La Iași, daune morale cerute cu bon de la scutece

La Iași, daune morale cerute cu bon de la scutece

Magistraţii sunt cei care au ultimul cuvânt la stabilirea despăgubirilor

Când cer despăgubiri în instanţă unii ieşenii ataşează la dosar documente justificative care le stârnesc amuzamentul judecătorilor. Şiretlicurile petenţilor nu-i înduplecă însă pe  magistraţi, care reduc drastic, din acest motiv, cuantumul daunelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a obţine cât mai mulţi bani în contul daunelor materiale, unii ieşeni apelează la şiretlicuri hilare când se prezintă în faţa judecătorilor.
Recent, într-un caz încadrat ca „ucidere din culpă“, părinţii unui ieşean decedat l-au dat în judectă pe cel care s-a făcut vinovat de moartea fiului lor şi au cerut bani pentru înmormântarea răposatului, dar şi-au justificat cheltuiala cu facturi de la RDS şi chitanţe primite la cumpărarea câtorva pachete de scutece. Din acest motiv, magistraţii s-au văzut nevoiţi să le acorde rudelor victimei doar o parte din cei 30.000 de lei solicitaţi.

„Au fost depuse mai multe bonuri fiscale emise de diferite magazine, fără a se stabili vreo legătură între datele înscrise în aceste bonuri şi diferite împrejurări  care au necesitat efectuarea unor cheltuieli  de către părinţii victimei. Mai mult, pe aceste bonuri, apar ca fiind achiziţionate diferite produse care n-au nicio legătură cu aspectele invocate legate de latura civilă a cauzei, respectiv: jucării bebe, lapte sugar, babycalm ceai, plăţi facturi RDS, pampers, şerveţele pampers şi alte produse“, se precizează în motivarea instanţei.

Deşi în acest caz, judecătorii au avut motive solide să reducă drastic cuantumul daunelor morale, în multe alte dosare judecate la Iaşi valoarea despăgubirilor s-a ridicat la valori impresionante.

De exemplu, Costel Chiraşcu, un paznic care a stat 555 de zile pe nedrept după gratii, a fost despăgubit cu 100.000 de lei. Un alt caz este cel al lui Adrian Bouleţ şi a lui Petru Ungureanu, doi ieşeni achitaţi pentru tâlhărie, care au primit câte 12.360 de lei pentru că au stat 11 luni după gratii.

„Daunele se acordă după bunul plac“

Părinţii unui medic care a murit într-un accident de maşină au primit 2 milioane de lei daune morale, iar cei ai unei tinere accidentate mortal pe o trecere de pietoni doar 420.000 de lei.

„Acordarea daunelor se face după bunul plac fără a se analiza pe deplin cauza în esenţa ei. Libertatea sau viaţa unei persoane n-ar trebui diferenţiate în funcţie de poziţia socială a fiecăruia. Dacă în faţa legii suntem egali, aşa ar trebui să fim trataţi cu toţii. Vă garantez că dacă un rrom este omorât pe trecerea de pietoni, familia acestuia ar primi daune morale mai mici decât în cazul în care un român era în locul lui. La fel ar fi şi cu o arestare pe nedrept“, este de părere Ionuţ Iftode, avocat în Baroul Iaşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările