Medicul „5 valute” din Iaşi. Averea în cinci monede diferite descoperită la un doctor acuzat de luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul ieşean Eduard Moldovanu, şeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu" din Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA fiind acuzat de luare de mită. La biroul său de la spital, dar şi acasă, procurorii au descoperit o avere, în cinci monede diferite.

Alături de şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată a asistentei medicale Magdalena Maria Rîndaşu, acuzată la rândul ei de luare de mită. Un alt infirmier, Ionuţ Dan Aranyosi, şi o asistentă, Carmen Elena Gherman, acuzaţi de asemenea de luare de mită, au recunoscut faptele şi au fost de acord să primească 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului, procurorii DNA Iaşi au început investigaţia din dosar în decembrie 2015, atunci când s-au sesizat din oficiu că Eduard Moldovanu ar „obţine pentru sine şi pentru conducerea unităţii medicale“ importante sume de bani de la pacienţii care efectuează investigaţii medicale computer-tomograf (CT) şi rezonanţă magnetică (RMN).

Încă din momentul demarării anchetei, procurorii bănuiau că Moldovanu percepe în jur de 300 de lei de la cei 10-15 pacienţi, pe care nu îi trecea în evidenţele spitalului şi pentru care nu elibera niciun document justificativ. „Din sumele de bani primite, Moldovanu Eduard ar fi remis o parte şi conducerii spitalului. Remiterea banilor se face personal de către Moldovanu Eduard, acesta păstrând sume de bani importante în biroul său (echivalentul a 25.000 de euro)“, se arată în rechizitoriul obţinut de „Ziarul de Iaşi“. În acelaşi document este explicată şi modalitatea prin care Eduard Moldovanu a devenit şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală. Anchetatorii spun că medicul ar fi fost delegat şef pe 15 septembrie 2014, ulterior fiind emise mai multe decizii, emise de managementul unităţii sanitare, prin care delegarea a fost prelungită.

Faptele imputate de DNA

În ciuda sumelor ameţitoare vehiculate, procurorii au adunat probe legate de doar şapte acte materiale de luare de mită, a căror valoare este sub 4.000 de lei. De altfel, în timpul cercetărilor, soţia medicului Eduard Moldovanu a depus, în două rânduri, această suma la casieria unităţii sanitare, astfel încât spitalul nu s-a mai constituit parte civilă în acest dosar. Printre faptele concrete imputate lui Moldovanu se numără şi cea din data de 11 martie 2016. În acea zi, un pacient s-a întâlnit în curtea spitalului cu infirmierul Ionuţ Aranyosi, stabilind cu acesta detaliile efectuării unui examen RMN.

După o săptămână, pacientul a mers la spital, unde s-a întâlnit cu infirmierul, acesta din urmă punându-l în legătură cu dr. Moldovanu. Doctorul a efectuat examenul RM, cerând 600 de lei, pe care nu i-a înregistrat în registrele unităţii sanitare şi pentru care nu a emis chitanţă. Infirmierul a primit şi el 100 lei, pentru intermediere. Ultima dintre faptele ce au putut fi demonstrate de procurorii DNA a avut loc pe 3 iunie 2016, atunci când acelaşi infirmier a adus un alt pacient, ce a plătit 600 de lei pentru o investigaţie RMN.

Banii erau însă marcaţi şi au fost descoperiţi în scurt timp de anchetatori, care au efectuat un flagrant. Imediat după ce a fost prins, Moldovanu a spus că urma să ducă banii la Triaj, însă nu a mai apucat deoarece a fost oprit de anchetatori. În realitatate, potrivit procedurilor de la Neuro, banii ar fi trebuit să se dea direct la Triaj, pacientul urmând a prezenta chitanţa înainte de efectuarea investigaţiilor. Celelalte fapte de luare de mită imputate de DNA medicului datează din februarie şi aprilie, sumele variind între 250 de lei şi 600 de lei.

Cinci valute, găsite la percheziţii

Când la muncă nu era medicul Eduard Moldovanu, „sarcina“ sa era preluată de asistenta Magdalena Maria Rîndaşu. Procurorii îi impută şi acesteia două fapte de luare de mită, comise în împrejurări similare în lunile februarie şi aprilie, când asistenta ar fi primit, cumulat, 550 de lei. Imediat după flagrant, anchetatorii au descoperit sume impresionante de bani atât în biroul medicului Eduard Moldovanu, cât şi la domiciliul acestuia. „Prin ordonanţa din data de 12.07.2016 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 366.240 de lei, 52.750 euro, 100 franci elveţieni, 80 lire sterline şi 30 de lire turceşti, sume de bani ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor la domiciliul şi biroul aparţinând inculpatului Moldovanu Eduard“, se arată în rechizitoriu.

Ulterior, pe 19 iulie, Tribunalul Iaşi a ridicat în parte sechestrul, în prezent mai fiind indisponibilizate sumele de 6.740 lei, 100 franci elveţieni, 80 lire sterline şi 80 euro.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite