Judecătorul din dosarul lui Neculai Onţanu a vrut să scape de puşcărie un raket vinovat de un triplu asasinat

Judecătorul din dosarul lui Neculai Onţanu a vrut să scape de puşcărie un raket
vinovat de un triplu asasinat

Damian Dolache, un judecător al cărui nume a mai fost vehiculat în presă, în ultimii ani FOTO Adevărul

Damian Dolache, judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus, joi, 27 iulie, încetarea procesului penal în cazul fostului primar Neculai Onţanu, a fost protagonistul unui episod rarisim pentru justiţia românească. A optat pentru achitarea unui raket basarabean acuzat de triplu asasinat. În cele din urmă, criminalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă însă a fugit din ţară înainte de a fi încarcerat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Raketul basarabean Robert Gîrleanu, unul dintre cei mai periculoşi interlopi din zona Moldovei, a fost la un pas de a fi achitat pentru un triplu asasinat comis la începutul anilor 2000. Judecat de Curtea de Apel Bucureşti pentru faptele grave, Gîrleanu a fost în cele din urmă condamnat la închisoare pe viaţă.

Potrivit minutei de condamnare a Curţii de Apel Bucureşti, postată şi pe site-ul instituţiei, unul dintre cei doi judecători din com­pletul care l-a judecat în apel pe Robert Gîrleanu a avut opinie separată. A fost o situaţie rarisimă pentru justiţia română, în sensul că acel judecător, Dolache Damian, a optat pentru achitarea lui Gîrleanu, deşi colegul său de complet a decis condamnarea pe viaţă, menţinând sentinţa primei instanţe. Pedeapsă a fost tranşată după ce la nivelul Curţii de Apel Bucureşti s-a constituit un complet de divergenţă, care a stabilit că în cazul lui Gîrleanu se impune condamnarea pe viaţă. Se întâmpla în mai 2015.

Raketul nu a apucat însă să fie încarcerat deoarece a fugit din ţară fiind dat în urmărire internaţională prin Interpol. Pe 4 decembrie 2016, mandatul de urmărire a fost anulat de Tribunalul Bucureşti, după Gîrleanu ar fi murit într-un spital din Chişinău. De menţionat că, în timpul procesului, justiţia română l-a consemnat în documente pe Robert Gîrleanu ca având şi prenumele „Veaceslav”. Abia după ce acesta a fugit din ţară, printr-o îndreptare de eroare materială, s-a stabilit că asasinul nu purta acest prenume.


Faptele pentru care Robert Gîrleanu a fost condamnat datează din anul 2000, a­tunci când, la instigarea raketului Ion Druţă, Gîrleanu ar fi împuşcat, în Repu­blica Moldova, trei parteneri de afaceri cu care derula trafic de maşini furate. Detaliile din acest caz au ieşit la iveală abia în 2008, atunci când un martor la asasinat a detaliat autorităţilor fapta. Cadavrele au fost des­coperite de anchetatorii basarabeni aflân­du-se că au fost împuşcate cu o puşcă-militară Baikal. În 2009, declaraţia unuia dintre complicii lui Robert Gîrleanu dispărea din posesia anchetatorilor basarabeni, apărând, misterios, în 2010 atunci când ancheta a fost reluată.

Damian Dolache a făcut parte şi din completul care a achitat-o pe Mariana Rarinca, cea care ar fi şantajat-o pe fost şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Rarinca a fost, în cele din urmă, î urma unei căi extraordinare de atac, condamnată cu suspendare. 

Joi, 27 iulie, Damian Dolache a dispus încetarea procesului penal în cazul fostul primar al sectorului 2, ca urmare a prescripţiei faptelor. De asemenea, instanţa a dispus achitarea lui Toma Şutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, şi condamnarea lui Aurel Radu la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani, şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. În cazul avocatei Loredana Radu, judecătorii au decis încetarea procesului pentru infracţiunea de luare de mită şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spălare de bani.

Înainte de citirea sentinţei, judecătorul Damian Dolache a afirmat că în acest caz ”s-a format un denunţ la nouă ani de la comiterea faptelor”. ”A fost unul sincer. Sunt probe la dosar suficiente. Radu Loredana a primit foarte repede autorizaţie de construcţie. Asta dovedeşte că părţile se cunoşteau între ele. Fapta secretarului primăriei este distinctă de dosar. Acuzaţiile sunt lapidare. Faptele sunt vechi", a spus Dolache, citat de News.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: