Judeţul Iaşi, unde un copil a murit după ce a căzut în fosa septică, fruntaş la şcoli cu toaletele în fundul curţii. Directorul unităţii şcolare a fost demis

Judeţul Iaşi,
unde un copil a murit după ce a căzut în fosa septică, fruntaş la şcoli cu
toaletele în fundul curţii. Directorul unităţii şcolare a fost demis

Fosa în care a căzut copilul se afla lângă şcoală. FOTO Adevărul

207 şcoli din Iaşi aveau anul trecut toaletă în fundul curţii, judeţul fiind al treilea din ţară, după Vaslui şi Suceava. Statistica a fost făcută publică în februarie 2018 de către Liviu Pop, fostul ministru al Educaţiei, iar de atunci cifrele au rămas aproape neschimbate, susţin sindicaliştii ieşeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP) spun că au atras atenţia de mai multe ori asupra acestor probleme, dar că nu a existat interes din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli. Din cauza unei astfel de situaţii, un copil de trei ani şi-a pierdut viaţa luni după ce a căzut în fosa de lângă toaleta din spatele grădiniţei.

Incidentul a avut loc în jurul prânzului, în satul Buda, comuna Brăeşti, la Şcoala Primară „Buda”, unde micuţul mergea de două săptămâni, împreună cu patru dintre cei opt fraţi ai săi. Pentru că acesta dispăruse de mult timp, o învăţătoare a căutat prin împrejurimi şi l-a găsit în cele din urmă în fosa septică, acoperită cu un capac ruginit, tăiat, peste care era aşezat un buştean. 

Deşi la grădiniţă au ajuns imediat un echipaj cu medic aparţinând Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi un echipaj de prim-ajutor, care au început imediat resuscitarea, decesul băiatului a fost declarat în jurul orei 13.00.

Micuţul nu ar fi fost înscris la grădiniţă, pentru că în toamnă nu avea vârsta necesară, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), însă mama susţine că în urma unei înţelegeri cu educatoarea, aceasta ar fi acceptat să îl primească pentru a se acomoda şi pentru a fi alături de fraţii săi.

„Mereu plângea că vrea să meargă cu fraţii lui la şcoală. Mergea dimineaţa cu ei, stătea în clasă cu ei, iar după ore se întorceau cu toţii acasă. Şi doamna director ştie. Noi stăm în capătul satului şi mereu îi vedea cum veneau cu toţii acasă“, a spus mama băiatului, pentru Ziarul de Iaşi.

Directorul a fost demis

Marţi, consiliul de administraţie al ISJ Iaşi a decis demiterea directorului de la Şcoala Profesională „Brăeşti”, de care aparţinea şi Şcoala Primară „Buda”, pentru că nu a asigurat securitatea elevilor din unitatea de învăţământ. „Consiliul de administraţie al ISJ Iaşi s-a reunit, iar în unanimitate membrii au votat pentru demiterea directorului de la Şcoala Profesională Brăeşti. În mod evident nu au fost respectate condiţiile care trebuie să asigure securitatea elevilor în şcoală. În nenumărate întâlniri directe pe care le-am avut cu directorii unităţii de învăţământ acest aspect a fost pus în evidenţă şi este o prioritate, deci nu există nicio scuză. La nivelul şcolii ancheta continuă”, a precizat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ. 

Reprezentanţii ISJ au refuzat însă să spună dacă educatoarea nu s-ar fi aflat în acea zi la muncă, aşa cum susţine mama, şi nici dacă cel mic era într-adevăr primit de educatoare la ore, motivând că ancheta este încă în curs. Contactaţi telefonic de mai multe ori, directorul şcolii şi primarul din Brăeşti nu au răspuns apelurilor pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu cele întâmplate. 

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC)  a început de asemenea o evaluare a familie copilului, pentru a stabili dacă ceilalţi şapte copii vor rămâne sau nu cu părinţii. „Aşteptăm o evaluare scrisă din partea serviciului de asistenţă social din cadrul primăriei, conform procedurilor legale. În funcţie de evaluarea acesta şi ulterior a noastră, dacă este necesar vom lua măsuri”, a declarat Ion Florin, directorul DGASPC Iaşi. Rezultatele acesteia au stabilit că deşi familia are lipsuri financiare, nu îşi neglijează copiii. Reprezentanţii DGASPC spun însă că vor încerca să îi ajute, prin intermediul Hope and Homes for Children (HHC) România, să îşi extindă casa sau să construiasă alta, dar şi că le vor asigura consiliere psihologică. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a deschis un  dosar penal pentru ucidere din culpă.

Citiţi şi:

UPDATE Caz cutremurător la grădiniţă. Un copil de 3 ani a murit după ce a căzut într-o fosă septică neacoperită din curte

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: