Ipoteză-surpriză în cazul morţii fiului unui ofiţer SRI din Iaşi: un accident inexplicabil. Tânărul a fost găsit înjunghiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabin Şerban FOTO Facebook Sabin Şerban
Sabin Şerban FOTO Facebook Sabin Şerban

Anchetatorii care investighează moartea suspectă a fiului unui ofiţer SRI din Iaşi, găsit înjunghiat în propria casă, în urmă cu o lună, cred că acesta a fost victima unui nefericit accident. Cuţitul care i-a provocat decesul adolescentului fusese cumpărat chiar de acesta.

Răsturnare spectaculoasă de situaţie în cazul morţii intens mediatizate a fiului unui ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI) de la Iaşi. După ce au audiat 400 de persoane şi au încercat să identifice un presupus criminal al adolescentului de 18 ani, anchetatorii ieşeni cred că Sabin Şerban ar fi murit, cel mai probabil, în urma unui accident nefericit.

Surse judiciare au precizat corespondentului „Adevărul“ că varianta unei posibile crime nu a fost în totalitate înlăturată, însă cea a accidentului este mult mai plauzibilă, raportat la probele adunate până ieri de anchetatori. Sursele nu au detaliat modul concret în care ar fi putut surveni accidentul.

Lămuriri aduse de anchetatori

Ancheta din acest caz este condusă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, care beneficiază de sprijinul ofiţerilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Iaşi. Din cauza multiplelor ipoteze privind presupusa ucidere a elevului, susţinute intens de presa locală, procurorii ieşeni au decis luni să vină cu o serie de lămuriri, oferind date în premieră din cadrul anchetei.

Oamenii legii spun că dosarul penal a fost deschis, in rem, încă din ziua în care Sabin Şerban a fost găsit mort de tatăl său, în seara zilei de 11 noiembrie 2016. Băiatul, elev al Liceului de Informatică „Grigore Moisil“ din Iaşi, a fost descoperit cu un cuţit ce îi era înfipt prin zona omoplatului şi care a străpuns corpul, ieşind prin zona pieptului. „În ziua de 11.11.2016, în jurul orei 17.40, victima a fost găsită decedată în propria locuinţă de către tatăl acesteia, care a alertat autorităţile. Cercetarea la faţa locului s-a desfăşurat de către specialiştii criminalişti, sub conducerea procurorului, iar în aceste împrejurări au fost ridicate un număr impresionant de urme biologice, precum şi alte mijloace materiale de probă“, au precizat procurorii.

400 de persoane intervievate

Patru expertize bio-criminalistice, care ar trebui să ducă la identificarea unor profiluri ADN străine de ale locatarilor din apartamentul în care a murit Sabin, au fost dispuse în acest caz. E vorba de probe ridicate de pe trupul adolescentului, dar şi de pe cuţit. Până acum, rezultatele acestor expertize nu au ajuns pe masa procurorilor, însă sursele judiciare au mai precizat că şansele ca aceste rezultate să ducă la conturarea unei crime sunt, deşi nu inexistente, destul reduse.

Anchetatorii au mai încercat să afle detalii despre modul de viaţă al lui Sabin Şerban, sperând că astfel ar putea afla indicii despre posibile conflicte sau persoane cu care acesta era certat. Nouă dispozitive de stocare au fost ridicate de la aparţinătorii victimei, fără a fi descoperite indicii, cel puţin până luni, care să contureze ipoteza crimei. De menţionat că datele ridicate în urma percheziţiilor informatice nu au fost analizate în totalitate. „O atenţie aparte a fost acordată şi comunicaţiilor purtate de victimă. Au fost ridicate înregistrări video de la camere de supraveghere amplasate în zonele de interes şi au fost audiate toate persoanele aflate în anturajul lărgit al victimei, precum şi alţi martori, fapt ce a permis refacerea în detaliu a traseului parcurs de victimă în intervalul critic“, au mai spus procurorii ieşeni, care au mai arătat că până acum au fost intervievate aproape 400 de persoane.

Două cuţite au ridicat procurorii ieşeni din apartamentul în care Sabin Şerban locuia alături de mama şi tatăl său. E vorba de un cuţit de tip „future“ şi despre cel extras din corpul său. Ambele fuseseră achiziţionate de victimă, primul în urmă cu doi ani, în timp ce cuţitul care a provocat decesul a fost cumpărat de la un magazin din Iaşi pe 1 octombrie 2016. „A fost finalizat raportul de necropsie prin care s-a stabilit că moartea a fost violentă şi s-a datorat leziunilor produse de cuţitul găsit în corpul victimei“, au mai precizat procurorii.

Sabin nu consumase droguri

Două speculaţii întărite de o parte a presei locale ieşene au fost de asemenea demontate de procurori. Una dintre acestea se referă la o posibilă crimă premeditată, comisă ca act de răzbunare împotriva tatălui lui Sabin, ofiţer SRI. „Până în acest moment nu au rezultat date care să permită crearea unei legături între profesiile părinţilor victimei şi moartea violentă a acesteia. Tatăl victimei, care are calitatea de persoană vătămată în cauză, a fost permanent informat asupra stadiului cercetărilor, în conformitate cu drepturile procesuale conferite de Codul de procedură penală“, au explicat anchetatorii. De asemenea, aceştia au infirmat şi că Sabin s-ar fi aflat în anturajul unor persoane ce consumau sau vindeau droguri. De altfel, rezultatele necropsiei au relevat că adolescentul nu consumase droguri, alcool sau alte medicamente în preajma zilei în care a fost ucis.

„În cauză au fost construite mai multe versiuni de anchetă, iar cea mai solidă ipoteză de lucru care este conturată în acest moment al cercetărilor aşteaptă să fie validată de coroborarea probelor ştiinţifice aflate încă în lucru. Asigurăm opinia publică asupra profesionalismului ofiţerilor de poliţie judiciară implicaţi în anchetă şi, de îndată ce şirul evenimentele care au condus la decesul tânărului Sabin Şerban va putea fi susţinut de probe solide şi coroborante, vom asigura mediatizarea neîntârziată a adevărului judiciar“, au încheiat procurorii ieşeni.

Citeşte şi:

Asasinatul care a pus pe jar Serviciul Român de Informaţii. Cine a ucis cu sălbăticie un adolescent de 18 ani?        

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite