Limita de poluare a aerului în Iaşi, depăşită de 13 ori, miercuri seară. Urmează o săptămână critică pentru oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii atrag atenţia că începând din 7 martie până pe 12 martie vor fi înregistrate valori record ale particulelor de praf.

Conf. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza“, cercetător în cadrul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri LOA-SL, a transmis un nou avertisment privind poluarea în cel mai mare oraş din Regiunea de Nord-Est. Potrivit acestuia, „din această seară şi până luni dimineaţă (12 martie) avem din nou episoade de poluare marită. Aceasta, din cauza episoadelor de inversie termică repetate şi a poluanţilor ce se acumulează în atmosferă“. Vor fi înregistrate astfel de episoade miercuri seara între 19.00 şi 9.00, de joi până duminică vor fi atât dimineaţa, cât şi seara, şi luni doar dimineaţă. 

Potrivit cercetătorului, „«calitatea smogului» a aerului respirabil vor depinde mult de condiţiile din trafic, de alte surse de poluare (cauzate de industrie, coşurile de fum din gospodării - centrale pe lemne, santiere), de praful de pe străzi, de condiţii meteo. Natura nu ne ofera decât «şansa» să vedem ce poluăm! De ce poluam astfel...!?“, a postat conf. dr. Silviu Gurlui pe pagina sa de Facebook. 

Cercetătorul a început măsurătorile miercuri seară, iar potrivit acestuia, în jurul orei 20.30, în zona Ezareni, nivelul polăurii era „din nou peste aşteptări. Depăşiri de 13 ori limita la PM10 şi de 10 ori la PM2.5. Aer irespirabil“. 

PM2.5 reprezintă cele mai periculoase pulberi în suspensie (fire de praf) detectabile în aer în special în oraşele mari. Aceste particule pătrund adânc în plămâni, sunt greu de îndepărtat şi provoacă o reacţie a sistemului imunitar. Acest tip de particule provin din praful de pe stradă, noxele de la centrale termice şi industriale, combustia de orice fel, trafic sau şantiere neprotejate.

Primăria Iaşi este obligată să întocmească un plan de calitate a aerului, iar documentul care este acum în dezbatere publică a fost respins de mai multe ori de instituţiile de mediu avizate.

   

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite