Măsuri dispuse la maternitatea groazei din Iaşi: demiterea directorilor şi interdicţie la gărzi pentru doi medici

Măsuri dispuse la maternitatea groazei din Iaşi: demiterea directorilor şi interdicţie la gărzi pentru doi medici

Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi FOTO Adevărul

Oficialii Ministerului Sănătăţii au făcut publice astăzi, 30 septembrie, concluziile anchetei efectuate la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi în cazul tinerei de 26 de ani, care a născut un bebeluş mort după ce medicii au ignorat-o timp de aproape şapte ore.

Comisia de anchetă dispusă de ministerul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a ajuns la Iaşi pe data de 16 septembrie şi a verificat detaliile cazului  de neglijenţă medicală crasă reclamat la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi, care a şocat opinia publică din România la sfârşitul săptămânii trecute. O gravidă în luna a IX-a reclamat că a fost abandonată în spital de medici timp de opt ore, în noaptea de 8 spre 9 septembrie, iar bebeluşul s-a născut mort.

Astăzi, 30 septembrie, oficialii Ministerului Sănătăţii au publicat raportul avizat de ministrul Bănicioiu pe site-ul instituţiei. Potrivit acestuia, neregulile constatate sunt grave şi confirmă, indirect, declaraţiile părinţilor bebeluşului mort: că personalul medical i-a ignorat sau a lipsit din spital vreme de aproape 7 ore.

"Raportul de garda a fost întocmit superficial, nu a fost semnat si parafat de catre medicii sefi de garda si contrasemnat de catre Directorul Medical sau Medicul Sef de Sectie Clinica. Din discutiile avute cu echipa de garda din noaptea de 8 septembrie, nu au fost obtinute de catre membrii comisiei date obiective despre activitatea in garda a medicului sef de garda in intervalul 23.30-6.00. Acesta sustine ca a facut vizita in saloane de cel putin 2 ori, desi nici unul din ceilalti angajati (medici de garda, asistente) nu au relevat faptul ca au vazut-o in perioada 23.30-5.00", se arată în raportul ministerial.

Ministerul Sănătăţii nu poate aplica măsuri la spitalul aflat în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, ci poate "recomanda o serie de masuri care vor fi transmise spre implementare catre forurile competente (Consiliul Judetean Iasi, Direcţia de Sănătate Publică Iasi, Colegiul Medicilor din România)". Cei care pot aplica măsurile dispuse de minister, pe care le puteţi citi mai jos, sunt membrii Consiliului de Administraţie al Spitalului "Elena Doamna" din Iaşi:

  1. Eliberarea din functie a  managerului si directorului  medical al Maternitatii “Elena Doamna” si numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacientilor, cu respectarea legislatiei in vigoare.
  2. Sanctionarea persoanelor care aveau obligatia asistarii pacientei Ciobanu Ioana, in timpul sarcinii si in timpul spitalizarii, de catre forurile responsabile-Colegiul Medicilor, Comisia de Malpraxis a DSP Iasi, Comisia de Disciplina a Maternitatii “Elena Doamna”-, conform prevederilor legale in vigoare.
  3. Pe perioada desfasurarii anchetelor la Maternitatea “Elena Doamna”, Dr Iancu Doina si Dr Sargu Dumachita Gabriela, nu vor efectua activitate de garda.
  4. Infiintarea unei Comisii care sa controleze si sa actualizeze Ghidurile si Protocoalele terapeutice, procedurile operative si fisele de post de la Maternitatea “Elena Doamna” şi să decidă măsurile care se impun pentru implementarea lor
  5. Realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru şi  protocoalele terapeutice cu dovada obiectiva a cunoasterii ghidurilor nationale din specialitatea de obstetrica ginecologie si protocoalelor localeprin semnare de luare la cunostiinta, precum  si organizarea unor work-shopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru imbunatatirea relatiei de comunicare medic-pacient.
  6. Imbunătăţirea managementului spitalului clinic în mai multe direcţii, printre care: identificarea nevoii de protocoale locale şi a aplicarii lor in scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activităţii din timpul gărzii şi creearea unui climat de responsabilizare şi implicare a echipei medicale fata de toate cazurile internate in spital.
  7. Ministerul Sănătăţii va pune la dispoziţie Raportul de Control atât Colegiului Medicilor din Iaşi, cât şi celorlalte instituţii care au anchete în desfăşurare.


Pe aceeaşi temă:

Anchetatori de la Bucureşti trimişi la maternitatea groazei din Iaşi: "Nu va exista toleranţă faţă de nereguli"

Neglijenţă la o maternitate din Iaşi: bebeluş mort şi mamă lăsată în agonie. Toţi medicii şi asistentele de gardă au fugit o noapte din spital

Detalii teribile în ancheta bebeluşului mort la Iaşi: "Dacă spitalul nu este de gardă, în triaj nu este niciodată medic"

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Doctoriţele ieşene care fac avorturi ilegale, cercetate de Colegiul Medicilor

Medicii care fac avorturi ilegale de la Iaşi au mai primit o reclamaţie la Parchet

Tânără de 19 ani, însărcinată, operată pentru a patra oară la Iaşi. Medicii acuzaţi de neglijenţă, anchetaţi printr-o dispoziţie a ministrului Sănătăţii

Tânăra de 19 ani din Iaşi cu sarcină extrauterină, operată de patru ori şi spitalizată trei luni, a fost externată

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările