Judecător filmat în timp ce îi era pupată mâna de către doi romi cu care  „negociaseră“ o sentinţă favorabilă

Judecător filmat în timp ce îi era pupată mâna de către doi romi cu care  „negociaseră“ o sentinţă favorabilă

Judecătorii Dan Anton şi Viorel Maftei, cei din margine, s-ar fi înţeles cu persoane de etnie romă pentru a da o sentinţă cu dedicaţie FOTOGRAFII Ziarul de Iaşi

Un magistrat în funcţie şi unul pensionat sunt cercetaţi de DIICOT Iaşi într-un caz de corupţie în urma unei presupuse vânzări a unei sentinţe judecătoreşti. Anchetatorii susţin în propunerea de arestare că doi romi care au vrut să mituiască judecătorii au sărutat mâna unuia dintre ei, într-un restaurant, după ce au primit răspuns favorabil.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai multe persoane de etnie romă, doi judecători şi alţi poliţişti sunt cercetaţi la Iaşi, de DIICOT, într-un dosar în care anchetatorii investighează o presupusă vânzare a unei sentinţe judecătoreşti.

Procurorii ieşeni l-au pus sub acuzare pe judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, unul dintre cei mai controversaţi din oraş, după ce acesta ar fi acceptat promisiunea de a primi 200.000 de lei pentru a admite o contestaţie în anulare privind eliberarea din penitenciar a doi romi.
 
Afacerea ar fi fost intermediată de un magistrat pensionat, fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani Viorel Maftei, cel care – susţine DIICOT, ar fi fost puntea de legătură dintre romii care voiau să cumpere sentinţa de la Dan Anton. Anchetatorii descriu în propunerea de arestare preventivă, obţinută de “Adevărul”, şi contextul în care s-a negociat darea mită. 
 

Întâlnire la restaurant 

Astfel, potrivit documentului citat, pe 16 martie, cei doi cumpărători de influenţă, Neculai şi Dafin Nunucă, rudele celor două persoane care făceau obiectul contestaţiei în anulare, au participat la o întâlnire la un restaurant din Paşcani alături de judecătorul Dan Anton şi de Viorel Maftei. Procurorii DIICOT notează că judecătorul Anton şi-ar fi luat măsuri de precauţie şi nu ar fi discutat direct cu romii, ci prin intermediul lui Maftei, cel care, în trecut, a fost colegul său de serviciu. Anton a mers la respectivul restaurant însoţit de o persoană de sex feminin şi a discutat cu Viorel Maftei, timp de cinci minute, în parcarea restaurantului. Ulterior, Maftei şi Anton au intrat în restaurant, aşezându-se la o masă alăturată celei în care se aflau cei doi romi.
„După circa o oră, numiţii Dan Anton, Moglan Marina şi Viorel Maftei s-au ridicat de la masă şi s-au îndreptat spre uşa de ieşire. Înainte de a ieşi, aceştia au făcut un ocol, pentru a ajunge la masa numiţilor Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu. Aici, numitul Dan Anton a dat mâna cu cei doi şi au schimbat câteva replici. În continuare, numiţii Dan Anton şi Moglan Marina au plecat cu autoturismul marca Audi al celui dintâi, iar Maftei Viorel a rămas în parcare. La scurt timp, au ieşit din restaurant şi numiţii Nunucă Constantin Dafin, zis Beny, şi Nunucă Neculai, zis Gogu, cel dintâi sărutând mâna numitului Maftei Viorel în semn de mulţumire”, se arată în propunerea de arestare. 

Doi arestaţi la domiciliu 

Ulterior întâlnirii respective, romii au schimbat contravaloarea în lei a 25.000 de euro, în cupiuri de câte 500 de euro, intenţionând să îi dea judecătorilor. Au dat o parte din bani lui Viorel Maftei însă sumele nu au mai ajuns la Dan Anton. Acesta din urmă a respins, în cele din urmă, contestaţia în anulare înaintată de rudele romilor. DIICOT Iaşi a efectuat mai multe percheziţii în acest caz, una dintre acestea fiind şi la domiciliul judecătorului Dan Anton. Acesta a fost pus sub acuzare pentru luare de mită, constând în aceea că a acceptat promisiunea banilor.
 
La rândul lor, Dafin şi Neculai Nunucă, dar şi Viorel Maftei şi alte două persoane, printre care şi un poliţist, Florin Lazăr, au fost reţinuţi de procurori şi duse în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a decis ca Maftei şi Dafin Nunucă să fie arestaţi la domiciliu iar celelalte trei persoane sub control judiciar. Cei doi romi pentru care s-a dorit cumpărarea sentinţei, Constantin şi Elena Nunucă, au fost condamnaţi la începutul acestui an la câte trei ani de închisoare cu executare după ce au fost găsiţi vinovaţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Dan Anton nu a răspuns apelurilor corespondentului “Adevărul” pentru a comenta acuzaţiile în timp ce avocata sa a precizat că nu oferă declaraţii momentan. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: