FOTO Istoria cinematografelor-fantomă din Iaşi. Ce au fost şi ce au ajuns clădirile în care oamenii se călcau în picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinema Republica Foto cuzanet.ro
Cinema Republica Foto cuzanet.ro

Cinematografele din zona centrală a Iaşiului au adunat între zidurile lor o întreagă istorie a oraşului. Cel mai vechi spaţiu datează de la începutul secolului XX, dar stă să se dărâme pe una dintre aleile pietonale celebre din dulcele târg.

Recentul anunţ făcut de Primăria Iaşi prin care patru cinematografe vor trece din administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) în cea a municipalităţii aduce din nou pe tapet situaţia degradantă a spaţiilor, trei dintre ele aflate în zona centrală a oraşului.

Clădirea cea mai degradată, dar şi cea mai veche este fost Berăria Bragadiru de pe strada Lăpuşneanu. Denumită de-a lungul timpului Hala de Bere, Coloseul Bragadiru în perioada comunismului a devenit Cinematograful Tineretului. Clădirea a fost construită pe locul unei bodegi numite Eldorado, la începutul secolului al XX-lea.

Berăria Bragadiru a fost un loc de întâlnire a lumii mondene ieşene, a scriitorilor şi artiştilor. După 1944, în clădire a fost instalat cinematograful Tineretului care a funcţionat timp de 50 de ani. De 23 de ani, spaţiul a fost abandonat, iar clădirea este într-o stare de degradare, mai ales după un incendiu puternic de acum doi ani.

Beraria Bragadiru Street wikipedia.ro

Ruinele vor fi demolate, iar cinematograful Tineretului va fi reconstruit, potrivit unui anunţ făcut de primarul Mihai Chirica.

Cinema Tineretului

 Alte două cinematograte din zona istorică, Republica, situat tot pe strada Lăpuşneanu, şi Victoria, din apropiere de Piaţa Unirii, vor fi preluate de Primărie şi modernizate. Clădirile au fost construite în urmă cu câteva decenii, dar pentru că după Revoluţie nu au fost investiţi bani în conservarea spaţiilor acestea s-au degradat.

Dacă în perioada comunismului erau cozi imense pentru bilete la filmele de la Republica sau Victoria, săli cu sute de locuri, în ultimii ani, doar câţiva ieşeni pasionaţi de filme mai treceau pragul spaţiilor degradate. „Am fost la film la Victoria, în urmă cu trei ani şi eram singurul spectator în sală. Nici nu ştiu cum de m-au primit?“, s-a întrebat Oana A.


Potrivit anunţului Primăriei, cinematograful Victoria, cu o capacitate de peste 900 de locuri, ar putea deveni un spaţiu multifuncţional, capabil să găzduiască manifestări culturale diverse, în special concertele Filarmonicii „Moldova” sau ale Operei. Pe de altă parte, cinematograful Republica va deveni un spaţiu destinat proiecţiilor pentru filme de artă.
 

Cinema Victoria FOTO Primăria Iaşi

„Aceste două cinematografe centrale trebuie să-şi păstreze scopul principal pentru care au fost create, cel de cinematografie, dar fără să uităm faptul că avem în momentul de faţă o activitate artistică destul de accentuată care nu mai provoacă. Teatrul şi Opera se joacă cu casa închisă. Asta e partea bună, dar nu mai lasă loc niciun loc de manevră pentru a aduce şi alţi spectatori care ar putea gusta alt gen de act artistic. Cele două săli ar putea reprezenta spaţiile ideale pentru rezolvarea acestui lucru. Avem o situaţie critică cu Filarmonica din Iaşi care, din păcate, concertează mai mult în mall, într-o sală care nu este deloc dedicată acestor genuri de spectacole. Cred că cinematograful Victoria ar putea fi o salvare a activităţii Filarmonicii ieşene”, a declarat primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă.

Cinematograful Dacia, situat într-un cartier periferic al Iaşiului, cu o capacitate de 250 de locuri, va fi dedicat spectacolelor şi proiecţiilor de film pentru copii, urmând a găzdui şi o şcoală de balet pentru copii. Deocamdată, a fost făcut doar anunţul preluării spaţiilor de la RADEF, nefiind încă stabilit un termen clar până la demararea lucrărilor şi un buget pentru acestea.

Cinema Dacia foto altiasi.ro

Municipalitatea ieşeană a câştigat definitiv în instanţă dreptul de proprietate asupra cinematografelor Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului.

După ce în aprilie 2016 Curtea de Apel Iaşi dăduse câştig de cauză Primăriei MunicipiuluIui Iaşi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri, 29 martie 2017, recursurile declarate de RADEF şi SC Alba ca Zăpada SRL, firmă controlată de fostul deputat Daniel Oajdea.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite