Poveştile sportivilor de aur ai României: Maricica Puică a făcut istorie în atletism la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles

Poveştile sportivilor de aur ai României: Maricica Puică a făcut istorie în atletism la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles

Maricica Puică a datpeste cap toate clasamentele la Olimpiada de la Los Angeles

Performanţele sale sportive sunt memorabile, fiind campioană olimpică, mondială, europeană în probele 1500 m, 3000 m şi 5000 m.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre cele mai importante sportive cu care Iaşiul se mândreşte este marea campioană Maricica Puică.

În vârstă de 63 de ani, atleta care a bucurat milioane de români prin succesele sale remarcabile şi-a început cariera sportivă la Iaşi, descoperită de antrenorul Ion Puică, cel care mai târziu avea să-i devină şi soţ.

La vârsta de 18 ani avea să intre în circuitul internaţional al atletismului de performanţă, participând în Turcia la Crosul Balcanic. Succesul în sport avea să vină zece ani mai târziu, când în cadrul unui campionat mondial de cros a reuşit să obţină medalia de bronz, dar şi cea de aur cu echipa României.

A participat în 1976 la Olimpiada de la Montreal, unde nu a reuşit să se califice în finalele competiţiei, iar la Olimpiada de la Moscova, din 1980, a concurat în finala cursei de 1500 de metri, reuşind doar să-şi îmbunătăţească timpul.

Vârful performanţei sportive l-a atins după vârsta de 30 de ani, memorabile fiind medaliile de aur şi bronz obţinute la Olimpiada de la Los Angeles din 1984, în cursele de 3000 de metri şi 1500 m, pe care le-a câştigat în stil de mare campioană.

Au urmat şi alte performanţe, în palmaresul său figurând 25 medalii de aur, 21 de argint si 1 de bronz la campionate naţionale, balcanice, universitare, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale de cros si la Cupa Europei. 

“Visul oricărui sportiv este obţinerea unei medalii de aur la Olimpiadă. Eu am atins acest nivel şi chiar mai mult, deoarece am obţinut două medalii olimpice”, declara într-un interviu în urmă cu câţiva ani Maricica Puică.

S-a retras din activitatea sportivă la vârsta de 39 de ani, iar după 1990 a antrenat câţiva ani împreună cu soţul ei în Spania.

Marea atletă este astăzi maestră emerită a sportului, fiind membră în comisia de femei a Federaţiei Române de Atletism.

Pentru performanţele extraordinare obţinute de sportivă, municipalitatea din Iaşi i-a acordat în anul 2003 titlul de cetăţean de onoare al oraşului. 

Mai puteţi citi:

Finala olimpică de la Londra se va rejuca la Iaşi. Alin Moldoveanu şi italianul Niccolo Campriani se vor duela din nou în faţa a sute de spectatori

Cel mai important eveniment sportiv organizat în 2013 la Iaşi: Campionatul Mondial de Şah pentru Amatori

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: