Lecţii despre Crăciun pentru prichindei

Lecţii despre Crăciun pentru prichindei

Ornamentele pregătite de voluntari vor fi folosite în Ajunul Crăciunului

În această iarnă, Asociaţia „Communio“ vrea să readucă datinile de Sărbători în casele a sute de ieşeni. Voluntarii se adună şi confecţionează steluţe după datini din bătrâni, pe care le vor purta când vor merge cu colindul, în seara de Ajun, în casele ieşenilor.

Voluntarii de la Asociaţia „Communio“ s-au mobilizat încă din luna septembrie şi confecţionează steluţe, după rigorile tradiţiilor, pentru ca sute de copii să colinde în acest an, aşa cum se făcea în trecut, pe uliţele satelor. Cu mic, cu mare, zeci de ieşeni se adună în fiecare săptămână într-o sală de nici patru, cinci metri pătraţi, unde beteala, foarfecele, lipiciul şi pioniezele devin cele mai preţioase lucruri din lume.


„Cei mici stiu doar de mall şi de internet“


Aici iau viaţă steluţe de toate culorile şi mai mari, şi mai mici, iar peste patru zile obiectele realizate cu migală vor duce vestea venirii Crăciunului în casele a sute de ieşeni.


„Prin proiectul «Împreună, prin colind» vrem să le arătăm copiilor cât de frumoase sunt Sărbătorile şi să le explicăm semnificaţia Crăciunului. Cei mici ştiu doar de mall şi de internet. Constat că este un vid de spiritualitate, care face loc kitsch-urilor şi tradiţiilor de import “, spune Eugenia Burdea, organizator al campaniei „Împreună prin colind“. Cele mai mici steluţe măsoară mai puţin de jumătate de metru înălţime şi sunt confecţionate special pentru prichindeii de grădiniţă, care vor merge cu colindul.


„Am început deja să împărţim steluţele. Vom colabora şi cu studenţii şi vom împărţi steluţe şi pentru copiii de la o grădiniţă din Iaşi. Pe 24 decembrie ne vom întâlni cu toţii la Mitropolie, unde va fi oficiată o slujbă, fiindcă nu putem merge cu colindul până nu primim binecuvântare“, adaugă Eugenia Burdea.


„Am participat şi eu la realizarea steluţelor şi atmosfera a fost foarte plăcută. Este un proiect interesant şi binevenit pentru cei mici“, a spus Loredana Ungureanu, o mămică care s-a implicat în proiect.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: