Mărturia unui angajat E.On: „România stă pe o bombă, iar pericolul de explozii uriaşe este permanent“

Mărturia unui angajat E.On: „România stă pe o bombă, iar pericolul de explozii uriaşe este permanent“

Blocul explodat de la Iaşi nu va mai putea fi reabilitat FOTO Ziarul de Iaşi

Deflagraţia violentă de la Iaşi, unde un bloc a sărit în aer din cauza unor acumulări de gaze, este doar o parte din seria gravă de incidente similare care au avut loc în ultimii ani în România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta exploziei blocului de la Iaşi, eveniment petrecut pe 1 august şi soldat cu moartea a două persoane, este în plină desfăşurarea, experţii de la INSEMEX Petroşani finalizând cercetările la faţa locului şi urmând să îşi prezinte concluziile procurorilor. 

Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi este un dosar în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere. Între timp, operatorul de gaz, E.ON, a pus la dispoziţie locuinţe locatarilor blocului care a explodat, precum şi un ajutor financiar de câte 3.000 de lei.

Un caz în care E.ON s-a oferit să închirieze apartamentele locatarilor unui bloc care a explodat a fost la Bacău. Deflagraţia a avut loc în 2010, o persoană fiind rănită grav atunci. 

Şapte angajaţi ai E.On au fost trimişi în judecată în acel caz, şase dintre aceştia (unul a murit în timpul procesului) fiind condamnaţi la un an de închisoare cu suspendare pentru distrugere din culpă. Compania E.ON a primit, de asemenea, o amendă de 375.000 de lei fiind considerată vinovată că, din culpă, a determinat producerea respectivei deflagraţii.

Un alt caz, foarte asemănător cu cel de la Iaşi, a avut loc în septembrie 2007, la un bloc din Zalău, atunci când, din cauza unor acumulări de gaze la subsolul imobilului, acesta a explodat. Şapte persoane au fost atunci trimise în judecată, toţi angajaţi E.ON, după ce expertizele au arătat că deflagraţia s-a produs din cauza unor fisuri la o conductă de gaz. În primă instanţă, doi dintre cei trimişi în judecată au primit pedepse cu executare însă, în urma judecătorii apelului, toţi inculpaţii au primit pedepse cu suspendare.

Judecătorul din prima instanţă de atunci a fost Cristi Dănileţ, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a detaliat, printr-o postare pe Facebook, informaţii din acel dosar: „Probele au arătat că, în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra şi pe casa scării. Într-o dimineaţă, când cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sărit în aer: fundaţia blocului a fost afectată, planşeul de la etajul 1 s-a prăbuşit peste cei de la parter omorând un copil şi un tânăr, casa scării s-a prabuşit în parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncată prin peretele cu ferestră în afară şi a scăpat cu viaţă, usile de la apartamentele superioare au fost catapultate în interior”, a precizat Dănileţ. 

Acesta a mai arătat că unul dintre angajaţii E.ON audiaţi în timpul procesului a precizat că „după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienţi pentru a înlocui kilometrii de conductă al cărei termen de exploatare a expirat – obligaţie prevăzută în contractul de privatizare publicat în Monitorul Oficial - astfel încât «România stă pe o bombă», pericolul de explozii uriaşe fiind permanent.”

Citeşte şi: 

Sinistraţii blocului explodat de la Iaşi. Membru al grupului Divertis, printre victime: „Mi-am pierdut doar domiciliul. Nu şi sufletul, nu şi prietenii”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: