Locotenentul care a încălcat „omerta“ în cazul baronului de Iaşi. Nichita, ţinut departe de Primărie în plină luptă politică pentru putere

Locotenentul care a încălcat „omerta“ în cazul baronului de Iaşi. Nichita, ţinut departe de Primărie în plină luptă politică pentru putere

Gheorghe Nichita va mai sta departe de Primăria Iaşi cel puţin încă două luni FOTO Adevărul

Decizia procurorilor DNA de a prelungi măsura controlului judiciar în privinţa baronului Gheorghe Nichita e o adevărată gură de aer pentru duşmanii săi politici de la Iaşi, care vor să preia Primăria Iaşi. Nichita va sta, începând de luni, 31 august, încă 60 de zile în afara Palatului Roznovanu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DNA au prelungit măsura controlului judiciar la finele acestei săptămâni, una dintre interdicţiile impuse primarului-suspendat al Iaşiului fiind şi cea de a-şi execita funcţia. Decizia anchetatorilor are efecte şi pe plan politico-administrativ, aceasta reprezentând un avantaj pentru duşmanii baronului de Iaşi din interiorul filialei judeţene a PSD. 
 
Nichita se află în război deschis cu fostul său viceprimar, Mihai Chirica, un politician a cărui notorietate a crescut la Iaşi în perioada în care Gheorghe Nichita conducea oraşul cu mână de fier. După demararea anchetei penale împotriva baronului PSD, în jurul lui Mihai Chirica s-au coagulat mai mulţi membri importanţi din cadrul PSD, scopul fiind înlăturarea din plan public a lui Nichita. Acesta din urmă a reacţionat şi a acuzat contestatarii că ar fi mânaţi de interese obscure şi că se folosesc de presă pentru a-l descredita. 
 
În aceste condiţii, prelungirea măsurii controlului judiciar, pe care avocaţii lui Gheorghe Nichita au precizat că o vor contesta în instanţă, a venit ca o gură importantă de aer pentru baricada anti-Nichita din PSD Iaşi. 
 

Procurorii au extins şi urmărirea penală 

 
Pe lângă prelungirea măsurii preventive, procurorii DNA au dispus vineri, 28 august, şi extinderea urmăririi penale împotriva lui Gheorghe Nichita. Extinderea a fost realizată urmare a unor declaraţii compromiţătoare lui Nichita făcute de fostul său locotenent, Ştefan Avârvarei (foto dreapta), fost şef al Serviciului de Urbanism din cadurl Poliţiei Locale.
 
Acesta a fost de acord să colaboreze cu procurorii şi a descris şi alte fapte de instigare, respectiv complicitate la abuz în serviciu care ar fi fost comise de primarul-suspendat al Iaşiului. 
 
În ordonanţa de extindere, procurorii DNA au reţinut că “în perioada 25.12.2013 – 16.03.2014, inculpatul Nichita Gheorghe, folosindu-se de funcţia deţinută, respectiv primar al Municipiului Iaşi, l-a determinat pe inculpatul  Hliboceanu Liviu Mihai, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale Iaşi, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a unei persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale Poliţiei Locale Iaşi, dar şi pentru a obţine personal foloase nepatrimoniale necuvenite.”
 
De asemenea, au mai notat procurorii, în perioadele 01 – 14.07.2014 şi 01.09 – 14.10.2014, inculpatul Nichita Gheorghe, cu intenţie, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a dispune angajaţilor din subordine să efectueze activităţi de supraveghere a aceleiaşi persoane, cu consecinţa prejudicierii intereselor legale ale Poliţiei Locale Iaşi şi a bugetului acestei instituţii cu suma totală de 13.234,52 lei.
 
„Prin aceste acţiuni, inculpatul  Nichita Gheorghe a obţinut pentru sine un folos nepatrimonial necuvenit constând în datele care îi erau furnizate permanent, referitoare la activitatea desfăşurată de persoana supravegheată dar şi un folos patrimonial necuvenit constând în suma de 52.800 lei pe care nu a mai fost nevoit să o achite unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informaţiile respective. În perioada  01 - 07.01.2015, procedând în aceeaşi manieră, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, prin intermediul unui şef de serviciu din cadrul Poliţiei Locale Iaşi, să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul de a pune la dispoziţia unui poliţist local a unui autoturism aparţinând instituţiei cu care să se deplaseze, în timpul orelor de program, în Municipiul Suceava, în scopul rezolvării unor probleme personale ale edilului”, au mai spus anchetatorii. 
 
Aceştia au mai reţinut că, prin intermediul lui Gheorghe Nichita, poliţiştii locali s-ar fi transformat în gărzi de corp ale primarului, în sensul că în perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, angajaţi ai Poliţiei Locale ar fi asigurat escortarea permanentă a primarului Nichita, cauzându-se astfel un prejudiciu de 91.000 de lei la bugetul local. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: