoranzi. În anul 2017, compania Telekom Romania Communications SA a scos imobilul la licitaţie, universitatea având prin contractul de închiriere posibilitatea exercitării dreptului de preemţiune. Acesta presupunea ca, la finalul perioadei de depunere a ofertelor, UAIC să fie înştiinţată care era suma cea mai mare oferită, iar în cazul în care universitatea propunea aceeaşi sumă, să fie desemnată câştigătoarea licitaţiei. În iulie 2017, Universitatea a demarat proceduri de evaluare valorică şi expertiză tehnică, obţinând aprobarea Ministerului Educaţiei Naţionale, Consiliului de Administraţie şi Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie“, au transmis oficialii UAIC.

La prima licitaţie nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel încât a fost demarată o a doua procedură de licitaţie, în care s-au înregistrat oferte. Universitatea şi-a exprimat intenţia de cumpărare, prin dreptul de preemţiune şi a primit aprobarea din partea Telekom România la data de 08.02.2018. Imediat vor începe procedurile pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare.

„Imobilul îşi va păstra destinaţia şi va asigura în continuare buna funcţionare a şcolilor doctorale ale UAIC, precum şi facilităţi de organizare a evenimentelor“, au anunţat reprezentanţii universităţii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite