UPDATE Beatrice Rancea răspunde acuzaţiilor aduse la Opera din Iaşi: "Până să vin eu, toată lumea stătea bine-mersi, nu făcea nimeni nimic, toţi îşi luau banii"

UPDATE Beatrice Rancea răspunde acuzaţiilor aduse la Opera din Iaşi:

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române din Iaşi FOTO Adevărul

După ce joi, 27 iunie, Sindicatul Artiştilor Operei Naţionale Române Iaşi a înaintat o scrisoare deschisă Ministrului Culturii, Daniel Barbu, în care blama vehement activitatea managerului Beatrice Rancea, cel de-al doilea sindicat al instituţiei a reacţionat. Sindicatul Operei Naţionale Române Iaşi, condus de tenorul Cosmin Marcovici, explică de ce protestatarii au fost marginalizaţi în ultimii ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, a organizat vineri, 28 iunie, o conferinţă de presă în care a răspuns acuzaţiilor lansate de aripa sindicală condusă de Ricardo Nori. Rancea a precizat că sindicatul condus de acesta, cel care o acuză de angajări ilegale şi distribuiri pe pile în spectacole, are în componenţă doar 30 de membri şi a fost format anul acesta. Cel condus de tenorul Grigore Marcovici, care la rândul său a trimis o scrisoare deschisă ministrului, ar avea 129 de membri având personalitate juridică din 2009.

"Până să vin eu, toţi stăteau bine-mersi, nu făcea nimeni nimic, toţi îşi luau banii. Am preferat în ultimii doi ani să nu răspund acuzaţiilor care mi se aduc şi să mediatizez doar aspectele pozitive ale Operei", a spus Rancea.

Managerul Operei Naţionale Române spune că scrisorile "otrăvite" trimise către diverse foruri locale şi naţionale, precum şi reclamaţiile depuse la diverse instituţii de control, au curs din partea grupului contestatarilor încă din luna mai 2011, atunci când Beatrice Rancea a fost instalată prin concurs la şefia instituţiei de cultură din Iaşi. "Chiar eu am solicitat nenumărate controale imediat după ce am venit la Iaşi pentru că, deşi n-am spus până acum, situaţia financiară şi patrimonială de la Operă era dezastruoasă. Nu exista un inventar, o fişă de pontaj, nu erau făcute evaluările profesionale obligatorii anuale în ultimii trei ani. După atâtea controale, nu s-a constatat nicio ilegalitate", a explicat Rancea.

Declaraţiile lui Beatrice Rancea au fost întărite şi de liderul sindicatului majoritar al Operei Naţionale Române Iaşi, tenorul Cosmin Marcovici: "Domnii care acum protestează şi care nu reprezintă mai mult de 30 de angajaţi din cei 258 ai Operei au refuzat sistematic să participe la programe de pregătire, de studiu suplimentar şi s-au arătat permanent jigniţi când li s-a recomandat aşa ceva". Managerul Operei Naţionale Române Iaşi susţine că a intervenit personal pe lângă dirijori de la Iaşi sau din Cluj să le dea o şansă mai multor dintre artiştii protestatari, dar care n-au putut performa la un nivel satisfăcător nici măcar în timpul repetiţiilor. 

În acelaşi timp, după ce mai mulţi angajaţi ai Operei din Iaşi au contestat rezultatele evaluării profesionale anuale obligatorii, conducerea instituţiei a organizat chiar astăzi, 28 iunie, o evaluare internă pentru trei dintre angajaţii nemulţumiţi, Ricardo Nori, Constantin Ţaga şi Gheorghiţă Gabriel. A fost convocată o comisie externă, cu trei specialişti din afara Iaşiului, dintre care un dirijor din Israel. Cei trei şi-au putut alege repertoriul pentru susţinerea evaluării, dar niciunul nu s-a prezentat la ora 10.00, la cât a fost stabilită întâlnirea. "Cu toţii şi-au luat concediu medical, cu diagnosticul laringită acută. Aşteptăm să vedem când se însănătoşesc", a mai spus Beatrice Rancea.

_______________________________________________________________________________

În cea de-a doua scrisoare deschisă înaintată ministrului, şi semnată de Sindicatul Operei Naţionale Române Iaşi, prin reprezentantul ei Cosmin Marcovici, acuzele lansate împotriva managerului Beatrice Rancea sunt contracarate.

Sindicaliştii precizează astfel că “în cadrul Operei Naţionale Române Iaşi situaţia este una mai mult decât bună”, iar în ceea ce o priveşte pe Beatrice Rancea aceasta este numită “unul dintre cei mai buni manageri de instituţii de cultură din ţară, care şi-a demonstrat valoarea excepţională în cei doi ani de când se află la conducerea Operei Naţionale Române Iaşi.”

Cea dintâi scrisoare adresată ministrului, semnată de Ricardo Nori, în numele Sindicatului Artiştilor Operei Naţionale Române Iaşi, este presărată cu o serie de acuze grave la adresa managerului Beatrice Rancea. Artista este acuzată care ar fi favorizat angajarea în cadrul instituţiei a mai multor persoane, dar şi că ar distribui artiştii în spectacole după bunul plac. În acelaşi document, sindicaliştii notează că “prin modul discreţionar, complet neprofesionist şi printr-un comportament conflictual, d-na Rancea provoacă, în instituţia noastră, disfuncţionalităţi fără precedent care sunt urmate de consecinţe deosebit de serioase.

adevarul.ro vă pune la dispoziţie ambele scrisori deschise adresate Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Daniel Barbu de către cele două sindicate distincte din cadrul operei ieşene.

Prima scrisoare, semnată de Sindicatul Artiştilor Operei Naţionale Iaşi

 

Cea de-a doua scrisoare, semnată de Sindicatul Operei Române Iaşi

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: