Justiţia melcilor în cazul poliţiştilor şi jandarmului care au bătut crunt doi ieşeni. Primul verdict, după 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine au agresat împreună cetăţenii FOTO Ziarul de Iaşi
Forţele de ordine au agresat împreună cetăţenii FOTO Ziarul de Iaşi

Un jandarm, un agent de poliţie şi un poliţist local au fost condamnaţi pentru purtare abuzivă după ce au bătut doi cetăţeni. În acelaşi dosar, alţi trei poliţişti locali au fost achitaţi. Toţi acuzaţii sunt din Paşcani, judeţul Iaşi, iar faptele sunt din 2013.

Dosarul de abuz de putere a fost instrumentat şi finalizat în primă instanţă marţi, 23 iunie, de judecătorii Tribunalului Iaşi. Magistraţii l-au condamnat pe agentul-şef Petru Cîtea la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, dar şi pe jandarmul în rezervă Mihai Chiriac şi poliţistul local Ovidiu Toma, la câte 1 an de închisoare cu suspendare. 

Dănuţ Gorcioia, Dan Bîrzu şi Dănuţ Gavril, poliţişti locali la Paşcani, au fost achitaţi. Cei găsiţi vinovaţi trebuie să achite 24.000 de lei, respectiv 18.000 de lei celor două victime. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cei acuzaţi au fost trimişi în judecată de Parchetul Militar pentru agresiuni comise în 2013, când i-ar fi bătut pe Paul Axinte şi Dorin Ghioc, ambii din municipiul Paşcani. 

Cei doi ar fi fost bătuţi în sediul Poliţiei din Paşcani în aceeaşi noapte, reiese din rechizitoriu. Potrivit actului de acuzare, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2013, poliţistul, jandarmul şi cei patru poliţişti locali formau o echipă mixtă de intervenţie. Câtea şi Chiriac, în timp ce patrulau pe strada Ştefan cel Mare, au observat un grup de tineri care făcea scandal. Una dintre persoane a refuzat să se legitimeze şi a devenit violentă verbal şi fizic (gesticula, de fapt, după cum avea să se demonstreze), motiv pentru care a fost încătuşată şi dusă cu mâinile la spate la Poliţie.

„Persoana vătămată Axinte Paul menţionează că a primit mai multe lovituri cu pi­cioarele peste corp din partea agenţilor de ordine, iar la un moment dat inculpatul Cîtea Petru i-a pus genunchiul pe spate pentru imobilizare şi alt organ de ordine i-a pus piciorul în zona fundului, cei prezenţi aplicându-i mai multe lovituri cu bastoanele peste spate şi fund“, se arata în rechizitoriu.

După ce a fost agresat , Axinte a fost amendat şi trimis acasă. În aceeaşi seară, forţele de ordine de la Paşcani au mers peste Dorin Ghioc, care flutura o coadă de mătură pe stradă. Echipa mixtă l-a ridicat pe Ghioc şi l-a bătut în sediul Poliţiei, agresiunea fiind anunţată ulterior la 112. Ghioc a fost dus pe targă la spital şi a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale.

Vă mai recomandăm şi:

Păţania unei ieşence care a luat o subvenţie consistentă pentru a se muta la ţară. De ce-i cere statul banii înapoi

DIICOT susţine că l-a capturat pe cel mai bun falsificator de bancnote din istoria României

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite