Judecătoare şpăgară, din nou acasă după un an şi jumătate de carceră

Judecătoare şpăgară, din nou acasă după un an şi jumătate de carceră

Fostul judecător deţine o vilă în cartierul rezidenţial Copou

Georgeta Buliga, magistratul care a luat mită de la un ieşean într-un proces de partaj, a ieşit din puşcărie.

Fosta judecătoare Georgeta Buliga (55 de ani), condamnată la patru ani şi şase luni de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a fost liberată condiţionat, pe 15 mai, din Penitenciarul Târgşor (judeţul Prahova). Astfel, după ce a executat un an şi şase luni de închisoare Buliga s-a întors acasă.

Judecătoarea care a primit mita în flori execută statul din închisoare pentru spor de stres

Un atu pentru fostul preşedinte al Curţii de Apel Iaşi a fost tocmai vârsta. Potrivit legii, femeile care au peste 55 de ani pot fi liberate condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei.  Astfel, la începutul lunii mai, Comisia de liberări condiţionate din Penitenciarul Târgşor a propus Judecătoriei Ploieşti ca Georgeta Buliga să fie pusă în libertate. Instanţa a admis, pe 8 mai, cererea şi a dispus ca fosta judecătoare să iasă din închisoare.

„Era normal să fie liberată condiţionat. Datorită perioadei în care a fost arestată preventiv, a unor activităţi pe care le-a prestat în penitenciar şi a vârstei, i-a fost admisă cererea", a precizat Narcis Pârvu, unul dintre avocaţii Georgetei Buliga.

Aceasta este prima judecătoare din Iaşi condamnată la o pedeapsă cu executare. Georgeta Buliga a fost trimisă în judecată de procurorii DNA la sfârşitul anului 2010 pentru că ar fi primit mită de la un ieşean pentru a-i da o hotărâre favorabilă într-un dosar de partaj. Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie-martie 2010, judecătoarea a cerut şi primit de la Liviu Popescu 4.000 de euro. Magistratul a susţinut că banii erau pentru cele două colege de complet.

Mită în buchetul de flori

Judecătoria şi Tribunalul Iaşi stabiliseră că Valentina Grama, fosta soţie a lui Liviu Popescu, avusese o contribuţie de 90% la dobândirea bunurilor comune. La Curtea de Apel, decizia a fost însă schimbată, iar Liviu Popescu a avut câştig de cauză. Din completul de recurs a făcut parte şi Georgeta Buliga.


„La data de 26 noiembrie 2010, Popescu Liviu a remis inculpatei suma de 1.000 de euro solicitată pentru colega sa de complet, ocazie cu care magistratul Buliga Georgeta a acceptat o altă sumă, 3.000 de euro, care i s-ar cuveni ei pentru «ajutorul» dat în obţinerea unei hotărâri favorabile lui Popescu Liviu"
, au susţinut procurorii DNA. În timp ce primea ultima tranşă, judecătoarea a fost prinsă în flagrant, cu banii într-un buchet de flori şi ulterior a fost arestată.

Cum negocia şpaga judecătoarea Georgeta Buliga

Trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, Liviu Popescu a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare imediat după ce, la primul termen, a recunoscut faptele de care-l acuzau procurorii. Georgeta Buliga, în schimb, a fost condamnată la patru ani şi şase luni pentru luare de mită şi trafic de influenţă de Curtea  de Apel Bacău. În noiembrie 2011, Curtea Supremă a menţinut decizia.

Valentina Ionescu, care a pierdut procesul de partaj pentru că fostul ei soţ ar fi mituit-o pe Buliga, a cerut în noiembrie 2011 revizuirea cauzei şi schimbarea hotărârii. Procesul se judecă la Curtea de Apel Craiova şi are termen pe 31 mai.

______________

„Trei mii e bine? Eu m-am gândit la trei mii de euro"

26 noiembrie 2010 - interceptări dintre Georgeta Buliga şi Liviu Popescu
Liviu Popescu: Trei mii e bine? Eu m-am gândit la trei mii de euro. E bine trei mii?
Georgeta Buliga: E bine, nici nu mai discut! E bine! Ţi-am spus că...
Liviu Popescu: Ă... Eu...
Georgeta Buliga: Prea multe ne-a... (n.r. vorbeşte în şoaptă). Aşa mi-e de frică...! Aşa a venit Bucureşti-ul, de-a... a întors dosaru' ăla şi pe dos şi pe faţă şi ne-a cercetat şi vezi tu că... Mi-e silă, pur şi simplu! Şi colegele mele la fel! Ştii ceva? Mi-e groază! Peste tot, şi la DNA a reclamat!
7 noiembrie 2010, Liviu Popescu îi aduce judecătoarei Georgeta Buliga un plic cu 3.000 de euro
Georgeta Buliga: (în şoaptă n.r.) Da' să ştii, eu vreau să-ţi spun c-a fost... Nicio-dată, în treizeci şi ceva de ani de activitate n-am trecut prin clipe... Ştii c-a venit de la Bucureşti, cu anchetatu', ştii ce-a fost pe toate trei?! Nu pot să-ţi spun ce-a făcut golanca asta a ta! Nu pot să-ţi spun! Nu... Bine că s-a terminat! Toată vara am ţâţâit! Mă şi gândeam, zic: «Băi, bine că ţi-a dat prin minte să nu treci, să nu dai telefon...». Niciodată!
Liviu Popescu: Păi, da'?! Da, da... Nu, nu. Nu, nu... îmi închipui. Vreau să vă mai întreb ceva: doamnele sunt mulţumite cu câte două mii de euro? Eu vreau să... să fie totu' bine şi....
Georgeta Buliga: Da, îhî... E bun aşa, lasă! E bun aşa (...)

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: