Medic, despre transplantul medular: „Ne permite să facem chimioterapie şi radioterapie intensiv, care să distrugă cât mai multe celule tumorale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele stem transplantate sunt prelucrate şi menţinute în recipiente speciale FOTO Arhivă
Celulele stem transplantate sunt prelucrate şi menţinute în recipiente speciale FOTO Arhivă

Institutul Regional de Oncologie Iaşi a realizat în ultimele săptămâni două recoltări de celule stem hematopoietice de la pacienţi cu mieolom multiplu. Ambii pacienţi au indicaţie de transplant medular pe care îl vor realiza în cadrul institutului.

IRO Iaşi a realizat două proceduri de recoltare de celule stem hematopoietice la pacienţi diagnosticaţi cu mielom multiplu. Bolnavii, unul în vârstă de 47 de ani, altul în vârstă de 63 de ani, au recomandare de transplant medular şi vor fi transplantaţi în luna decembrie în Compartimentul de Transplant Celule Stem Hematopoietice de la IRO Iaşi. 

Potrivit dr. Cătălin Dănăilă, medic-şef al Clinicii de Hematologie de la IRO, transplantul medular înseamnă şanse la viaţă pentru pacienţii oncologici, diagnosticaţi cu mielom multiplu, limfom non-Hodgkin, boala Hodgkin sau alte afecţiuni. 

Transplantul de celule stem hematopoietice este de două tipuri: autotransplant, atunci când celule medulare se recoltează de la un bolnav şi i se administrează după un tratament specific, şi alotransplant, atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, fiindu-i administrate acestuia după tratamentul specific de condiţionare. 

„Este o procedură esenţială care intervine în tratamentul pacienţilor care au evoluat după una sau două linii terapeutice. Transplantul în sine ne permite să facem chimioterapie şi radioterapie intensiv, care să distrugă cât mai multe dint celulele tumorale. Intensitatea tratamentului atrage după sine şi o alterare profundă a măduvei osoase, aspect care trebuie supleat prin reintroducerea de celule stem ce vor recoloniza măduva, permiţând reluarea activităţii medulare“, a specificat dr. Cătălin Dănăilă.

În compartimentul de transplant medular de la Iaşi se vor efectua, la început, autotransplanturi, după cum au menţionat medicii. Echipa medicală a institutului pregătită pentru transplantul medular este formată din trei medici, care au urmat stagii într-o clinică din Germania şi la Institutul Fundeni din Capitală, şi mai mulţi asistenţi medicali.

 Activitatea dintr-un centru de transplant medular constă în tratamentul cancerelor hematologice cu protocoale cu doze mari de citostatice, urmate de restabilirea hematopoiezei prin transplantul de celule stem recoltate anterior de la bolnav sau de la un donator compatibil.

Citeşte şi:

Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj are conturile blocate. Medicii fac un apel pentru salvarea instituţiei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite