Judecaţi pentru furt din bani europeni, un primar şi o secretară îşi ridică pensiuni din fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Martinuş, primarul comunei Dobrovăţ Foto Ziarul de Iaşi
Cătălin Martinuş, primarul comunei Dobrovăţ Foto Ziarul de Iaşi

Primarul comunei ieşene Dobrovăţ continuă să plătească din bani publici salariul unei angajate trimisă în judecată pentru fapte de corupţie privind primirea de fonduri europene. Edilul a schimbat-o recent din funcţia de secretar al comunei. Când nu se află la primărie, cei doi se ocupă de ridicarea a două pensiuni cu fonduri europene.

Caz incredibil în comuna ieşeană Dobrovăţ, unde edilul social democrat Cătălin Martinuş continuă să plătească din bani publici un funcţionar public deferit justiţiei. Secretara Gaby Pătlăgică a fost trimisă în judecată în toamna anului trecut într-un dosar privind fraudarea subvenţiilor din agricultură oferite din fonduri europene pentru că i-a fost complice chiar primarului comunei Dobrovăţ. În acelaşi timp, cei doi beneficiază prin membri ai familiei de fonduri nerambursabile pentru ridicarea a două pensiuni în comună. Coincidenţă sau nu, ambele proiecte au valori apropiate şi au fost depuse cam în aceeaşi sesiune, contractele fiind încă în derulare. În cazul edilului, pensiunea cu o valoare totală de 94.025 euro (79.921 euro nerambursabili) este construită prin intermediul întreprinderii mamei sale, Mirela Mărtinuş. De cealaltă parte, secretara Gaby Pătlăgică beneficiază de o pensiune cu o valoare totală de 94.000 euro (79.897 euro nerambursabili), prin intermediul întreprinderii soţului ei, consilierul local Gheorghe Pătlăgică. Imobilul este construit în spatele casei pe care cei doi soţi o deţin încă din 1997 în comuna Dobrovăţ şi are mai mult aspectul unei vile, decât al unei pensiuni. 

Potrivit art. 94 alin (1) lit. m) din Legea 188/1991 privind Statutul funcţionarilor publici, „raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă de drept dacă s-a dispus trimiterea în judecată penală pentru săvârşirea uneia dintre infracţiunile la care se referă art. 54, lit h)”, act normativ de care Martinuş nu a ţinut cont. Totuşi, până să fie semnalată situaţia la Prefectura Iaşi în luna septembrie a acestui an, edilul a refuzat să o demită pe secretară, deşi în acelaşi caz, imediat după trimiterea în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi, un alt inculpat, Ştefan Ursanu, angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, a fost suspendat din funcţie de şeful său direct.

După intervenţia Prefecturii, Martinuş a pus în aplicare dispoziţiile legale, dar a găsit o portiţă pentru a o păstra alături pe Gaby Patlagică. Din luna octombrie, Patlagică ocupă funcţia de ofiţer stare civilă, post neasimilat unui funcţionar public. Când era secretară, Patlagică primea un salariu de 4.400 lei brut, respectiv circa 3.000 lei „în mână”, însă edilul social democrat din Dobrovăţ nu a răspuns, marţi, la telefon, pentru a-şi argumenta decizia păstrării în instituţie a fostei secretare. În această speţă, faptele de care sunt acuzaţi primarul şi secretara sunt tocmai de abuz în serviciu şi fals în documente sau complicitate la prezentarea de documente false cu scopul de a obţine fonduri, bugetul Uniunii Europene fiind prejudiciat cu circa 150.000 lei. În judecată au mai fost trimişi funcţionarul APIA Ştefan Ursanu, consilierul local Aglaia Bănică şi Ionel Cîşlaru, preşedintele unei asociaţii de crescători de animale beneficiară a subvenţiilor.

Noul secretar, o altă aproapiată a primarului

În dosar sunt sunt inculpate şi cele două asociaţii de crescători de ovine şi taurine care au primit subvenţiile, ambele fiind înfiinţate chiar de primarul Cătălin Martinuş, secretara Gaby Pătlăgică şi alte persoane. În cazul celeilalte asociaţii, aceasta este reprezentată în instanţă de Petronela Alexandru, inspector în cadrul primăriei conduse de Martinuş până în această toamnă. După „retrogradarea” secretarei Gaby Patlagică, edilul a numit-o pe Petronela Alexandru în funcţia de secretar al Consiliului Local Dobrovăţ. Potrivit procurorilor, în 2008 – 2009, Martinuş ar fi prezentat la APIA documente care atestau fapte inexacte pentru a fi plătite subvenţiile asociaţiilor. „În acelaşi scop, au fost depuse la APIA Iaşi şi două contracte de comodat încheiate de inculpatul Martinuş Cătălin cu preşe­dinţii a două asociaţii de crescători de animale, prin care se atribuiau acestora, în folosinţă cu titlu gratuit, o suprafaţă de 322,40 hectare din păşunea comunei, fără ca încheierea celor două documente să se fi întemeiat pe vreo hotărâre a Consiliului Local. În realizarea acestui mecanism infracţional, inculpatul a beneficiat şi de ajutorul celorlalţi inculpaţi, care fie au falsificat şi pus la dispoziţia celorlalte persoane o serie de documente (inculpata Patlagică Gaby), fie au depus la APIA mai mul­te acte conţinând menţiuni ne­reale necesare obţinerii subvenţiilor (inculpatul Cîşlaru Ionel)”, potrivit DNA Iaşi. 

 

 

 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite