Jonglerii de natură penală în averea unui judecător din Iaşi care a minţit timp de şapte ani în declaraţiile publice

Jonglerii de natură penală în averea unui judecător din Iaşi care a minţit timp de şapte ani în declaraţiile publice

Blocul în care judecătorul Dan Artenie deţine unul dintre apartamentele despre care a minţit în declaraţia de avere FOTO Ziarul de Iaşi

Magistratul Dan Artenie, de la Tribunalul Sindic Iaşi, este suspect de fals în declaraţii după ce, în urma unei investigaţii “Adevărul”, reiese că şi-a declarat eronat averea timp de şapte ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorul Artenie a scris în declaraţiile de avere din perioada 2006-2012 că o garsonieră din Păcurari şi un apartament din Nicolina ar fi fost primite cadou de la părinţii săi sau ai soţiei.

Documentele obţinute de “Adevărul” relevă însă că magistratului deţine imobilele respective în baza unor contracte de vânzare-cumpărare, fiind achiziţionate de Dan Artenie de la diferite persoane fizice.

În declaraţiile de avere din 2006 până în 2012, la secţiunea „Clădiri“, Dan Artenie precizează că deţine o garsonieră de 23 de metri pătraţi pe strada Garabet Ibrăileanu şi un apartament cu două camere, de 48 de metri pătraţi, situat pe strada Nicolina 2.

Magistratul a notat că primul dintre imobile ar fi fost cadoul de la părinţii soţiei, în timp ce al doilea, cadou de la părinţii săi, Veronica şi Mircea Artenie, ultimul dintre ei fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Pe 5 februarie 2001, la notarul public Veta Dospinescu, Dan Artenie cumpăra de la soţii Daniela şi Ovidiu Butnăraşu apartamentul cu două camere despre care avea să declare că l-a primit cadou de la părinţi. În contractul de vânzare-cumpărare se precizează că, pentru respectivul apartament, Artenie, în nume personal, a achitat suma de 100 de milioane de lei vechi.

"Noi, Butnăraşu Ovidiu şi Butnăraşu Daniela, vindem domnului Artenie Alexandru Dan Gabriel apartamentul numărul 6, situat în Iaşi, strada Nicolina nr. 2, bloc H1, scara A, etajul 1, judeţul Iaşi, compus din: două camere, bucătărie, baie-wc, debara, hol şi balcon, în suprafaţă utilă de 40,66 metri pătraţi, împreună cu dreptul de proprietate forţată şi perpetuă asupra tuturor porţiunilor din bloc, care prin natura şi destinaţia lor, sunt în folosinţă comună, având vecinii şi dimensiunile arătate în schiţa de plan anexată, ce face parte integrantă din prezentul contract“, se arată în documentul respectiv.

În ceea ce priveşte celălalt imobil, o garsonieră de pe strada Garabet Ibrăileanu nr. 4B, Bloc TC, etaj 2, acesta a fost cumpărat de Dan Artenie în data de 9 octombrie 2003, de la soţii Ioan şi Margareta Şchiopu, pentru suma de 80 de milioane de lei vechi. La adresa indicată în cazul garsonierei de la Garabet Ibrăileanu, la etajul 2, funcţionează un cabinet medical şi o sală de fitnes. În ultima declaraţie de avere a judecătorului nu sunt precizate însă eventuale venituri obţinute din chirii sau alte surse.

Şi-a modificat declaraţia în 2013

În declaraţia de avere din 2013, judecătorul a corectat eroarea şi menţionează că respectivele locuinţe sunt achiziţionate, de fapt, cu „fonduri de la părinţii soţiei“, respectiv „părinţii declarantului“, înlocuindu-se, astfel, termenul de „cadou“.Judecătorul Dan Artenie a precizat pentru „Adevărul“ că a modificat modul de dobândire al bunurilor pentru a da dovadă de mai multă „transparenţă“.

„Am vrut să explic mult mai bine cuvântul «cadou» şi la ce se referă acesta, fiind vorba de aceleaşi bunuri, aceleaşi contracte. Am considerat că trebuie să existe mai multă transparenţă în ceea ce priveşte aceste bunuri“, ne-a spus Artenie. Referitor la cei şapte ani în care a declarat, neconform cu realitatea, că a primit de la părinţi sau socri locuinţele, acesta a spus: „Nu consider că e ceva prin care se încalcă legea.“

Experienţă de 14 ani

Dan Artenie a absolvit Facultatea de Drept în anul 1996, fiind judecător din 2000. Pe rând, Artenie a fost judecător la Biroul de Executări Silite, la Biroul de Carte Funciară, judecător specializat în litigii de fond funciar, la Biroul de Asociaţii şi Fundaţii sau judecător specializat în litigii de dreptul familiei. La Tribunalul Sindic activează din 2009.

Potrivit declaraţiei sale de avere, în 2012 judecătorul a început să-şi construiască un apartament, trecut pe numele soţiei sale, însă tot cu bani de la părinţii lui. În ceea ce priveşte salariul, Dan Artenie câştigă, potrivit documentului citat, 114.032 de lei pe an, adică aproximativ 9.500 de lei pe lună. Soţia sa, Carmen Gianina Artenie, cadru didactic la Liceul „Costache Negruzzi“, câştigă şi ea, conform aceluiaşi document, 27.200 de lei pe an. Soţia figurează şi pe lista traducătorilor autorizaţi de pe raza Curţii de Apel Iaşi.

Citeşte şi:

DEZVĂLUIRI Legături periculoase la vârful justiţiei ieşene: nevastă de judecător, subalternă de infractor

DEZVĂLUIRI Cutremur în cadrul DNA: procurorul care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu, cercetat de Parchet pentru interceptări telefonice ilegale

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: