Măcelarii teilor din Iaşi lovesc din nou. Sute de arbori sănătoşi, marcaţi pentru tăiere. Ieşenii au notificat Parchetul şi Garda de Mediu şi pregătesc proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În imagine se poate observa urma lăsată "ciocanul rotund", folosit de angajaţii Direcţiei Silvice atunci când marchează un copac pentru tăiere FOTO Facebook Florin Negrut
În imagine se poate observa urma lăsată "ciocanul rotund", folosit de angajaţii Direcţiei Silvice atunci când marchează un copac pentru tăiere FOTO Facebook Florin Negrut

Oficialii Primăriei Iaşi pregătesc un masacru ecologic în Parcul Expoziţiei din Iaşi, cel mai apreciat spaţiu de recreere din oraş, după Parcul Copou, pe care-l ascund în spatele unor "evaluări a stării de sănătate".

Şefii Primăriei Iaşi pregătesc o defrişare de proporţii în Parcul Expoziţiei din Iaşi, unde sute de arbori, aparent sănătoşi, au fost marcaţi pentru tăiere, cu un semn roşu şi o ştampilă în formă rotundă aplicată la baza tulpinei.

Parcul Expoziţiei din Iaşi este una dintre principalele zone de recreere frecventate de ieşeni. Întins pe o suprafaţă de 5,4 hectare, a fost inaugurat în 1923, la iniţiativa marelui agronom Ion Ionescu de la Brad. La vremea respectivă, puieţii de arbori, majoritatea tei şi castani porceşti, au fost aduşi din Basarabia, în condiţii grele şi plantaţi în zonă de nord a cartierului Copou, în imediata apropiere a Parcului Copou şi Grădinii Botanice.

Arborii marcaţi, majoritatea tei şi castani, au o vârstă situată între 60 şi 90 de ani, dar se prezintă în condiţii excelente. Coronamentul este bogat şi nu dau semne de slăbiciune.

Marcajele au fost făcute de angajaţii Direcţiei Silvice Iaşi, la solicitarea Primăriei Iaşi. Oficialii Direcţiei Silvice n-au putut fi contactaţi telefonic în cursul zilei de astăzi. În schimb, cei de la primărie au trimis un comunicat de presă în care susţin că nu este niciun pericol şi că "reprezentanţii Ocolului Silvic Iaşi au evaluat starea de sănătate a arborilor aflaţi în regim silvic de pe raza Municipiului Iaşi".

"În urma acţiunii reprezentanţilor Ocolului Silvic Iaşi, au fost identificaţi circa 300 de arbori, care ridică semne de întrebare în privinţa stabilităţii şi sănătăţii. Printre zonele evaluate se află şi Grădina Copou, Ciric, C.A. Rosetti, precum şi mai multe aliniamente stradale. Conform legii, arborii uscaţi sau / şi bolnavi sunt marcaţi,  pentru evaluarea finală. Dacă în urma analizelor de laborator se dovedeşte că arborii marcaţi sunt sănătoşi şi stabili, aceştia nu vor fi înlocuiţi", susţine Primăria Iaşi într-un comunicat de presă.

Pe de altă, specialiştii vorbesc despre o "vrăjeală" a oficialilor Primăriei. "Când se foloseşte ciocanul rotund, indiferent de culoarea vopselei, atunci este pentru tăiere, nimic altceva", spune un angajat în domeniul silvic, care a dorit să rămână anonim.

"Este o crimă ce face primăria acolo. Sunt maxim doi-trei copaci în tot parcul care ar putea, deşi nu sunt sigur, să fie prea bolnavi şi, să zicem că ar trebui tăiaţi. Dar circulă zvonuri că ar urma să se facă un bloc turn de locuinţe acolo. Nu le mai pasă de nimic", a apreciat inginerul silvic Ionel Lupu, preşedintele Asociaţiei Dendro-Ornamentale ''Anastasie Fătu'' Iaşi.

În zonă funcţionează mai multe restaurante şi terase, iar recent, în 2009, a fost construit chiar un parc de joacă în interiorul parcului, prin colaborarea dintre Primăria Iaşi, condusă de PSD-istul Gheorghe Nichita, şi omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul ansamblului Palas.

Tinerii membri ai grupului de iniţiativă civică "Iaşul iubeşte teii" au luat atitudine împotriva masacrului pregătit din umbră şi se pregătesc de proteste. În seara zilei de 7 mai, de la ora 20.00, mai mulţi ieşeni vor merge în Parcul Expoziţiei şi vor pune lumânări la tulpinile copacilor.

"Un membru al grupului a depus sesizări la Garda de Mediu şi la Parchet. "În data de 07.05.2014, în incinta Parcului Expoziţei (str. General Toma Dimitrescu, Cartierul Copou), Iaşi, subsemnatul a constatat că numeroşi arbori aflaţi în respectivul amplasament (zona evaluată fotografic include suprafaţa dinspre latura sud-estică a parcului - str. General Toma Dimitrescu şi terasa localului „Vânătorul”, cât şi zona centrală a parcului, între intrarea dinspre grădina botanică şi localul „Vânătorul”) poartă o marcă silvică (bulină) roşie, însoţită, în cele mai multe cazuri, de însemnări cu creionul pe trunchiul (parţial decojit) al arborilor. În aceeaşi zi, în jurul orei 14.00, subsemnatul a sesizat prezenţa in amplasament a unor angajaţi edilitari (probabil aparţinând S.C. Servicii Publice SA). Unul dintre aceşti indivizi, care a preferat să rămână neidentificat, a afirmat că «tot ce e marcat cu roşu, tăiem!» ", se arată într-un fragment al plângerii semnată de Dinu Munteanu.

Pe aceeaşi temă:

Cum ne batem joc de Eminescu

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Satiră virulentă împotriva primarului din Iaşi. Un fost consilier local îi propune lui Gheorghe Nichita zece pseudo-proiecte, după ce edilul a admis haosul urbanistic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite