FOTO VIDEO Miting PSD la Iaşi. Mii de protestatari au ocupat Piaţa Unirii după ce simpatizanţii de partid au plecat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jandarmii au înconjurat zona FOTO Adevărul
Jandarmii au înconjurat zona FOTO Adevărul

Liderii social democraţi au venit joi, 9 mai, la Iaşi, pentru a participa la un miting despre care şefii partidului spun că e dedicat Zilei Europei. Şeful PSD, Liviu Dragnea, a fost şi el prezent la Iaşi. Premierul Viorica Dăncilă a lipsit,

GALERIE FOTO

Ora 18.40 După ce simpatizanţii PSD au plecat din Piaţa Unirii, protestatarii care au stat până acum dincolo de garduri au fost lăsaţi să intre în zonă. Sunt câteva mii de contestatari PSD care se află la această oră în locul unde a avut loc mitingul. 

Ora 18.00 Simpatizanţii PSD au început să plece în valuri din Piaţa Unirii din Iaşi. Au loc mai multe discuţii în contradictoriu între aceştia şi protestatari. Un simpatizant PSD a aruncat cu o sticlă cu apă înspre protestatari iar cei din urmă au ripostat, încercând să sară la bătaie. Jandarmii au intervenit şi au aplanat conflictul. 

Ora 17.40 În timpul discursului lui Dragnea, un ieşean care locuieşte în zonă a scos o boxă pe geam, dintr-un apartament din zona Pieţei Unirii, şi strigă „Dragnea la puşcărie”. S-au aruncat şi cu bucăţi de hârtie albă de la o cameră a unui hotel din zonă. 

dragnea la iasi

OrA 17.00 Liderii PSD au făcut băi de mulţime cu simpatizanţii. Au început discursurile. 

Ora 16.25 În Piaţa Unirii din Iaşi răsună muzica. Unii simpatizanţi PSD s-au prins la joc. În cordoanele din jurul pieţei se află în continuare protestatari care huiduie şi scandează lozinci împotriva PSD. 

Ora 16.00 Simpatizanţi ai PSD continuă să intre în Piaţa Unirii din Iaşi. Nu are acces decât cine face parte dintr-un grup organiza care poate dovedi că vine pentru a participa la miting sau cine are tichetele date de organizatori.  

Ora 15.15 Mii de protestari au înconjurat Piaţa Unirii din Iaşi. Tensiunea din zonă creşte, oamenii manifestându-se gălăgios împotriva organizatorilor mitingului. Zona este înţesată de jandarmi. 

Ora 14.35 Grupurile de simpatizanţi PSD vin înspre Piaţa Unirii. Oamenii sunt huiduiţi şi numiţi slugi de către protestatarii care s-au adunat în zona mitingului. 

miting psd

Ora 14.30 Sute de protestatari s-au adunat în zona de după perimetrul delimitat cu garduri. Oamenii se plâng jandarmilor că nu sunt lăsaţi să intre în piaţă. Au loc şi discuţii mai aprinse între protestari şi jandarmi. 

Discuţie aprinsă între protestatari şi jandarmi 

miting psd

Ora 14.10 Cătălin Urtoi, liderul unei organizaţii civice care militează pentru construirea de autostrăzi în Moldova: „Ce văd eu acuma în Piata Unirii este exact ca pe timpul lui Ceausescu. Au înconjurat Piata cu câte 3 rânduri de garduri. Au adus trupe antitero care controlează fiecare copac şi canal. Au obligat oamenii de la blocuri să nu deschidă geamurile. Le este frică!.”

Ora 14.05 Simpatizanţii PSD trebuie să prezinte un tichet oferit de organizatori sau să fie într-un grup alături de care se află un membru PSD pentru a putea accede în Piaţă. 

Ora 14.00 Au fost montate mai multe garduri care delimitează perimetrul unde va avea loc mitingul. Accesul în Piaţa se face după ce fiecare cetăţean trece printr-un filtru al jandarmrilor. 

Oameni nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre la miting VIDEO Andreea Anton 

Ora 13.50 Autocarele cu simpatizanţi PSD au început să ajungă în Iaşi. Persoanele care vor participa la eveniment se îndreaptă înspre Piaţa Unirii. 

Ora 13.40 Persoanele care se află în acest moment în Piaţa Unirii sunt evacuate de jandarmi. 

Ora 13.10 Jandarmii coboară din maşini gardurile metalice care au putea fi folosite pentru a delimita zona mitingului. 

garduri psd

Ora 13.00 Consilierul independent Cristian Ghingheş, susţin, într-o postare pe Facebook, că „vreo 10.000 de persoane din Bacău sunt cărate astăzi cu forţa sau convinşi prin diverse tactici la Iaşi, sub coordonarea baronului maxim Dragoş Benea, pentru mitingul anunţat cu mare fast de partidul stat în capitala Moldovei.”

Ora 12.55 Maşinile parcate în zona hotelurilor din Piaţa Unirii sunt verificate de pirotehnişti. Mai mulţi câini de urmă sunt folosiţi, de asemenea, de autorităţi. 

Ora 12.45 mai multe dube al Jandarmeriei au fost parcate în apropiere de Piaţa Unirii din Iaşi. Un grup restrâns de oameni s-a strând deja în zonă. 
______________________________________________________________________________

Mitingul organizat de PSD este programat să înceapă la ora 14.00, estimările interne ale şefilor PSD de la Iaşii fiind mai puţin optimiste decât cele transmise public, acum câteva zile. 

Astfel, deşi la nivel declarativ, liderii social-democraţi au spus că vor aduce la Iaşi 40.000 de participanţi, în realitate, surse din partid spun că aşteptările sunt că va fi o prezenţă de 20.000 - 25.000 de oameni. 

Liviu Dragnea, alături de alţi lideri importanţi ai partidului, dar şi de candidaţi la alegerile europarlamentare vor urca pe scena amenajată în Piaţa Unirii pentru acest eveniment. 

În jur de 500 de autocare pleacă joi din toate marile oraşe ale Moldovei, de la Bacău urmând a ajuns la Iaşi inclusiv o garnitură de tren închiriată de PSD. De altfel, liderul PSD Bacău, Dragoş Benea, ar urma să susţină inclusiv un discurs pe scena amenajată pentru eveniment. 

anton
anton

FOTO Ziarul de Iasi 

Perimetru în care va avea loc mitingul, şi pentru care PSD Iaşi a obţinut autorizaţie de la Primăria Iaşi pe 3 mai, are în jur de 8.000 de metri pătraţi. Zona ar putea fi înconjurată cu garduri metalice, care ar trebui să împiedice protestatarii să intre în zona scenei şi să îi huiduie pe liderii social democraţi. 

perimetru psd



De altfel, la Iaşi, mai ales pe reţelele sociale, în ultimele zile, mii de persoane şi-a exprimat intenţia de a a-i huidui pe şefii PSD care vor participa la miting. De aceea, e de aşteptat ca forţe impresionante ale Jandarmeriei şi Poliţiei să participe la eveniment, pentru a preîntâmpina apariţia unor incidente. 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite